Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ARJ 2.4 165 KM] Stukanie po odpaleniu na zimnym silniku

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Aspirek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ARJ 2.4 165 KM] Stukanie po odpaleniu na zimnym silniku

Post autor: Aspirek » 02 lis 2014, 10:50

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów i forumowiczów ;] .
1.Jak w temacie po odpaleniu na zimnym silniku słyszę przez jakieś 2min dziwne pukanie w okolicach komory silnika bliżej niesprecyzowane położenie może echo ale wydaje się koło alternatora . Troszkę mnie to irytuję więc wole zapytać czy to normalne ?
2. Sprawa z przyspieszaniem na biegach 2 3 4 i 5 przy obrotach 2,5 odczuwam dziwne zmulenie ale tylko gdy gaz nie jest w "podłodze" co może być przyczyną ?

Jestem po wymianie oleju i rozrządu kolejno chce wymienić świece i przewody WN.
No dojdzie troszkę wymian jak np. filtry paliwa powietrza itd. może dacie kilka wskazówek ?

PS. pytanie dodatkowe czy jeśli silnik wg. mnie normalnie się nagrzewa i tem. wody utrzymuje się w poziomie 90'C co wydaje mi się że termostat funkcjonuje normalnie a grzanie w samochodzie jest baaardzo marne (ledwo wyczuwalne) to wskazuje to na zamuloną nagrzewnice ? zamiana wężyków na nagrzewnicy dała tylko na kilka dni spokój a zima za pasem :p

Awatar użytkownika
yaszczur
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: yaszczur » 03 lis 2014, 01:26

Aspirek pisze:1.Jak w temacie po odpaleniu na zimnym silniku słyszę przez jakieś 2min dziwne pukanie w okolicach komory silnika bliżej niesprecyzowane położenie może echo ale wydaje się koło alternatora . Troszkę mnie to irytuję więc wole zapytać czy to normalne ?
2. Sprawa z przyspieszaniem na biegach 2 3 4 i 5 przy obrotach 2,5 odczuwam dziwne zmulenie ale tylko gdy gaz nie jest w "podłodze" co może być przyczyną ?
viewtopic.php?t=15683&start=0
Aspirek pisze:Jestem po wymianie oleju i rozrządu kolejno chce wymienić świece i przewody WN.
Beru, Bremi, NGK
Aspirek pisze:No dojdzie troszkę wymian jak np. filtry paliwa powietrza itd. może dacie kilka wskazówek ?
Mann, Knecht
Aspirek pisze:PS. pytanie dodatkowe czy jeśli silnik wg. mnie normalnie się nagrzewa i tem. wody utrzymuje się w poziomie 90'C co wydaje mi się że termostat funkcjonuje normalnie a grzanie w samochodzie jest baaardzo marne (ledwo wyczuwalne) to wskazuje to na zamuloną nagrzewnice ? zamiana wężyków na nagrzewnicy dała tylko na kilka dni spokój a zima za pasem :p
viewtopic.php?t=28587&highlight=nagrzewnica
Pozdrawiam...

Aspirek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Aspirek » 03 lis 2014, 19:04

Dzięki za odpowiedzi aczkolwiek co do podpowiedzi ze świecami nie skuszę się na pewno na ngk wg. mnie najgorsze jakie mogą być rozpowiadać się nie będę na ich temat zbyt długo 3 razy z rzędu wymieniałem świece za ponad 120zł 4szt nie do audi wtedy i 3 komplety miały popękane ceramiki co powodowało przebicia i nie równą prace silnika .
Co do tematu z klekotaniem nie miałem przypuszczeń że to może być rozrząd muszę jeszcze raz sprawdzić co się kryje pod dekielkami ;]

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl