[A6 C5] Temperatura silnika a wentylator klimatyzacji
[A6 C5] Temperatura silnika a wentylator klimatyzacji
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Bardzo często czytam wiadomości na tym forum i bardzo często wasza znajomość mechaniki pomogła mi w problemach z moja a6. za co bardzo wam dziękuję.
Ostatnio pojawił się kolejny problem o którym nie mogę zbytnio nigdzie się doczytać.
Otóż w upalne dni temperatura silnika (na postoju) znacznie wzrasta 100*c
Program Vag wywala mi błąd czujnika temp. silnika
jednak ja zauważyłem że po włączeniu klimy nie obraca się wentylator klimatyzacji.
Pytania na które chciałbym uzyskać odp brzmią następująco:
-czy czujnik temp. silnika ma wpływ na uruchamianie wentylatora klimy
-czy wentylator klimy powinien uruchomić się natychmiast po włączeniu klimatyzacji
-czy to prawda ze wentylator klimy znacząco wspiera wentylator visko w przypadkach gdy jest naprawdę gorąco.
Dodam że wisko w moim samochodzie stawia opór. termostat najprawdopodobniej ok ponieważ się otwiera (dolny wąż ciepły) Brak jakichkolwiek wycieków płynu i oleju.
Mam zamiar najpierw wymienić wentylator klimy ale nie wiem czy moja diagnoza jest słuszna. dodam jeszcze ze wyswietlana temperatura na liczniku jest identyczna jak na vag-u.
Za niedługo zaczną się upały więc chciałbym jak najszybciej podjąć się naprawy.
A6 2.4 v6
Z góry dziękuję za pomoc w moim problemie Pozdrawiam
Bardzo często czytam wiadomości na tym forum i bardzo często wasza znajomość mechaniki pomogła mi w problemach z moja a6. za co bardzo wam dziękuję.
Ostatnio pojawił się kolejny problem o którym nie mogę zbytnio nigdzie się doczytać.
Otóż w upalne dni temperatura silnika (na postoju) znacznie wzrasta 100*c
Program Vag wywala mi błąd czujnika temp. silnika
jednak ja zauważyłem że po włączeniu klimy nie obraca się wentylator klimatyzacji.
Pytania na które chciałbym uzyskać odp brzmią następująco:
-czy czujnik temp. silnika ma wpływ na uruchamianie wentylatora klimy
-czy wentylator klimy powinien uruchomić się natychmiast po włączeniu klimatyzacji
-czy to prawda ze wentylator klimy znacząco wspiera wentylator visko w przypadkach gdy jest naprawdę gorąco.
Dodam że wisko w moim samochodzie stawia opór. termostat najprawdopodobniej ok ponieważ się otwiera (dolny wąż ciepły) Brak jakichkolwiek wycieków płynu i oleju.
Mam zamiar najpierw wymienić wentylator klimy ale nie wiem czy moja diagnoza jest słuszna. dodam jeszcze ze wyswietlana temperatura na liczniku jest identyczna jak na vag-u.
Za niedługo zaczną się upały więc chciałbym jak najszybciej podjąć się naprawy.
A6 2.4 v6
Z góry dziękuję za pomoc w moim problemie Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
TAKRafał86 pisze:-czy wentylator klimy powinien uruchomić się natychmiast po włączeniu klimatyzacji
[ Dodano: 2011-03-24, 21:28 ]
NIERafał86 pisze:-czy czujnik temp. silnika ma wpływ na uruchamianie wentylatora klimy
[ Dodano: 2011-03-24, 21:28 ]
NIERafał86 pisze:-czy to prawda ze wentylator klimy znacząco wspiera wentylator visko w przypadkach gdy jest naprawdę gorąco.
[ Dodano: 2011-03-24, 21:30 ]
Jezeli załączasz klime i załącza sie wentylator ( stojąc przodem do auta - Lewy ) to ok .Rafał86 pisze:Mam zamiar najpierw wymienić wentylator klimy ale nie wiem czy moja diagnoza jest słuszna. dodam jeszcze ze wyswietlana temperatura na liczniku jest identyczna jak na vag-u.
Sprawdz jak piszesz visko . i połączenia z czulnikami temp .
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
wentylator klimy wspomaga tez uklad chlodzenia przy wylaczonej klimie gdy znacznie wzrosnie temperatura plynuRafał86 pisze:-czy czujnik temp. silnika ma wpływ na uruchamianie wentylatora klimy

tak,po chwiliRafał86 pisze:-czy wentylator klimy powinien uruchomić się natychmiast po włączeniu klimatyzacji

dokladnieRafał86 pisze:-czy to prawda ze wentylator klimy znacząco wspiera wentylator visko w przypadkach gdy jest naprawdę gorąco.

allroad 3.0 ASB
allroad 2.5tdi AKE
a6 2.8Q ACK sedan
a3 8L ALH
allroad 2.5tdi AKE
a6 2.8Q ACK sedan
a3 8L ALH
jesli to jest wentylator do wywalenia to masz tu zamiennik ,u mnie 2 sezony juz napiera i jest okRafał86 pisze:Wentzlator klimy wogole sie nie wlacza
http://allegro.onet.pl/nowy-wentylator- ... 53575.html
sprawiedliwie,nie znaczy po równo
było
scorpio 2000 140KM
bmw 2000 150KM
a4 1.8t 150KM AEB
passat b5fl 1.9 170KM(zaokrąglone) AVF by ROGAL
jest
a6 2,8 193KM ALG
było
scorpio 2000 140KM
bmw 2000 150KM
a4 1.8t 150KM AEB
passat b5fl 1.9 170KM(zaokrąglone) AVF by ROGAL
jest
a6 2,8 193KM ALG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
Chłopaki dzięki za pomoc dziś już przyglądałem się jak zabrać się do wymontowania tego wentylatorka i myślę że będzie ok. oglądałem tylko z góry. Powiedzcie jeszcze czy kabel zasilający wentylator (kostka) znajduje się przy zbiorniku z płynem do wspomagania czy gdzie indziej. piszę dlatego że z góry tego nie widać, dopiero na kanale zerknę ale już dziś chciałbym to wiedzieć. Jeszcze raz dzięki za pomoc pozdrawiam
Kolego powiem ci tylko tyle co sam ostatnio naprawiałem.Wentylator od klimy powinien działać odrazu jak włączysz klime, miałem podobny problem po zimie wentylator ani rusz przy pokręceniu obracał się swobodnie.Przeglądałem bezpieczniki rozebrałem deske bo pod kolumną kierownicy jest bezpiecznik 40 okazało się że jest ok,więc użyłem terapi wstrząsowej kluczem w silnik wentylatora i ruszył.Koledzy na forum pisali że szczotki mogą się zawiesić i mieli racje pomogło teraz śmiga jak szalony.Pozdrawiam 

Też możliwe że szczotki się zawiesiły, ale skoro raz tak się stało to pewnie może tak być następnym razem więc lepiej go wymienię.
[ Dodano: 2011-03-25, 21:31 ]
Aha co do bezpiecznika o którym pisałeś to czy owy bezpiecznik wentylatora znajduje się gdzie indziej niż cała reszta bezpieczników?
bo u mnie bezpieczniki są z boku (lewa str) czy pod kolumną kierownicy też są bezpieczniki?
[ Dodano: 2011-03-25, 21:31 ]
Aha co do bezpiecznika o którym pisałeś to czy owy bezpiecznik wentylatora znajduje się gdzie indziej niż cała reszta bezpieczników?
bo u mnie bezpieczniki są z boku (lewa str) czy pod kolumną kierownicy też są bezpieczniki?
Rafał86, tak masz racje ja też mam bezpieczniki po lewej stronie ale jest też bezpiecznik pod kierownicą 40 jak odkręcisz dolną część deski od strony kierowcy to znajdziesz tam trzy bezpieczniki.Ten środkowy odpowiedzialny jest za dzaiłanie wentylatora co do wymiany wentylatora to sobie odpuszczam bo działa przez pierwsze pare sekund iskrzyły szczotki ale teraz jest ok działa za każdym razem jak włączam klime.
Pytanie może wydawać się dziwne, ale i tak zapytam 
Czy wentylator klimatyzacji może odpowiadać za niedogrzanie silnika?
W korkach silnik się przegrzewa i musi odpoczywać. Mam więc nadzieję, że po wymianie będzie ok.
Jest jeszcze jednak drugi problem. Przy małych prędkościach (70-90) wszystko jest ok, jednak powyżej 110, na autostradach i "eskach", temperatura spada do ok. 75 stopni.
Czy ktoś miał podobny problem i jest pewien, że to jakiś czujnik czy sterownik? (nie mówiąc już o wentylatorze bo konieczność jego wymiany jest oczywista)

Czy wentylator klimatyzacji może odpowiadać za niedogrzanie silnika?
W korkach silnik się przegrzewa i musi odpoczywać. Mam więc nadzieję, że po wymianie będzie ok.
Jest jeszcze jednak drugi problem. Przy małych prędkościach (70-90) wszystko jest ok, jednak powyżej 110, na autostradach i "eskach", temperatura spada do ok. 75 stopni.
Czy ktoś miał podobny problem i jest pewien, że to jakiś czujnik czy sterownik? (nie mówiąc już o wentylatorze bo konieczność jego wymiany jest oczywista)