Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.8T AEB] Drgania silnika i duży spadek mocy

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

[A6 C5 1.8T AEB] Drgania silnika i duży spadek mocy

Post autor: Naprawa Audi A6 » 09 lip 2010, 21:45

Witam wszystkich
Z góry przepraszam jeśli powtarzam temat na szukajce nie znalazłem nic stosownego.

Po uruchomieniu auta wszystko jest ok silnik pracuje jak trzeba, przyspiesza jak powinien itp., natomiast gdy już jest gorący w pewnym momencie zaczyna drgać, leniwie reaguje na pedał gazu. Wolne obroty pomimo drgań takie jak trzeba, wiadomo wskazówka się wtedy kołysze i drży w całym zakresie pracy tzn. jadąc na jakimkolwiek biegu czuć jak wibruje. VAG pokazał błąd sporadyczny zaworu N80, który po skasowaniu nie wrócił.

Dodam jeszcze że zdarzyło mi się to dzisiaj dwukrotnie z czym za drugim razem tuz przed domem jeszcze w trakcie jazdy kołysanie ustało i moc powróciła. Proszę o porady i sugestie - może ktoś zna problem lub widział podobny topic na forum.

wojciech007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TDI 136KM
Napęd: FWD

Post autor: wojciech007 » 11 lip 2010, 15:20

Pierwsze co mi się nasuwa na myśl to brak paliwa na jakimś wtryskiwaczu. Szarpanie i brak mocy szczególnie przy naciskaniu pedału gazu to objaw m.in. tego co napisałem.

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 14 lip 2010, 21:05

Takie było moje drugie podejrzenie, pierwsze to któraś z cewek. Lecz obie te rzeczy działy by się raczej bez względu na temperaturę silnika. Puki co wygląda na to że był to chwilowy wybryk - nic takiego nie pojawiło się więcej - silnik pracuje jak powinien nawet gdy woda na 90 stopni. Dam znać jeśli się znów coś takiego pojawi.

egoonn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Ernesto
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: egoonn » 14 lip 2010, 23:33

tomekkk1 pisze:Takie było moje drugie podejrzenie, pierwsze to któraś z cewek. Lecz obie te rzeczy działy by się raczej bez względu na temperaturę silnika. Puki co wygląda na to że był to chwilowy wybryk - nic takiego nie pojawiło się więcej - silnik pracuje jak powinien nawet gdy woda na 90 stopni. Dam znać jeśli się znów coś takiego pojawi.
u mnie tez co jakis czas tak było i na ciepłym własnie silniku i padła cewka do konca i po wymianie cewki jest cały czas ok. :lol: pozdro

Awatar użytkownika
Naprawa Audi A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Naprawa Audi A6 » 14 lip 2010, 23:41

Uff przynajmniej coś co nie jest drogie i problematyczne w wymianie :mrgreen: - teraz poczułem się troszkę lepiej hehe

[ Dodano: 2010-09-04, 21:54 ]
Witam ponownie.

Niestety objawy dzisiaj powróciły - nie pali drugi gar. Założyłem nową świecę, zamieniłem cewki z innego cylindra, podobnie z wtryskiem i bez zmian. Napięcie na wtrysku jest, niskie do cewki niby też, a wysokiego brak kolejna cewka i bez zmian. Nasuwa mi się brak napięcia sterującego cewki ale co dalej, gdzie to szukać?
Sorki jeśli było jutro porządnie przeszukam forum :-/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl