[ AJL 1.8 180 KM] Jakie świece zapłonowe do LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
To czemu bosch informuje, że starczą na więcej? Czemu nie mają irydowych (https://www.ngkntk.com/pl/wyszukiwarka- ... 6EKUB/668/)
To, że były brane na 1 montaż o niczym nie świadczy.
To, że były brane na 1 montaż o niczym nie świadczy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
E nie, wcale. Producent wybrał je po rzucie monetąqwerty01 pisze:To, że były brane na 1 montaż o niczym nie świadczy.

A bosch sobie może pisać. Tak jak NGK może sobie pisać, że wytrzymują tyle i tyle. W praktyce jednak bywa różnie czy to Iskra, czy Bosch, czy NGK, czy Denso czy jeszcze coś innego.
- jankes1878
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
W jakim sensie mam nie porównywać? Ze względu na trwałość? Szczerze, nie wiem jak to jest, bo na ostatnich platynach zrobiłem, nie wiem ile, bo nie notowałem, na pewno ponad 30. Jak będzie z żywotnością obecnych Iskier, to się wypowiem, jak się skończą, ale jeśli zrobią ponad 10 a kosztują 1/5 NGK, to faktycznie nie ma porównania.zwonko pisze:Natomiast nie porównuj zwykłych świec do platynowych/irydowychu mnie np. bez demontażu kolektora wymiana świec to wyczyn. I lepiej kupić irydy/platyny i mieć chwile spokoju.

Swoją drogą, to chyba jakiekolwiek świece na LPG mają zalecany przebieg chyba do 15 kkm, jeśli się nie mylę, więc oranie 55 kkmm, to jakkolwek ostre katowanie, którego chyba bym nie zaryzykował, nawet gdyby się nic nie działo.
Nie wnikam w trudność montażu u Ciebie. Musisz wywalać kolektor do zmiany świec??? :shock:
Jak dałeś 170, to OK, mam nadzieję, że nie podróby, które się ponoć zdarzają, albo nie France, na które wszyscy psioczą. Ja też latam codzień 30km na stronę do pracy, więc się gazują. Zobaczymy po czasie. Tylko, Twoje 170 vs. moje 45 zł, to faktycznie mogę je zmieniać 3 razy częściej. Swoją drogą, to czemu miałaby spaść elektroda? To nie jest chiński bubel, tylko naprawdę dobrej jakości świece. Ostatnio nawet trafiłem chyba na jakimś niemieckim eBayu i chyba były niewiele tańsze od BOSCHa.Ziomek pisze:Iskry nie mialem, za komplet NGK w tym roku zapłaciłem 170 bez paru zł, denso nie pamiętam ale polecili mi gazownicy, ja nie polece bo w sumie nie były dużo tańsze. Za 50zł w sumie można zaryzykować iskry ale żeby nie było wtopy że elektroda spadła czy coś. U mnie przeloty na LPG tak że świece troszkę ciężej mają niż na PB.
- jankes1878
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 1999
- Silnik: 2.4 136KM
Ponoć są tacy którzy je wyciągają bez demontażu kolektora. Trzeba jakoś haczyk zrobić żeby ściągnąć kable ze świec. Potem klucz z przegubem Kardana i się da... Ponoć. Bo u mnie dwóch mechaników zrezygnowało i rozbierali. Kolektor ma specjalnie nad świecami możliwość rozłączenia go. Silnik AZJ. Podobnie jest w kilku 1.6
- jankes1878
- Forum Audi A6 / A7
To nie masz cewek, tylko standardowe kable wysokiego?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2018, 16:46 przez jankes1878, łącznie zmieniany 1 raz.