Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[APR 2.8 193 KM] Sonda Lambda ?

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Adam_cc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[APR 2.8 193 KM] Sonda Lambda ?

Post autor: Adam_cc » 09 paź 2014, 15:17

Witam . Mam ostatnio problem z moją A 6. Na zimnym silniku po odpaleniu obroty utrzymuja sie na wysokosci +- 2 tysiecy . Po okolo 30 sekundach uspokaja sie to . kiedy juz jade to praktycznie za kazdym razem gdy wrzuce bieg jalowy lub poprostu wcisne sprzegło auto momentalnie spada na obrotach i gasnie . dodatkowo kiedy silnik jest ciepły auto odpala na tzw ,, dotyk " , ale po sekundzie gasnie . Podłączyłem z ciekawosci komputer i sprawdziłem błedy . Wyskoczyła mi taka oto seria :

http://zapodaj.net/c137ea3089fc2.jpg.html

skasowałem wiec błędy i ku mojemu zaskoczeniu auto smigało aż miło . Niestety okazało sie ze jest to sposob na jeden dzien . po kilkunastu godzinach problem wrócil . sprawdziłem ponownie błedy i tym razem był tylko jeden :

http://zapodaj.net/ec0c0fc3c9df6.jpg.html

Mam wiec pytanie czy sonda moze wywołac takie skutki ?
Nie wiem czy kupowac sonde czy oddac jeszcze auto do jakiegos mechanika zeby przejrzeć wszystko

Awatar użytkownika
Karlos83
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Karlos83 » 09 paź 2014, 15:25

Kurde ciekawe - u mnie pojawiły się teraz identyczne objawy (2 tys obr. po odpaleniu - stabilizuje się po przejechaniu kilometra-dwóch) co ciekawe komputer nie wywala błędu lambdy - tylko błąd temperatury płynu chłodzącego. Sam się zastanawiam czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na silnik.

m3rvin
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: m3rvin » 09 paź 2014, 15:53

#Karol
no to musisz czujnik wymienić, bo Ci podwyższa dawkę paliwa chyba, ale niech mnie ktoś poprawi
www.krzysztofpodolski.com Nie bądz obojetny przekaz 1% na szczytny cel :)
126p-> GSI 8V E > GSI 16V F > A6Q 2.5TDi 179ps > A6Q 2.8 193ps > jest i ona S6 C5 ANK

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Re: Sonda Lambda ?

Post autor: phpbb3 forum A6 » 09 paź 2014, 17:39

Adam_cc pisze:Witam . Mam ostatnio problem z moją A 6. Na zimnym silniku po odpaleniu obroty utrzymuja sie na wysokosci +- 2 tysiecy . Po okolo 30 sekundach uspokaja sie to . kiedy juz jade to praktycznie za kazdym razem gdy wrzuce bieg jalowy lub poprostu wcisne sprzegło auto momentalnie spada na obrotach i gasnie . dodatkowo kiedy silnik jest ciepły auto odpala na tzw ,, dotyk " , ale po sekundzie gasnie . Podłączyłem z ciekawosci komputer i sprawdziłem błedy . Wyskoczyła mi taka oto seria :

http://zapodaj.net/c137ea3089fc2.jpg.html

skasowałem wiec błędy i ku mojemu zaskoczeniu auto smigało aż miło . Niestety okazało sie ze jest to sposob na jeden dzien . po kilkunastu godzinach problem wrócil . sprawdziłem ponownie błedy i tym razem był tylko jeden :

http://zapodaj.net/ec0c0fc3c9df6.jpg.html

Mam wiec pytanie czy sonda moze wywołac takie skutki ?
Nie wiem czy kupowac sonde czy oddac jeszcze auto do jakiegos mechanika zeby przejrzeć wszystko
objawy gaśnięcia występują na pb czy lpg, czy może na obu paliwach?
poprawa pracy silnika po wykasowaniu błędów mogła wyniknąć z wykasowania przy okazji korekt paliwowych. na początek proponuję czyszczenie przepustnicy bo to może być przyczyną gaśnięcia, sprawdzenie wskazań czujnika temperatury na kompie i porównanie ich z temp. na zegarach. jeśli problem występuje tylko podczas zasilania jednym z paliw to przyjrzał bym się instalacji lpg a konkretnie jej wystrojeniu.

[ Dodano: 2014-10-09, 17:39 ]
Karlos83 pisze:Kurde ciekawe - u mnie pojawiły się teraz identyczne objawy (2 tys obr. po odpaleniu - stabilizuje się po przejechaniu kilometra-dwóch) co ciekawe komputer nie wywala błędu lambdy - tylko błąd temperatury płynu chłodzącego. Sam się zastanawiam czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na silnik.
jak wyżej sprawdź wskazania czujnika temp. podawane na komputer i na zegary. jeśli czujnik przekłamuje i do ecu podaje niewłaściwą temp. to silnik dostaje niewłaściwą dawkę paliwa

Adam_cc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adam_cc » 09 paź 2014, 17:40

problem występuje i na pb i lpg . jutro moze sprobuje z ta przepustnica . Zobaczymy czy cos sie zmieni

Ktoś jeszcze ma jakieś inne opcje ?

Awatar użytkownika
st.john
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: st.john » 09 paź 2014, 23:32

na dolocie masz nieszczelność - najprawdopodobniej na plastikowym trójniku.

Awatar użytkownika
Piotrek KNB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Piotrek KNB » 10 paź 2014, 17:25

Hej
A tak z ciekawości jakie masz napięcie ładowania akumulatora (zmierz obowiązkowo) i w ogóle jak stary jest twój akumulator? Pamiętaj że nasze autka są naszpikowane czujnikami, które z kolei są bardzo wrażliwe na spadki tegoż napięcia. Większość czujników działa na zasadzie rezystancji (poprawcie mnie jeśli się mylę <rotfl> ). Z tego co widzę to masz parę błędów odnośnie zbyt niskiego napięcia, więc szukałbym przy stanie akumulatora, wartości napięcia ładowania <lol> . Przeczyszczenie przepustnicy swoją drogą - zawsze poprawi i jeszcze do tego adaptacja :)
Pozdrawiam i powodzenia :)
Było 2.4 AML quattro avant 2000r (ale zostało w rodzinie)
Jest S6 4.2 AQJ, jeszcze 80tka Coupe B3 2.2Q czeka na renowację - wrażenia bezcenne
QUATTRO!!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja