Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[S6 C5 ANK] Uszczelka wtryskiwacza

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Piotrek_85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 2006
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[S6 C5 ANK] Uszczelka wtryskiwacza

Post autor: Piotrek_85 » 15 gru 2019, 18:56

Witajcie.
Być może problem dotyczy nie tylko modelu 4.2 ale również pozostałych silników benzynowych. Otóż przy zdejmowaniu kolektora ssacego, postanowiłem dla ułatwienia zdjąć najpierw listwę wtryskową. Niestety zauważyłem, że uszczelki-oringi na wtryskiwaczach, te przy samej końcówce wchodzącej w kolektor, są z jednej strony ograniczone przez korpus wtryskiwacza, a z drugiej strony już na samym końcu są zabezpieczone takimi plastikowymi "talerzykami" prawdopodobnie z poliamidu lub czegoś podobnego. Kłopot w tym, że na dwóch spośród wszystkich 8 wtryskiwaczy, te talerzyki się pokruszyły ze starości i z przegrzania. Pozostałe, mam wrażenie, że również tylko czekają, aż będę przeciskal przez nie nowy oring i też pękną.
Na wielu zdjęciach na Allegro w sprzedaży są liczne używane wtryski, które również mają te talerzyki albo popękane, albo w ogóle 8ch tam nie ma, a jedynie sam oring.
Pytanie czy faktycznie można olać te talerzyki i założyć same oringi? Będzie to działać?
Poniżej wklejam zdjęcie przykładowego wtrysku, na którym ten talerzyk jest widoczny w całości i zdjęcie wtryskiwacza z brakującym talerzykiem (foty zapożyczone z allegro) :

[ Dodano: 2019-12-15, 18:56 ]
Dobra. Już znalazłem. Podkładka z tworzywa pod oring ma nr BOSCH 1 280 113 716 dostępna od ręki w większości sklepów motoryzacyjnych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl