Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AEB 1.8 150 KM] Jak sprawdzić turbo

Silniki benzynowe
Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 14 maja 2013, 19:52

mariuszmm2 pisze:Wymieniłem już manetkę bo przy próbie czyszczenia ścieżek uszkodziłem oryginał. Ale nadal się nie włącza a na VAG-u nie daje się włączyć. Zna ktoś przyczynę i rozwiązanie.
Najczęściej przyczyną są zimne luty w sterowniku.

Awatar użytkownika
Zagór
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Zagór » 14 maja 2013, 20:19

mstan pisze:Witam
AEB jest prymitywnym silnikiem ,ale ma to sporo zalet.Nie można sprawdzić ciśnienia doładowania podnosząc obroty na biegu jałowym.Turbinka zaczyna doładowywać podczas obciążenia silnika.Można sprawdzić czy turbinka jest "dobra"zdejmując wąż po stronie zimnej turbinki. Dotykając wirnika który nie powinien mieć luzu poprzecznego i lekko dał się obrócić wokół własnej osi.(oczywiście na niepracującym silniku)

"Prawda, to, mierzy ciśnienie doładowania przepływem MAF - debilne rozwiązanie"
Przepraszam ,ale MAF służy wyłącznie do przybliżonego pomiaru ilości przepływającego przezeń powietrza.
Oczywiście że tak, ale jednocześnie jest jedynym układem w przypadku awarii N75, który powie sterownikowi, że T za dużo powietrza napompowało, i sterownik obetnie zapłon, żeby uchronić silnik przed wybuchem - może to zbyt daleko idący skrót myślowy - ale można powiedzieć, że za jego pośrednistwem ECU mierzy ciśnienie doładowania - graniczne-maksymalne ciśnienie oczywiście, bo o zadanym/odpracowanym ECU nie wie nic :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja