Jestem posiadaczem Audi A6 2.8 Quattro.Silnik benzyna rocznik 98.Jezdze tym autem od ponad roku i od niedawna zaczolem sie nieco martwic gdyz zauwazylem niepokojace mnie objawy.A mianowicie :
1.Pierwsza sprawa jest dziwny klekot dochodzacy z silnika, ktory pojawia sie przy gwaltownym dodaniu gazu gluwnie na 3 biegu.Na postoju,podczas spokojnej jazdy oraz przy szybszym przyspieszaniu lecz nie gwaltownym nic nie slychac i wszystko jest ok.Problem pojawia sie tylko gdy jade na 3-ce mam ok 2,5 tys obrotow i gwaltownie wcisne pedal gazu prawie az do dechy.Wtedy slyszalny jest ten klekot.Dokladnie nie wiem czy ten dzwiek dochodzi z silnika czy tez moze z kad indziej.Dodam ze samochud ma nie cale 170 tys km przebiegu.
2.Droga sprawa jest dosc wysokie spalanie oleju.Na 1000 km ok 700-800 ml.Jezdze na oleju Castrol Magnatec 5W-30.I nie wiem czy juz moze czas na przejscie na polsyntetyk.
Co do tej sprawy zauwazylem takie oto objawy:
-wyzej wymienione spalanie oleju wystepuje podczas dlugiej jazdy np 10 godzin z postojami na ok 20 min co pare godzin.Temperatura oleju ma wtedy miedzy 85 a 97 stopni.Zauwazylem tez ze podczas takiej jazdy olej staje sie bardzo zadki.
-natomiast podczas jazdy tylko po mniescie na krodkich odcinkach oleju prawie wogule nie spala i np przez okres 4 miesiecy gdzie jezdze tylko po miescie nie dolewam go wogule.
Dodam jeszcze ze nie mam zadnych wyciekow oleju.
Bylbym bardzo wdzieczny za wasza pomoc i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.