[AEB 1.8 150 KM] Dziwny dźwięk na rozgrzanym silniku
[AEB 1.8 150 KM] Dziwny dźwięk na rozgrzanym silniku
Witam. Od pól roku taki dźwięk silnika jak w załączniku. Auto po wymianie rozrządu 2 lata temu, dobrze pali, na zimnym silniku nic się nie dzieje samochód przyśpiesza , ma moc tylko po rozgrzaniu jest taki dźwięk jak na załączonym filmiku. ( napinacz rozrządu jest hydrauliczny). Czy to może być pompa wody albo pasek rozrządu?https://www.youtube.com/watch?v=GE11yobGdt0&t=9s
Zapewne ten nietypowy dźwięk dla ciebie to tykanie silnika? Fakt ten silnik nie powinien wydawać takiego odgłosu. Rozrząd raczej odpada pompa wody też. Sprawdź czy po odkręceniu korka wlewu oleju dźwięk stanie się wyraźniejszy? Na ten moment przypuszczam że instrument który wydaje ten odgłos to łańcuch wałków rozrządu który uderza ociera o pokrywę zaworów.
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
audixyz, zrób jeszcze raz ten film. Zimny silnik i gorący silnik... tylko spokojnie... nie lataj w te i z powrotem z telefonem, "kamerą".
Ten dźwięk to nie jest brzęczenie, to nie jest łańcuch. Bardziej głośne piszczenie "buczenie" w silniku. Może być na kole wałka rozrządu albo rolki napinające. Ewentualnie (nie widzę dokładnie) kończąca się wiskoza (łożysko) podczas wiatraka. Jeśli masz gorący silnik to tutaj może załączać się i trzymać.

2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.
Dzieki za odpowiedz, bardziej mi chodzi o takie jakby jęczenie,miałczenie . A moze to ktorys walek rozrzadu oddaje taki dzwiek ?
[ Dodano: 2017-05-11, 20:01 ]
Nagrałem ten dzwiek jeszcze raz ale tylko na cieplym silniku bo na zimnym jest cichutko i tak nic nie slychac . Mecze sie z tym juz pol roku i nie moge odgadnac co to jest. Jeden mechanik stwierdzil ze to moga byc walki rozrzadu ale nie wydaje sie zeby mogloby to byc to
[ Dodano: 2017-05-11, 20:01 ]
Nagrałem ten dzwiek jeszcze raz ale tylko na cieplym silniku bo na zimnym jest cichutko i tak nic nie slychac . Mecze sie z tym juz pol roku i nie moge odgadnac co to jest. Jeden mechanik stwierdzil ze to moga byc walki rozrzadu ale nie wydaje sie zeby mogloby to byc to