Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[a6 c5 2.8 ACK] Jak wymontować wtryski z 2.8 ACK opis

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fishmanr11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

[a6 c5 2.8 ACK] Jak wymontować wtryski z 2.8 ACK opis

Post autor: fishmanr11 » 14 paź 2010, 21:50

Czy może ktoś mi powiedziec czy wyjęcie wtryskiwaczy w ACK to problematyczna sprawa ?

[EDIT]

Odpowiem na swoje pytanie :) :

Potrzebujemy :

-Kombinerki ze szpiczastym uchwytem
-Klucz imbus 4mm
-ÂŚrubokręt płaski większy do odkręcenia osłony górnej silnika.

Zdejmujemy osłonę górną silnika . Odkręcamy 4 śruby mocujące listwę do kolektora ssącego . Odczepiamy wężyk podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa. Rwiemy listwę w górę wtryski i wychodzą z gniazd w kolektorze. Odczepiamy wtyczki od wtryskiwaczy. Po tej operacji za pomocą kombinerek ze szpiczastym końcem zdejmujemy zawleczki trzymające wtryski w gniazdach listwy wtryskowej . Mamy wolne wtryski. Wtryski z gniazd wychodzą z oporem ale za pomocą rąk da się je wyjąć. Dodam dla jasności że wtryski są wsadzone na wcisk w kolektor ssący i nie są tam niczym zabezpieczone oprócz tego, że są dociśnięte listwą wtryskową za pomocą w/w śrub mocujących. Wtryskiwacze są jedynie zamocowane do listwy swojego rodzaju zawleczkami. Przy wyjmowaniu listwy warto zwrócić uwagę na to żeby żaden syf ani żadna śrubka nie wpadły nam w do kolektora. Warto odkurzyć i oczyścić wcześniej miejsca wokół wtryskiwaczy.
Cała operacja jest bardzo prosta i za pomocą tego co napisałem da się to zrobić bez najmniejszego problemu i dlatego nie umieszczałem zdjęć. W razie problemów odpowiem w temacie na nie.

Ja wyjmowałem wtryski do czyszczenia. Zastosowałem się do zaleceń które znalazłem w internecie i przeczyściłem wtryski za pomocą środka do czyszczenia wtrysków. Zanurzyłem wtryski w kieliszkach wypełnionych w/w płynem i podawałem co jakiś czas napięcie 12 V na wtrysk żeby się otworzył . Operacja trwała co prawda cała noc ale otwierałem wtryski od godziny 18 do 22 co 20 minut. Dodatkowo przedmuchałem je trochę ciśnieniem powietrza. Założyłem wtryski i nie mam czarnej chmurki z wydechu podczas ostrzejszego dodawania gazu. Wydaje mi się że pali mi mniej w tej chwili . Ale z 23 w mieście spadło na 20 :)
Pytania, problemy... wysyłajcie w moimi postami na Forum Audi A6 C5 silnik 2.8.

Kaszeszczuk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mi hał
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Kaszeszczuk » 15 kwie 2011, 14:56

Fishman, Ty już chyba wszystko zrobiłeś w swojej A6 ;-)

Ja chyba tez zabiorę się za czyszczenie. Raz na jakiś czas muszę dłużej kręcić.
A problemy z odpalaniem już minęły?
A6 C5 2,4 v6, Peugeot 508 i powrót do Audi a6 c7:)

paput
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: paput » 29 lut 2012, 19:30

Cos ci sie zlego dzialo z autem ze wtryski czysciles? Jak sprawdzic ktory wtrysk leje? Po wyjeciu listwy i kreceniu rozrusznikiem bedzie widac ze ktorys wtrysk leje?

feniulolo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: feniulolo » 29 lut 2012, 23:30

Jak będziesz sprzedawał auto , biorę w ciemno <lol>

Miałeś czarną chmurkę w benzyniaku ??

Dacre
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dacre » 09 kwie 2020, 19:43

Trochę odkopię temat, silnik ten sam.
Chciałem dziś wyjąć listwę wtryskową w celu wymiany wężyków od wtryskiwaczy LPG, z zamontowaną listwą paliwową jest za mało miejsca.

Odkręciłem te 4 śruby i próbowałem rwać do góry jednak nie chce iść, mam wrażenie, że listwa już zaczyna się nadmiernie naprężać a mimo to nie idzie. Nie chciałem z siłą przesadzić.

Coś jeszcze trzeba zrobić czy tylko te 4 śruby i rwać do góry aż wtryski z szyną wyjdą z kolektora?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja