a mianowicie jak się napina pasek rozrządu? Robiłem wszystko tak jak kolega z innego forum to robił
http://www.audiklub.org/forum/viewtopic ... 7&t=108758
lecz w naszych v6-tkach jest troszkę inaczej niż w v8,nie ma rolki napinającej mimośrodowej, zamiast niej jest rolka prowadząca.
czy tłumik drgań jest jednocześnie napinaczem? Jeżeli tak to jak go prawidłowo napiąć? ja zrobiłem tak ze po wyciągnięciu zawleczki, tłoczek amortyzatora drgań się uniósł do góry po czym włożyłem klucz imbusowy i kilka razy delikatnie podciągnąłem go do góry, pasek nie jest luźny ani nie jest mocno napięty.
Rolke napinacza zaznaczyłem na zielono, natomiast napinacz jest już schowany pod obudowa koła pasowego wału korbowego.
Moje drugie pytanie jest bardziej na uspokojenie. Zanim zdjąłem pasek rozrządu ustawiłem wał korbowy na znak który jest zaznaczony na kole pasowym, założyłem oryginalną blokadę na wałki rozrządu, oraz zaznaczyłem na kołach wałka rozrządu i wale korbowym miejsca w których był założony pasek, po poskładaniu wszystkiego(termostatu i pompy wody) pasek założyłem w te same miejsca gdzie zaznaczyłem cechy-na wale korbowym i na kołach (wał korbowy oraz wałki nie przesunęły mi się nawet milimetra) po przekręceniu kluczem na sucho całym rozrządem wszystkie znaki i blokada się zgadzały,nic nigdzie nie uderzyło, ani nic nie stuknęło, przekręciłem kluczem 2 razy dla pewności, czy wszystko zatem jest dobrze?
Paska nie wymieniałem ponieważ wiem od kogo kupowałem samochód i mogę 30 tysięcy km zrobić a dla mnie jest to 2 lata eksploatacji.
Samochodu nie oddałem i nie oddam do mechanik, bo w okolicy gdzie mieszkam nie ma nikogo zaufanego komu mógłbym powierzyć moją Andzie:)