Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ARJ 2.4 165 KM] Drgania na wolnych obrotach oraz spadki moc

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
pacos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ARJ 2.4 165 KM] Drgania na wolnych obrotach oraz spadki moc

Post autor: pacos » 14 wrz 2014, 22:30

Witam, objawy mam takie, że na wolnych obrotach auto nie chodzi moim zdaniem tak równo jak powinno, siedząc w srodku czuć takie nierownomierne delikatne drgania od czasu do czasu lecz głowny problem polega na tym, że auto raz jedzie odpowiednio bym powiedział do swojej mocy, a raz mam wrazenie ze jak wciskam gaz to idzie tak jak vectra 115km którą mam okazje jezdzić od czasu do czasu albo i gorzej. Jest też objaw polegający na tym, ze podczas przyspieszania np na 2, 3 biegu w pewnym momencie auto jakby je ktoś przytrzymał albo jakbym ja objął nogę z gazu słabiej idzie.

Przebieg to 225 tys km. mozliwe ze prawdziwy bo auto było 12 lat uzytkowane przez jedną osobę. Wstawiłem sekwencję i powyzsze objawy są zarowno na gazie jak i na benzynie.

Co wymieniłem- sonda ori bosch (miałem błąd jednej z sond -b1 s1), odma czujnik temperatury cieczy chlodzącej, nowe swiece ngk dedykowane, nowe przewody zapłonowe, podmieniana była cewka, komputerowo o ile mozna to zrobić to sprawdzany był rozrzad czy nie jest zle zlozony. Lewego powietrza raczej też nie bierze bo było to sprawdzane.

Auto pali raczej normalnie, dzis mialem pierwsza trasę na gazie i spalanie 10,2, benzyna tez w normie

Dodam, że auto ma usunięte (wybebeszone w srodku) katalizatory i nie ma za nimi zadnych sond ani emulatorów, CZY SILNIK ARJ MIAŁ FABRYCZNIE 4 CZY 2 SONDY?

Co jeszcze mogę sprawdzić? Czy miał ktoś z Was podobny problem? Głownie martwi mnie ten deficyt mocy no i drgania na obrotach jałowych

Rozkładam juz ręcę i liczę, że z Wasza pomocą poradzę sobie z problemem bo na razie przyjemności z jazdy niestety nie ma zbyt wiele.

P.S Pacjent to A4 b5 ARJ manual z 99 roku.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 14 wrz 2014, 22:37

ARJ ma dwie sondy :)

pacos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pacos » 14 wrz 2014, 23:32

Ok, czyli nie usuwał ich nikt tam przy katach w takim razie.

Macie propozycje co moze dolegac mojemu audi i gdzie szukac?

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 15 wrz 2014, 06:46

trzeba podłączyć pod vaga i zrobić logi. wtedy ktoś na pewno coś podpowie.

msanchez
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: msanchez » 15 wrz 2014, 11:51

stawiam na przepływkę wiec sprawdź logi dynamiczne. mam ten sam problem mój motor to AGA i tez mam wrażenie jakbym ciągnął przeładowaną przyczepkę. ja mu w gaz a on nie chce

unfa
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: unfa » 22 wrz 2014, 22:14

To może ja coś dodam od siebie z niedawnych do swiadczeń.
Sprawdz przewody podcisnienia, szczelność układu, najlepiej po zgaszeniu silnika po jezdzie zobacz czy ci coś gdzieś nie syczy.
Nie wiem czy twoj silnik ma odpowietrznik komory ale i to warto sprawdzić odme czy jest ok czy nie popekana i czy ci gdzies nie ssie powietrza bokiem.

pacos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pacos » 26 gru 2014, 20:49

Jezeli chodzi o wezyki podcisnienia to mam raczej wymienione wszystkie ponieważ przy montazy instalacji LPG mi powymieniali.

Może mi ktoś wytlumaczyć jak robić te logi dynamiczne zeby było widać na nich to, co chcielibyście zobaczyć?

Awatar użytkownika
adamniedz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: adamniedz » 27 mar 2015, 17:26

tez mam to samo, przeplywka logowana i to nie jest przyczyną. Normalnie ciągnie jak głupia a jak coś jej odwali od czasu do czasu to pedał w podłogę i.nic powoli wchodzi na obroty. Różne kompy nie pomagają, magicy rozkladają ręce. Pozostał jeszcze wróżbita Maciej. Po wymianie oleju chodzi jak szalona, nie był przepracowany zrobiłem 8k km a to pomogło. Może przyczyną jest ciśnienie oleju, nie mam pojęcia - walczył ktos jeszcze z tym??Bo z tego co czytalem kolega ma identyczne objawy jak u mnie 2,4 AGA

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja