Witam serdecznie,
Od trzech miesięcy jestem posiadaczem S6 C5, przez ten czas zauważyłem że silnik gdzieś zapodziewa jakieś 300ml/1000km oleju. Niby nie dużo.
W tym czasie udało mi się zaobserwować rozjazd na rozrządzie -11, -2, przy tym nierówne obroty silnika, check mówiący o zbyt ubogiej/bogatej mieszance między bankami, więc siłą rzeczy postanowiłem z tym zrobić porządek i oddałem autko na przestawienie rozrządu.
Podczas robienia rozrządu do regeneracji poszedł alternator bo szumiał strasznie, przed regeneracją ładowanie na poziomie 13,8V, po regeneracji (łożyska, komutator, szczotki z regulatorem) ładowanie na poziomie 13,5V :D
Co do rozrządu:
Zmieniono podkładki blokujące wałki oraz śruby z podkładkami i rozrząd wchodząc na blokady pokazuje ustawienie -7,-7.
Myślę sobie że przynajmniej jest synchron między bankami więc nie będzie telepać silnikiem, ale silnik lata pod maską jeszcze bardziej niż wcześniej.
Chwile tak pochodził i już masełko, równiutko pracuje jak nigdy, więc zabieram autko na jazdę próbną i tu zonk.
Wbijając D jak silnik dostał oporów znów go zaczęło telepać i pokazuje że nie pali na 5-6-8 cylinder, do tego błąd sondy.
Chwilowo gdy było mu lepiej i palił równiutko pojechaliśmy na jazdę próbną i na wyższych obrotach naszym oczom ukazała się kontrolka od ładowania?? (alt po regeneracji)
Po przyjeździe myślimy żeby zamienić na początek świece miejscami 1na5 a 5na1, a po odkręceniu świec naszym oczom ukazuje się olej który te świece zalewa..
Nowe uszczelki na deklach nie wykazują przecieków a świece widocznie mokre od gwintu po samą elektrodę. Cylinder 7 który palił świecę miał suchutką.
Najlepsze że Bank 1 który nie wykazuje wypadania zapłonów również na mokre świece.
Pobór oleju nie był jakiś wybitny, więc czy to możliwe że uszczelniacze zaworowe po dłuższym postoju(2 tyg) tak zaczęły puszczać olej?
[ANK 4.2 340 KM] Olej na świecach zapłonowych i tłokach, wyp
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.0 V8 560KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Z altkiem ewidentnie jest coś nie tak. Ja robiłem u Siebie przy 195tkm i śmiga jak szalony nawet pod największym obciążeniem. U mnie wymienili łożyska, komutator i szczotki bez regulatora bo uznali że Ori będzie lepszy niż zamiennik. Póki co nie mam z nim żadnych problemów.
A co do rozrządu to -7,-7 nadal jest źle. Ja też mam ustawiony na porządnych blokadach rozrząd a i tak pokazuje -5,-6 (do tego nowe napinacze). Niech próbują jeszcze poprawić rozrząd.
Co do świec to najlepiej albo te porządnie wymyć i poskładać, albo założyć nowe i przejechać się trochę na nich i sprawdzić czy ponownie zbiera się olej. Może na nich pozostał stary olej i nikt go porządnie nie usunął. Ja przed wymianą uszczelek w 2.8 też miałem zalane świece a później już nie.
Może to Ci pomoże
A co do rozrządu to -7,-7 nadal jest źle. Ja też mam ustawiony na porządnych blokadach rozrząd a i tak pokazuje -5,-6 (do tego nowe napinacze). Niech próbują jeszcze poprawić rozrząd.
Co do świec to najlepiej albo te porządnie wymyć i poskładać, albo założyć nowe i przejechać się trochę na nich i sprawdzić czy ponownie zbiera się olej. Może na nich pozostał stary olej i nikt go porządnie nie usunął. Ja przed wymianą uszczelek w 2.8 też miałem zalane świece a później już nie.
Może to Ci pomoże

Kierowca ciężarówki jest jak pies!Śpi w budzie, je w budzie i szczy na koło:)
A6 C5 97' 2.8 ALG - i wróciło do mnie
A6 C5 02' 4.2 ASG - sprzedane
Audi A6 C7 3.0 TDI CRTF - na stanie
A6 C5 97' 2.8 ALG - i wróciło do mnie

A6 C5 02' 4.2 ASG - sprzedane

Audi A6 C7 3.0 TDI CRTF - na stanie

-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki Panowie za podpowiedzi,
kolczyk21002100 - a nie miałeś śladów oleju na tych o-ringach uszczelniających cewki zapłonowe? Nie widać tam było żadnych przecieków? Bo u mnie ani śladu, ale z drugiej strony widać strużkę oleju jakby spod dekla (nie widać nic na uszczelce) do gniazda świecy, cewki także na styku z pokrywą mają ślady oleju. Ale jak to możliwe że po gwincie świecy przecieka do komory i moczy elektrody? Przykręcane siłą wg zaleceń.
Uszczelki BYŁY nowe Victor-a, z tym że założone raz, silnik rozgrzewany maź do 50 stopni, potem się okazało że znowu trzeba ściągać i chyba błędem było znów je zakładać.
Na razie najlepszym wyjściem będzie pozmieniać te uszczelki i wyeliminować mam nadzieję przyczynę wycieku, do tego porządek z odmą i ezektorem dla pewności i zobaczymy jaki będzie wynik.
kolczyk21002100 - a nie miałeś śladów oleju na tych o-ringach uszczelniających cewki zapłonowe? Nie widać tam było żadnych przecieków? Bo u mnie ani śladu, ale z drugiej strony widać strużkę oleju jakby spod dekla (nie widać nic na uszczelce) do gniazda świecy, cewki także na styku z pokrywą mają ślady oleju. Ale jak to możliwe że po gwincie świecy przecieka do komory i moczy elektrody? Przykręcane siłą wg zaleceń.
Uszczelki BYŁY nowe Victor-a, z tym że założone raz, silnik rozgrzewany maź do 50 stopni, potem się okazało że znowu trzeba ściągać i chyba błędem było znów je zakładać.
Na razie najlepszym wyjściem będzie pozmieniać te uszczelki i wyeliminować mam nadzieję przyczynę wycieku, do tego porządek z odmą i ezektorem dla pewności i zobaczymy jaki będzie wynik.
-
- Forum Audi A6 / A7
wybacz że dopiero dziś, nie nic nie było widać dopiero jak wyciągałem fajki świec, to ukazywało sie że świeca pływa serio i to fest, jak wybrałem szmatką do sucha to po przejechaniu 50km znów pełno ale na zewnątrz nic nie wywalało, ja kupiłem oringa czy jakoś tak, 110 zł za szt, dałem silikon tam gdzie każe instrukcja plus po całej uszczelce ale nie tak aby wyłaziło tylko kupiłem silikon z końcówką odciąłem końcówkę grubość dosłownie jak zapałka średnice i ciągłym sznurkiem nałożyłem z obu stron nigdzie silikon nie wyłazi bo dosłownie miał na celu wspomóc doszczelnienie a nie uszczelnić, a gwint mokry może dlatego że jak wykręcałeś świece to sie dostał, życzę powodzenia i daj znak jak tam ci idzie