Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5] Stukanie (klekotanie)na rozgrzanym silniku

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Decrypter
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5] Stukanie (klekotanie)na rozgrzanym silniku

Post autor: Decrypter » 06 paź 2011, 00:20

Witam wszystkich
Mianowicie zakupiłem audiolke z 01 roku z silnikiem 1.8t AWT quattro z przebiegiem 85tys. MIL i oczywiście nie obejdzie siś bez forum.....problem mój polega na tym iż jak się auto dobrze zagrzeje to hałasuje jak diesel.....mechanik powiedział ze to łancuch od wałków.....z tym ze jak czytam wszystkie tematy to nie zauważyłem aby komuś stukał tylko i wyłącznie na rozgrzanym silniku,jak zapale auto i jest zimne to chodzi wszystko ok super nic nie stuka dopiero jak zrobię kilkanaście km to słysze jak klekocze ale tylko jak jest na luzie....jak dodam troszkę gazu tu cichnie....czy przy padniętym napinaczu lub poluzowanym lłncuchu nie powinno hałasować cały czas bez różnicy czy ciepły czy zimny?Dodam iż olej był zmieniony na nowy 5w40 od razu po zakupie.Czy taka jazda z tym może czemuś grozić?A i dodam jeszcze że jak go zapale po nocy to przez 1-2 sek tak tyrkota ale wyczytałem z forum że ten typ tak ma :)

mario1278
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: MARIUSZ
Rocznik: 2010
Moje auto: Allroad C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: mario1278 » 06 paź 2011, 03:26

Zrób pomiar ciśnienia oleju na zimnym i na gorącym motorze ,prawdopodobnie kończy się pompa oleju .To typowa usterka 1.8 i 1.8T .Ale cokolwiek kupisz zmierz ciśnienie oleju.

toom_ek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: toom_ek » 06 paź 2011, 06:41

jaki masz olej ? , może pierw wymiana na coś dobrego markowego , jak ja kupiłem to był podobny problem , był zalany 10w60 castrol na ciepłym samoregulatory grały i to ostro wymieniłem olej na 10w40 Motul 6100 i cisza :)
toom_ek

dario_g
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dario_g » 06 paź 2011, 09:43

Włóż głowę i posłuchaj przy głowicy, czy stuk dochodzi od wewnętrznej strony. Jeżeli słyszysz stukanie ewidentnie z tyłu głowicy (czyli nie gdzieś równomiernie rozłożone), to może być napinacz łańcuszka.

Decrypter
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Decrypter » 06 paź 2011, 10:19

dario_g pisze:Włóż głowę i posłuchaj przy głowicy, czy stuk dochodzi od wewnętrznej strony. Jeżeli słyszysz stukanie ewidentnie z tyłu głowicy (czyli nie gdzieś równomiernie rozłożone), to może być napinacz łańcuszka.
No tak ale czy w przypadku napinacza nie stukało by cały czas i wraz z powolnym naciskaniem gazu by przyspieszało?u mnie jest tak że stuka tylko i wyłącznie jak jest auto już porządnie rozgrzane i tylko na wolnych obrotach,jak mu wcisne delikatnie pedał gazu to ustępuje.A właśnie stukot dochodzi gdzieś tam z tyłu.
Zrobie jeszcze tak jak pisze mario1278 z pomiarem ciśnienia oleju.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl