Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] uszkodzona przepustnica co dalej?

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Siara_nh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] uszkodzona przepustnica co dalej?

Post autor: Siara_nh » 11 sie 2010, 13:32

Witam koledzy okazało sie że mam uszkodzoną przepustnice, dziś poszła do elektryka czy da rane ją naprawić...ale jeśli nie to co dalej na nowy oryginał szkoda mi kasy i nie ukrywam że to dla mnie spory wydatek...moze nowy zamiennik? tylko mechanik mi odradzał zamienniki...albo używka? tylko też nie ma pewności że na 100% sprawna i niewiadomo jak długo pochodzi ...może ktoś miał już taki problem , proszę o poradę

Awatar użytkownika
Rikardo8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Rikardo8 » 11 sie 2010, 14:28

Witaj!
Twój mechanik ma odrobinę racji. Jeśli zamiennik to dobrej, sprawdzonej już firmy... Przekonalem sie o tym ostatnio kupując zamiennik pompy paliwa. Po trzech dniach gumki, na których zawieszona była pompa sparciały i pompa opadła na dno zbiornika... Co do uzywek. Duże szroty daj chociaz gwarancję rozruchową...
Pozdrawiam!

Petroniusz566
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Patryk
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Petroniusz566 » 12 sie 2010, 11:54

Siara_nh, jak się objawia to uszkodzenie? może po prostu była zabrudzona lub wymagała adaptacji w programie? Mam podobny silnik i też myślałem, że mam uszkodzoną bo w VAGu mi się pojawił błąd problemu z nieosiągalnośćią dolnej granicy potencjometra.. to ją wydarłem przeczyściłem.. wykasowałem błędy, nastawiłem ją w VAGu i jeżdzę już rok bezproblemowo ;-)
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie

Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: fishmanr11 » 17 sie 2010, 10:51

dokładnie ! podziel się z nami jakie były objawy uszkodzenia ? praca silnika ? błedy ?
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

Siara_nh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Siara_nh » 17 sie 2010, 18:11

no to koledzy zabawy ciąg dalszy....ale najpierw pytaliście jak się to objawiało ...w sumie nie pasowały mi dwie rzeczy bardzo duże spalanie przy delikatnej jeździe na trasie i gaśnięcie samochodu przy bardzo gwałtownym hamowaniu....podpiął mnie kumpel pod vaga i wyszło wszystko ale dopiero u mechanika po podłaczeniu pod oscyloskop okazało sie że winą jest uszkodzona przepustnica....oczywiście ją wyczyscil i zaadaptował od nowa ale niestety pomogło tylko na godzine....więc kupiłem używkę za 300zł no i wszytsko już ładnie zrobione razem z rozrządem, odbieram dziś samochodzik chce odjeżdżać a samochód sie dławi, podpinamy kompa no i oczywiście używkę szlak trafił ....tak że zamowiłem nowa oryginalna przepustnice i czekam ...po znajomości 900zł taniej czyli za 980zł tyle ze musze czekać 3 tygodnie :/ a co będzie dalej to napewno kolegom napisze
pozdrawiam

Petroniusz566
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Patryk
Rocznik: 2007
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Petroniusz566 » 17 sie 2010, 19:54

Musisz wziąć pod uwagę że błędy przepustnicy niekoniecznie muszą oznaczać jej uszkodzenie... Wystarczy, że masz zanieczyszczony przepływomierz który nie ma odpowiedniego refleksu i nawet nowa przepustnica będzie wariować.. ale nie będę zapeszał.. mam nadzieję, że wszystko będzie ok
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie

Siara_nh
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Siara_nh » 17 sie 2010, 21:23

hm..wydaje mi się że by to wyszło pod vagiem a napewno pod oscyloskopem...no ale zobaczymy narazie musze czekać ok 3tygodnie na przepustnice masakra...

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl