[ ACK 2.8 193 KM] Problemy z silnikiem
[ ACK 2.8 193 KM] Problemy z silnikiem
Witam wszystkich. Posiadam Audi A6 C5 silnik o pojemności 2.8. Ostatnio przydarzyła mi się taka sytuacja. Jadąc samochodem nagle po pewnym czasie nie wiadomo z jakich przyczyn zgasł mi silnik. Próbowałem go natychmiast odpalić jednak nie mogłem. Był on całkowicie zablokowany. Próbowałem jeszcze kilka razy jednak to nic nie dało. Na drugi dzieĂą postanowiłem spróbować odpalić i ku mojemu zaskoczeniu silnik uruchomił się bez żadnego problemu. Moje pytanie jest takie, czy ktoś kiedykolwiek miał do czynienia z podobną sytuacją? Co może być przyczyną takiego zachowania silnika? Czy mogą z tego wyniknąć jakieś poważniejsze konsekwencje?
- Naprawa Audi A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie chcę Cię straszyć, ale jeśli silnik był zablokowany gdy był gorący odnoszę wrażenie jakby był zatarty. Może napinacz paska rozrządu niesprawny? Może coś zablokowało któryś pasek? Sprawdziłeś poziom oleju? Kiedy był zmieniany? Kiedy był robiony rozrząd?
Nie odpalaj silnika tylko laweta i do mechanika - zablokowany silnik tak czy siak nie jest niczym normalnym i próbując go uruchomić możesz jeszcze pogorszyć. Np. jeśli to rozrząd przeskoczyłby o choćby ząbek - będzie sieczka w silniku!
Nie odpalaj silnika tylko laweta i do mechanika - zablokowany silnik tak czy siak nie jest niczym normalnym i próbując go uruchomić możesz jeszcze pogorszyć. Np. jeśli to rozrząd przeskoczyłby o choćby ząbek - będzie sieczka w silniku!