dziwne szorowanie podczas jazdy audi a6 c5 1.8t 150KM
dziwne szorowanie podczas jazdy audi a6 c5 1.8t 150KM
witam wszystkich forumowiczów, mam taki problem zauwazyłem przez ostatnie dni ze w mojej a6 c5 podczas jazdy gdy rozpedze samochód i puszcze gaz tak aby zwolnic troszke na biegu słysze dziwne szorowanie takie jak nieraz wydaje rozrusznik przy odpalaniu jak sa rozwalone w nim tulejki i gdy odrazu wcisne sprzegło szorowanie ustaje silnik 1.8t AEB 150KM, nie wiem o co tu chodzi , wymieniane było w aucie rak kompletny rozrzad razem z łancuszkiem i napinaczem wszystkie uszczelniacze ,turbina po regeneracji, nowy zawór n75 oraz zawór DV tez nowy ,usuniety katalizator wstawiona pusta puszka po kacie, nowe wszystie fitry i oleje, nowa tarcza sprzegłowa i łozysko oporowe oraz olej w skrzyni, nowy simering na wale od strony skrzyni, zaznaczam ze biegi chodza ładnie leciutko nie ma problemu z ich załaczeniem, nie wiem sam w czym szukac problemu bardzo prosze o pomoc z góry dziekuje
Audi A6 C5 1.8T 150HP
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Kolego mam ten sam silnik więc przy następnej przejażdżce sprawdzę, czy u mnie też coś takiego jest i dam znać. Ja obstawiałbym poprostu poprostuto, że skrzynia napiera swoją prędkością na półosie i koła, które te zwalniają z oporów toczenia ponieważ nie rozpędzamy auta tylko je hamujemy 'silnikiem'. Mam nadzieje, że w miare to zrozumiale napisałem 

koledzy ale tak, łozysko jest nowe skf-a olej takze nowy zalałem motula weszło jakie 2,6L, i co dzisiaj zauwazyłem ze co najlepsze to sie nie dzieje cały czas gdy zwalniam silnikem samochód tylko co jakis czas i gdy wycisne sprzegło to ustaje a gdy puszcze niekiedy odglos powaraca a nie kiedy nie ma tego odgłosu nie wiem czy szukac przyczyny w siniku czy w skrzyni albo w szprzegle choc tarcza jest nowa lub w dwumasie ale nie spotkałem sie nigdy
zeby dwumasa taki dzwiek wydawała, juz sam po prostu nie wiem 

Audi A6 C5 1.8T 150HP
sam to robiłem robiłem, juz nie jedno takie szprzegło zrobiłem w zyciu tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem ze docisk zostawiłem stary ale nie był ani porysowany i słoneczko tez było wporzadku
[ Dodano: 2015-05-26, 23:22 ]
nigdy takiego przypadku nie miałem dlatego nie wiem co jest grane
[ Dodano: 2015-05-26, 23:22 ]
nigdy takiego przypadku nie miałem dlatego nie wiem co jest grane

Audi A6 C5 1.8T 150HP
a ja chyba wiem
wrzuć ten dźwięk gdzieś na youtube i poślij link. To może być blacha między skrzynią a silnikiem która ociera o śruby koła zamachowego przy naprężeniu, jak wciśniesz sprzęgło to naprężenie ustaje i nie brzęczy. Wejdź pod auto zdejmij rozrusznik i zobacz czy śruby na kole zamachowym są porysowane na łebkach, jak tak to sprawa jasna. Załóż rozrusznik, wygnij kilkudziesięciocentymetrowy pręt i włóż w otwór rewizyjny z dołu skrzyni. Poodginaj blachę i będzie ok. mam nadzieję, że to będzie to...ja z tym dźwiękiem walczyłem u siebie prawie rok i nie byłem w stanie znaleźć źródła dźwięku
Jeżeli to to to daj znać

wrzuć ten dźwięk gdzieś na youtube i poślij link. To może być blacha między skrzynią a silnikiem która ociera o śruby koła zamachowego przy naprężeniu, jak wciśniesz sprzęgło to naprężenie ustaje i nie brzęczy. Wejdź pod auto zdejmij rozrusznik i zobacz czy śruby na kole zamachowym są porysowane na łebkach, jak tak to sprawa jasna. Załóż rozrusznik, wygnij kilkudziesięciocentymetrowy pręt i włóż w otwór rewizyjny z dołu skrzyni. Poodginaj blachę i będzie ok. mam nadzieję, że to będzie to...ja z tym dźwiękiem walczyłem u siebie prawie rok i nie byłem w stanie znaleźć źródła dźwięku

dźwięk pojawiał się przy naprężeniu silnika tylko na biegu, jak dodawałem gazu na N to był spokój. Mam automat ale to zasadniczej różnicy nie robi ponieważ masz taką samą blachę. najlepiej niech ktoś wejdzie pod autko i nasłuchuje jak będziesz dodawał gazu na podnośniku na biegu koniecznie, żeby na podnośniku wymusić opór, dociskaj jednocześnie delikatnie hamulec, tego dźwięku nie da się pomylić i choć roznosi się dość mocno to łatwo znaleźć jego źródło...ja tak doszedłem po roku walki ze wszystkim po kolei. Gdzieś w moich postach masz ten dźwięk nagrany.Felek97 pisze:atlas1977 ale u ciebie ten dźwięk był cały czas czy od czasu do czasu się wydobywał i mam tez takie pytanie na której kresce u ciebie stoji temp. opleju?
Jeżeli chodzi o temperaturę oleju to w ciepłe dni takie jak ostatnio dochodzi troszkę ponad 100 stopni jak pojeżdżę trochę po mieście czy na trasie. Jak robię kilka kilkanaście kilometrów na spokojnie to utrzymuje się w granicach 80-90 stopni.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AEB 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
dzieki atlas1977 za porade napewno to sprawdze w poniedziałek jak z delegacji wroce wogole wszystkim kolegom z forum dziekuje za odpowiedzi ,a i atlas1977 u mnie temperatura oleju jak narazie nie przekracza 100C czyli jest wporzadku a mam do ciebie jeszcze atlas1977 takie pytanie na jakim oleju jezdzisz?
Audi A6 C5 1.8T 150HP