[A6 C5] Dymi się z bloku silnika, prawdopodobnie z wycieku o
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 174KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
Chłopaki nie zakładając nowego tematu miałem podobny problem wycieku oleju spod korka wlewu oleju oraz zaślepki wałka - wszystko zostało przeze mnie naprawione i przestało w końcu walić olejem i nieprzyjemnie smrodzić natomiast pytanie moje jest takie czy spod korka wlewu oleju ma się unosić delikatny dymek - test na kartkę papieru nie daje efektu jej wypychania ani zasysania - czy ezektor w takim wypadku należy koniecznie wymienić na nowy 

- Toperz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Chyba chodziło o to że jak go odkręci, u mnie też się bardzo delikatnie dymi, podejrzewam iż uszczelniacze juz swoje przeżyły-=Rafal=- pisze:Mjasiek, spod korka? Nie. Jak jest zakręcony, to nie ma się prawa dymić.

Tak powinna by z tego co pamietammatelek pisze:mam pytanie - czy od tej strony gdzie jest korek wlewu oleju od strony zderzaka jest jakas zaslepka walka jak od strony grodzi ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Silnik: 2.7T 230KM
Chłopaki w moim przypadku póki co korek zostawiłem w spokoju zająłem sie owym ezektorem i po wymontowaniu okazało się że jest zapchany, kupiłem dziś nowy w ASO za 100zł i w sumie powycierałem cały silnik do około i zrobiłem 30 km na razie jest sucho i sie nie dymi ani nie śmierdzi. Zobaczę co bedzie dalej mam nadzieję że bedzie okej. Przy okazji wymieniłem wężyk od podciśnienia (urwany) który był podłączony blisko miejsca dymienia.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
Panowie to ja się też podłącze...mianowicie uciekał mi olej, poczytałem, pogadałem z mechanikiem no i wstępnie ustaliliśmy uszczelkę pod zaworami...jednak doczytałem, że wyciek też może byćspod korka wlewu oleju...ściągnąłem osłony silnika i faktycznie, pod korkiem wlewu oleju syf, gniazdo świecy zalane:/...ładnie poczyściłem, wymieniłem uszczelkę pod korkiem i ... poleciałem w trasę i po 200km zerkam pod maskę...zapobiegawczo nie założyłem osłony silnika, no i okazało się, że dalej leje spod korka...przeglądnąłem odmę, i ezektor, no ale tam ładnie i czysto, dodatkowo ezektor zasysa kiedy silnik chodzi, także z tego ci się orientuję, to wszystko ok...test na kartkę wychodzi jakoś tak dziwnie, bo ani nie zasysa, ani nie wypycha. Jest jeszcze jedna rzecz którą zauważyłem, mianowicie kiedy dokręcam korek wlewu oleju to uszczelka pod nim obraca się razem z nim, czy tak powinno być?
Z góry dziękuję za podpowiedzi co i jak.
Z góry dziękuję za podpowiedzi co i jak.
Jeśli nie wiesz jak postąpić, to na wszelki wypadek postąp uczciwie:)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Silnik: 2.7T 230KM
Po dłuższym użytkowaniu ze zmartwieniem stwierdzam iż problem dymienia nie pozostał wyeliminowany. Także pewnie czeka mnie wymiana tego uszczelniacza wałka i jakiejś zaślepki jak pisaliście. Nie wiem czy sam dam rade bo tam jest mało miejsca a tak po za tym to nawet nie wiem dokładnie w którym miejscu są dane elementy. 

Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
tak strasznie to się tylko wydaje, jak ktoś ma trochę zacięcia to sobie poradzi. miałem podobny problem więc po pierwsze do wymiany uszczelki pod deklami. dym i smród dalej, poczytałem na forum posmarować w kącikach uszczelkę silikonem, dalej to samo. trzecie podejście wywaliłem wszystko, zaślepki wałków wymienione po obu stronach, uszczelki pod napinaczami łańcuszków wymienione, dodatkowo wszystko wklejone na silikon i już kilka miechów spokój. oczywiście wymieniony ezektor i wyczyszczona odma. poczytaj na forum jest o tym sporo i powinieneś sobie poradzić.