Auto klasycznie nie jedzie i dużo pali- spokojna jazda 15l/100km, W mieście jest to jakieś 20l/100km. Skrzynia tiptronic

Wiadomo pojechałem sprawdzić błędy
1- Nieciągły błąd dotyczący SONDY 1- bank 1 i bank 2
Od razu miernik w łapę i sprawdzanie napięć- na wolnych obrotach i przy około 2500 napięcie faluje z 0.39V do 1.15V. Sprawdziłem w programie do gazu i wykres pracy sondy na wolnych obrotach to niemal równa sinusoida a podczas jazdy i normalnego przyspieszania zmienia się w grzebień (szybka praca od 0.4V do 1.1V)
2- ciągły błąd- Nieprawidłowy mnożnik
3- nieciągły błąd czujnika temperatury powietrza (tego przed przepustnicą)- wykręciłem, wyczyściłem i profilaktycznie zagniotłem mocniej jego końcówki.
Błędy skasowałem i pojeździłem na benzynie pół dnia. Podłączyłem Delphiego i zniknął tylko błąd czujnika temp. Pozostałe błędy zostały.
Auto jedzie dokładnie tak samo na gazie jak na benzynie. Vmax 180km/h. Przyspieszenie na 4 biegu praktycznie nie istnieje. 5 bieg na autostradzie tylko się przydaje do podtrzymywania prędkości.
Zauważyłem jeszcze pewne niedogodności. Auto rano musi chwile pokręcić żeby odpalić (tak 3-4 sek). odpala i od razu pracuje na wszystkich cylindrach.
Gdy jade w granicy 2tyś obr np 3 biegu przy delikatnym dodaniu gazu potrafi chwilę falować obrotami tak +- 100obr. a dopiero za chwilę lekko przyspieszyć.
Spalanie na FISie tak jak na załączonym obrazku- płaski odcinek ekspresówki i równiutko trzymany pedał gazu od co najmniej 1km.
Wymieniłem świece i sprawdziłem katalizatory- stare świece były w dobrym stanie. Katalizatory nieoryginalne ale czyste. Przy "ostrym przyspieszaniu" zaczynają "brzęczeć" mimo ze na 100% nie są uszkodzone ani nic w nich nie lata. (ojciec miał dawno temu C4 2.8 193KM- swoją drogą jest to auto wystawione na sprzedanie z uszkodzoną uszczelką pod głowica- i też brzęczały katalizatory)
I teraz mam pytanie jeszcze o skrzynie. Da się w zdiagnozować skrzynie przy pomocy np. VAG ze coś z nią jest nie tak? Samo przełączenia biegów działa płynnie. Jak pojeżdżę agresywniej to zmienia charakter i przełącza biegi przy wyższych obrotach. Jak pozamulam po mieście to potrafi już 5 wrzucić przy 70km/h. Nie szarpie, nie stuka, nie puka, nie wyje.
[ Dodano: 2018-01-31, 11:56 ]
W moje posiadanie wpadł kabelek VAGa.

Podłączyłem i takie rzeczy mi się pojawiły
17800 - Camshaft Position Sensor Bank 2 (G163): Open Short to Plus
P1392 - 35-10 - - - Intermittent
17538 - Fuel Trim: Bank 2 (Mult): System too Lean
P1130 - 35-00 - -
16534 - Oxygen (Lambda) Sensor B2 S1: Malfunction in Circuit
P0150 - 35-10 - - - Intermittent
17544 - Fuel Trim: Bank 1 (Add): System too Lean
P1136 - 35-10 - - - Intermittent
16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit
P0130 - 35-10 - - - Intermittent
17546 - Fuel Trim: Bank 2 (Add): System too Lean
P1138 - 35-00 - -
Wszystko wskazuje ze jakiś problem z obiema sondami. Ale czy na 100%?

(Czujnik wałka rozrządu jest dobry- przypadkowo wypiąłem kostkę na chwilę jak silnik pracował)