Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.8T silnik APU]jaki olej?

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
arturo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8T silnik APU]jaki olej?

Post autor: arturo99 » 13 sty 2011, 23:20

Witam.Mam do Was drodzy koledzy takie pytanie,jaki olej zastosować do mojego autka?!Moje Audi A6 1.8T 110kw(150 KM) 1998r silnik APU.Jaki olej zaleca producent do takiego silnika?Przeczytałem wiele tematów o tym i szczerze mówiąc mam już mętlik w głowie.Czy powinienem stosować minerał,syntetyk czy może półsyntetyk?Obecnie jeżdze na Castrol Magnatec 10W40 jest to półsyntetyk.Wiele osób pisze że zalecany jest olej syntetyczny pomiędzy 5W50 a 5W30.Jak jest naprawdę?Proszę także o podanie jakiejś dobrej firmy oleju?Może Mobil lub Motul albo jednak Castrol?Chciałem zapytać czy przy ewentualnej zmianie oleju z półsyntetycznego na pełen syntetyk nie będzie problemów w postaci wycieków lub czegoś podobnego.Czy przebieg samochodu ma także znaczenie w doborze oleju?Moj ma najechane już 297 000km 8-) .Więc jaki będzie najlepszym i właściwym?Proszę o pomoc i rade w tej sprawie.Z góry DZIęKUJE!!!
Czekam na Wasze propozycje ;-)
Audi for ever !!!!!!

Awatar użytkownika
Kpietak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Kpietak » 14 sty 2011, 09:00

witaj,
temat oleju to temat rzeka,
pierwsza sprawa jak dlugo jezdzisz na polsyntetyku ? bo jak strasznie dlugo to jest jakies tam ryzyko rozszczelnienia silnika - choc w wiekszosci przypadkow to mit - z tym ze gwarancji to ci nikt nie da. (ja przeszedlem z pol na syntetyk i jezdzi bardzo dobrze)
druga rzecz - bierze ci cos tego oleju ? bo jak tak to na syntetyku moze (choc nie musi) ci go brac wiecej - trzeba pamietac ze olej syntetyczny ma wieksza lepkosc przy temperaturach ok 100 stopni niz polsyntetyk i mineral, mineral i pol sysntetyk tylko na zimno jest "gesciejszy"
przy silnikach z turbina bardzo wazne jest aby jezdzic na syntetyku tak dlugo jak sie da gdyz polsyntetyk i mineral to cichy zabojca takich elementow jak turbina - zwlaszcza w zimie - chodzi generalnie o rozruchy badz ostrzejsze pałowanie.
ostatnia rzecz - nie pytaj ktora firma jest dobra - bo to tak jakbys pytal na ktorej stacji sieciowej jest dobre paliwo - wiadomo ze co druga stacja i co najwazniejsze dystrybutorzy i co rownie wazne kierowcy cystern chrzcza paliwo az milo, z olejami jest niestety dosc podobnie, nie do konca wazne jaka firma (przynajmniej nie jest to az tak wazne) ale gdzie kupisz i czy kupisz orginal
pozdrawiam

[ Dodano: 2011-01-14, 09:10 ]
a dodam jeszcze ze ja jezdze na 5w50 mobila - choc nie jestem jakims tam fanem mobila, niektorzy twierdza ze to kiepskie oleje i ze trzeba zmnieniac czesciej jesli sie je stosuje - bo kryształki sie wytracaja, podobno castrol to znowu marmolade pod korkiem robi, i tak dalej i tak dalej - nie ma "dobrego" oleju - na kazdy sie cos znajdzie, nawet na valvoline... ;)
tak, ze w temacie oleju i porad na jego temat nie bedziesz nigdy ukontentowany ;-)
Opinia autora jest ważna w dniu dzisiejszym i nie może być użyta przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym następnym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany opinii ;)

arturo99
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: arturo99 » 15 sty 2011, 13:21

Witam.Na pół syntetyku jeżdżę jakieś 50tys km a poprzedni właściciel również go używał.A wycieków raczej nie mam,troszkę sączy się spod głowicy ale na dniach będzie wymieniona uszczelka.A jaka jest różnica pomiędzy Syntetykiem 5W30 a 5W50 :?:
Audi for ever !!!!!!

STANLEY_1985
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: STANLEY_1985 » 21 sty 2011, 12:16

Polecam Ci Valvoline,Quaker State albo Petro-Canade.Pamiętaj aby nie kupować olejów rozlewanych u nas w Polsce albo w innym kraju Europy srod.-wshod.Jest duże prawdopodobieństwo natrafienia na olej niskiej jakości.Mam kolege który pracuje w branży olejarskiej 18 lat i opowiadał mi różne wpadki jakosciowe znanych producentów.Powiedział mi że jak Castrol,Mobil,Shell albo Elf to tylko z Niemiec.U nas odbiegaja jakością od pierwowzoru.Ja jeżdże 8 lat tylko na Valvoline lub Quakerze i jest dobrze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl