Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ACK 2.8 193 KM] Ezektor hamulce a podciśnienie

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

[ ACK 2.8 193 KM] Ezektor hamulce a podciśnienie

Post autor: raftor » 06 mar 2013, 19:01

Witam

mam pewien problem mianowicie , jakis czas temu zrzucalem kolektor ssacy , po poskładaniu wszystkiego , okazało sie ze zmniejszyla sie siła hamowania tzn pedał stał sie twardy i mniej efektywny

do tego mam zassana rure idaca od podciśnienia serwo hamulców do ezektora a podrodze przez jakis zaworek do kolektora ssacego , rura jest jak by wkleśnieta tak jak by serwo chciało zassac powietrze ale nie miało z kąd , co moze byc nie tak , ezektor jest w miare nowy ma około roku kupowalem razem z odmami,

podejrzewam ze to moze wina tego zaworka idacego do kolektora ??

jakies sugestie ?

jesli poluzuje opaske od ezektora i zssune lekko węzyk słychac jak jest zasysane powietrze a węzyk sie rozpreża??

dziwna sytuacja bo przed demontarzem kolektora nie miałem problemu z "twardym hamulcem"

prosze o sugestie i pomoc Obrazek

zaznaczona rura która jest zassana nr 58 to zaworek który podejrzewam o wadliwa prace , moze ktos wie jak on powinien działac? napewno zdemontuje ten zaworek i sprawdze jego działanie ew prpzeczyszcze , ale ta rura napewno nie powinna byc zassana

pozdrawiam

DariuszT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: DariuszT » 21 maja 2013, 22:39

Witam!
Myślę, że do tej pory uporałeś się z tym problemem, ale jeżeli nie, to ten zaworek jest jednokierunkowy - odwrotnie go podłączyłeś, ot co!

raftor
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Rafał
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C7
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic

Post autor: raftor » 22 maja 2013, 00:55

nie zdejmowałem tego zaworka ,póżniej sprawdziłem ze jest jednokierunkowy, przyczyna lezała gdzie indziej , nie w podciśnieniu , teraz a6 wytraca predkosc prawidlowo :)

gelo2904
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gelo2904 » 12 lis 2018, 08:15

Witam. Co było przyczyną. Mam dzisiaj ten sam problem co miał Pan w 2013 i nie wiem już gdzie szukać.

Witam. mam zassana rurę idąca od podciśnienia serwo hamulców do ezektora a po drodze przez jakiś zaworek do kolektora ssącego , rura jest jak by wklęśnięta tak jak by serwo chciało zassać powietrze ale nie miało skąd , co może być nie tak , ezektor jest sprawny, zaworek też, odmy wymieniane w kwietniu.

Jeśli poluzuje opaskę od ezektora i zsunę lekko wężyk słychać jak jest zasysane powietrze a wężyk się rozpręża??

Znalazłem podobny post z 2013 ale nie było w nim odpowiedzi co było przyczyną.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2018, 10:10 przez gelo2904, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Pieterb
Administrator
Administrator
Imię: Piotr
Rocznik: 2006
Moje auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: Pieterb » 12 lis 2018, 10:11

gelo2904, nie dubluj postów! Specjalnie ten Twój z tym scaliłem a nie po to by Ty się bawił i zakładał ponownie.

Poczekaj aż ktoś Ci odpowie!

ps i zapoznaj się z regulaminem nazywania tematów! tak na przyszłość
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja