[A6 C5] uszkodzona przepustnica co dalej?
[A6 C5] uszkodzona przepustnica co dalej?
Witam koledzy okazało sie że mam uszkodzoną przepustnice, dziś poszła do elektryka czy da rane ją naprawić...ale jeśli nie to co dalej na nowy oryginał szkoda mi kasy i nie ukrywam że to dla mnie spory wydatek...moze nowy zamiennik? tylko mechanik mi odradzał zamienniki...albo używka? tylko też nie ma pewności że na 100% sprawna i niewiadomo jak długo pochodzi ...może ktoś miał już taki problem , proszę o poradę
Witaj!
Twój mechanik ma odrobinę racji. Jeśli zamiennik to dobrej, sprawdzonej już firmy... Przekonalem sie o tym ostatnio kupując zamiennik pompy paliwa. Po trzech dniach gumki, na których zawieszona była pompa sparciały i pompa opadła na dno zbiornika... Co do uzywek. Duże szroty daj chociaz gwarancję rozruchową...
Pozdrawiam!
Twój mechanik ma odrobinę racji. Jeśli zamiennik to dobrej, sprawdzonej już firmy... Przekonalem sie o tym ostatnio kupując zamiennik pompy paliwa. Po trzech dniach gumki, na których zawieszona była pompa sparciały i pompa opadła na dno zbiornika... Co do uzywek. Duże szroty daj chociaz gwarancję rozruchową...
Pozdrawiam!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Siara_nh, jak się objawia to uszkodzenie? może po prostu była zabrudzona lub wymagała adaptacji w programie? Mam podobny silnik i też myślałem, że mam uszkodzoną bo w VAGu mi się pojawił błąd problemu z nieosiągalnośćią dolnej granicy potencjometra.. to ją wydarłem przeczyściłem.. wykasowałem błędy, nastawiłem ją w VAGu i jeżdzę już rok bezproblemowo 

ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie
- fishmanr11
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Filip
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
dokładnie ! podziel się z nami jakie były objawy uszkodzenia ? praca silnika ? błedy ?
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.
no to koledzy zabawy ciąg dalszy....ale najpierw pytaliście jak się to objawiało ...w sumie nie pasowały mi dwie rzeczy bardzo duże spalanie przy delikatnej jeździe na trasie i gaśnięcie samochodu przy bardzo gwałtownym hamowaniu....podpiął mnie kumpel pod vaga i wyszło wszystko ale dopiero u mechanika po podłaczeniu pod oscyloskop okazało sie że winą jest uszkodzona przepustnica....oczywiście ją wyczyscil i zaadaptował od nowa ale niestety pomogło tylko na godzine....więc kupiłem używkę za 300zł no i wszytsko już ładnie zrobione razem z rozrządem, odbieram dziś samochodzik chce odjeżdżać a samochód sie dławi, podpinamy kompa no i oczywiście używkę szlak trafił ....tak że zamowiłem nowa oryginalna przepustnice i czekam ...po znajomości 900zł taniej czyli za 980zł tyle ze musze czekać 3 tygodnie
a co będzie dalej to napewno kolegom napisze
pozdrawiam

pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Musisz wziąć pod uwagę że błędy przepustnicy niekoniecznie muszą oznaczać jej uszkodzenie... Wystarczy, że masz zanieczyszczony przepływomierz który nie ma odpowiedniego refleksu i nawet nowa przepustnica będzie wariować.. ale nie będę zapeszał.. mam nadzieję, że wszystko będzie ok
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie