Szukałem szukałem i nie znalazłem nic podobnego w tym temacie więc założyłem nowy.
Mam dziwną przypadłość z moim autem:
Zaczęły się chłodne i mokre dni, (zaznaczę że zawsze występuje to w takich właśnie warunkach i zimie, latem nic takiego nie ma) więc przy porannym rozruchu zanim wskoczy na wyższe obroty (ssanie) na swoje 1300obr/min to szarpie silnikiem lub "dławi się" tak jakby nie pracowały wszystkie gary, trwa to około 2-3 sek. Następnie jak już wskoczy na ssanie to pracuje normalnie powoli schodzi sobie z obrotów i potem już pracuje i jeździ normalnie
Walczę z tym już drugi rok i nie mam już pomysłów, gazu nie mam, olej 5w40, dodam że cewki wymienione wszystkie dwa lata temu, świece nówki, czujnik temp też nowy, przepustnicę zmieniałem trzy razy i dalej to samo.
Ma, bądź miał ktoś z a Was taki objaw? I czy ktoś może coś poradzić?
Dzięki.
Szarpie silnikiem przy odpalaniu gdy zimny
-
- Forum Audi A6 / A7
Szarpie silnikiem przy odpalaniu gdy zimny
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, 21:24 przez marecki3275, łącznie zmieniany 1 raz.
zobacz na stan świec - co z tego, że nowe jak mogą być zalane olejem.
oraz czy są odpowiednio dobrane? ... 1 czy 2 elektrodowe?
możliwe, że cieknie na nie.
oleju ubywa?
stan przewodów zapłonowych? czy są dobrze podłączone?
cewka? ... czy nie ma przeskoków iskry?
ogólnie to już było na forum. a ja tu nie jestem nawet długo a znalazłem, kiedy miałem podobny problem. po prostu nie chce ci się szukać
oraz czy są odpowiednio dobrane? ... 1 czy 2 elektrodowe?
możliwe, że cieknie na nie.
oleju ubywa?
stan przewodów zapłonowych? czy są dobrze podłączone?
cewka? ... czy nie ma przeskoków iskry?
ogólnie to już było na forum. a ja tu nie jestem nawet długo a znalazłem, kiedy miałem podobny problem. po prostu nie chce ci się szukać
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie ma żadnych błędów, nigdy nie było.....
[ Dodano: 2015-12-03, 17:37 ]
Problem rozwiązałem sam.....podejrzewałem słaby prąd rozruchowy aku( co się wiąże z niewystarczającym prądem na cewki) mimo że nie był w idealnej formie, kręcił ale jak stał 5 dni to już potrafił zastękać...wymieniłem więc na nowy, teraz kręci jak szalony odpada od pierwszego kopa i nie ma już tego szarpania silnikiem w pierwszej fazie odpalania, wchodzi od razu na ssanie i nic nie przerywa
Wpadłbły ktoś z Was na to, że to wina aku?
[ Dodano: 2015-12-03, 17:37 ]
Problem rozwiązałem sam.....podejrzewałem słaby prąd rozruchowy aku( co się wiąże z niewystarczającym prądem na cewki) mimo że nie był w idealnej formie, kręcił ale jak stał 5 dni to już potrafił zastękać...wymieniłem więc na nowy, teraz kręci jak szalony odpada od pierwszego kopa i nie ma już tego szarpania silnikiem w pierwszej fazie odpalania, wchodzi od razu na ssanie i nic nie przerywa

Wpadłbły ktoś z Was na to, że to wina aku?