[C5 2.8] Gdzie jest przepustnica
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Nadwozie: Avant
- Kontakt:
Ja próbowałem kilka dni temu się dostać bez wyjmowania kolektora.. odkręciłem osłonę.. potem taką płytkę z sensorami na trzech śrubach.. no ale na tym się skończyło... Na upartego mógłbym jeszcze odkręcić imbusem prowadnicę powietrza która jest przykręcona jedną śrubą na imbus do przepustnicy ale dałem sobie spokój :evil: bo brakło mi cierpliwości.. Jutro zrobi mi to mechanik..
Dla zainteresowanych nie posiadających ETKI tak to wygląda:
![Obrazek]()
Dla zainteresowanych nie posiadających ETKI tak to wygląda:
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Manual
W dziale LPG walisz taki wykład na temat montażu instalacji pod maską a nie wiesz gdzie jest przepustnica :?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:
Gdybyś zrobił poprawnie podpięcie pod wodę do reduktora to wiedziałbyś gdzie jest przepustnica, poza tym do nawiertu pod wtryskiwacze musisz zdemontować kolektor więc przepustnicę ślepy by zobaczył.
Gdybyś zrobił poprawnie podpięcie pod wodę do reduktora to wiedziałbyś gdzie jest przepustnica, poza tym do nawiertu pod wtryskiwacze musisz zdemontować kolektor więc przepustnicę ślepy by zobaczył.
- Lechunlx
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Leszek
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 2.0 TFSI 252KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
No więc udało mi się dostać do przepustnicy :D
wymagało to mnóstwa rozkręcania a okazało się nie warte świeczki (przepustnica czysta). Za to zobaczyłem sobie jak gazownicy mogą spartolić robotę
po zdjęciu kolektora w kanałach dolotowych znalazłem wióry po otworach na wtryski!! Generalnie, to zastanawiam się, czy dało by się tą przepustnice wyjąć bez wyjmowania kolektora...jutro się okarze jak to będe składał 
Generalnie taki werdykt: jeśli ktoś ma zacięcie mechanika i dobra narzędzia (moje top-toolsy musiałem odstawić
) to można się za to brać, aczkolwiek dużo z tym zachodu i węży do odłączania w trudno dostępnych miejscach.
Jutro może wrzucę jakieś foto-story.
EDIT: przed poskładaniem tego, może ktoś ma jakieś sugestie lub uwagi ? Będe wdzięczny
wymagało to mnóstwa rozkręcania a okazało się nie warte świeczki (przepustnica czysta). Za to zobaczyłem sobie jak gazownicy mogą spartolić robotę

Generalnie taki werdykt: jeśli ktoś ma zacięcie mechanika i dobra narzędzia (moje top-toolsy musiałem odstawić

Jutro może wrzucę jakieś foto-story.
EDIT: przed poskładaniem tego, może ktoś ma jakieś sugestie lub uwagi ? Będe wdzięczny

- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Skrzynia: Manual
No to się gazownik popisał, kolektor nie ściągany do nawiertu, pewnie zagazował auto w 1 dzień.
Do ściągania przepustnicy nie trzeba demontować kolektora, trochę cierpliwości a po wszystkim masaż pleców.
Co do składania to nie ma żadnych specjalnych wskazówek, przy okazji można obejrzeć wężyki podciśnienia i jak jakieś są popękane to je wymienić.
Do ściągania przepustnicy nie trzeba demontować kolektora, trochę cierpliwości a po wszystkim masaż pleców.
Co do składania to nie ma żadnych specjalnych wskazówek, przy okazji można obejrzeć wężyki podciśnienia i jak jakieś są popękane to je wymienić.