Wymontowałem dzisiaj zawór N75 w celu sprawdzenia czy działa poprawnie.
Otóż gdy nie jest do niego podłączone napięcie to zawór drożny jest pomiędzy wyjściami górnym i prawym (tak jak na zdjęciu nr 1)
Natomiast po podłączeniu do niego napięcia zawór otwiera się tak, ze drożny jest we wszystkie strony, to znaczy powietrze przelatuje pomiędzy wszystkimi trzema wyjściami (tak jak na zdjęciu nr 2).
Czytałem na forum w innym poście, ze zawór powinien działać inaczej. Bez napięcia powinien być drożny w jedną stronę czyli od góry w prawo, a po podaniu napięcia powinien działać w drugą stronę czyli od góry w lewo.
Stąd też moje pytanie, o poprawność działania zaworu.
Sprawdzałem też zawór DV, ale on po wymontowaniu był szczelny w obydwie strony, a grzybek, który otwierał zawór działał bez oporów, wiec wnioskuje ze wszystko jest z nim OK.
Zastanawia mnie jeszcze ten zawór od odmy. On po wymontowaniu był z kolei drożny w obydwie strony i nic się w nim nie zmieniało czy dmuchałem czy też zaciągałem powietrze z jednej czy drugiej strony. W środku widać jakąś sprężynkę, która wskazuje na to ze powinien jakoś tam pracować i zmieniać kierunki czy tez jakoś się zamykać i otwierać, ale mój jest drożny w obydwie strony i nic się w nim nie zmienia. Tak być powinno?
[ Dodano: 2012-10-31, 16:57 ]
Halo ludziska, nikt nie pomoże? Forum umarło?