[A6 C5 2.4 AGA 98] Dziwne zachowanie wspomagania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zenek
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TDI
- Napęd: FWD
- Skrzynia: DSG
- Paliwo: Diesel
[A6 C5 2.4 AGA 98] Dziwne zachowanie wspomagania
Witam, od pewnego czasu dziwnie zachowuje sie moje wspomaganie. jak dlugo autko postoi to po odpaleniu jak przekrecam kierownica w lewo to tak jak by sie od czegos "odklejala", potem skret w prawo i w lewo jeszcze raz i znowu to czuc, tylko slabiej, jak rozruszam kierownice to jest oki.
Co to moze byc??
Co to moze byc??
-
- Forum Audi A6 / A7
ok, wiec wlasciwie to niewiele, wymieniali mi pompe wody i termostat 2x, i autko mialem sprawdzone dokladnie. Sugerowalem mechanikowi aby pasek ten napedzajacy pompe tez wymienil, ale mowil ze nie ma potrzeby. Kierownica chodzi w miare ciezko, na postoju otwarta dlonia nie obroce, jest tak przez ostatnie 20tys km. olej wymienialem sam, wlasciwie przeplukale, wlewalem nowy a stary wylatywal, mysle ze sie wymieszal, jest jakies 3/4 nowego. w zawieszeniu nowe anortyzatory, sprezyny, drazki kierownicze, gorne wachacze, lewy dolny tylni. Obroty nie wplywaja na dzialanie kierownicy.
-
- Forum Audi A6 / A7
No nie wiem, ale ja takiego mechanika za jajca bym powiesil. Wymienia element glowny jakim jest pompa, a paska za 15zl nie. Dla mnie to absurd totalny. Musisz zaczac od sprawdzenia paskow bo tutaj moze byc przyczyna, czasami mozna wymienic pasek i za kilka tygodni on sie juz nie nadaje do niczego wady czesci zamiennych sa dosc czeste i trzeba na to brac poprawke 

-
- Forum Audi A6 / A7
Widzisz i tutaj wszystko zalezy od tego z jakiego materialu byl zrobiony. Jeden po pewnej eksploatacji peknie, a drugi sie rozciagnie. Szukaj na poczatek najtanszych rozwiazan bo koszt takiego paska naprawde jest niewielki. Po drugie 45 tys to juz jest wlasnie czas kiedy zaczyna sie cos dziac z czesciami zamiennymi. Nie sadze, aby to byl oryginalny fabryczny pasek wiec nie wytrzyma juz tyle co ten, ktory byl wstawiony na tasmie.
-
- Forum Audi A6 / A7
Po dzisiejszym sprawdzeniu plynu zauwazylem ze jest czarny, a raczej bardzo ciemno szary, a przeciez wymienialem latem!!!
Jak palca wlozylem to zostalo mi niewielka ilosc czegos co wyglada na sadze.. Dlaczego tak jest panowie??
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2009-03-31, 17:34 ]
Podejzewam ze pompa sie konczy, mimo ze nie zlysze dzwiekow.
Ile koszstuje taka pompa? Moze ktos ostatnio wymienial? I Gdzie kupie w jeleniej gorze albo okolicach??
Pozdrawiam!
Jak palca wlozylem to zostalo mi niewielka ilosc czegos co wyglada na sadze.. Dlaczego tak jest panowie??
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2009-03-31, 17:34 ]
Podejzewam ze pompa sie konczy, mimo ze nie zlysze dzwiekow.
Ile koszstuje taka pompa? Moze ktos ostatnio wymienial? I Gdzie kupie w jeleniej gorze albo okolicach??
Pozdrawiam!
- goly191
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 2000
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
no właśnie to są takie buty, ja również chciałem dolać, dolałem syntetyku, ale się skapnąłem i wymieniłem cały na minerałzenonek pisze:hola hola, 2 lata temu dolewalem, i dostalem ten w zielonej butelce, potem jak zmienialem to ten w bialej, myslisz ze to moze byc problemem?
przeważnie mówi się, że kierować się kolorem korka od zbiorniczka, ja mam zielony, tylko c oz tego jak oba Febi są zielone

na szczęście zauważyłem u mnie napis na zbiorniczku - TYLKO MINERALNY (oczywiście po szkopsku i engliszu)