Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ALF 2.4 165 KM] drgania na wolnych obrotach i zmiana oleju

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Dawdoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALF 2.4 165 KM] drgania na wolnych obrotach i zmiana oleju

Post autor: Dawdoo » 24 mar 2018, 00:10

Czesc, po raz kolejny zabieram się za to samo, mam drgania na wolnych obrotach, delikatnie falująobroty, i auto na zimnym silniku jest żywsze, na ciepłym robi się takie przymulone, ogólnie jak na dworzu jest z 30stopni to jeszcze bardziej muli, straaaasznie muli...
Wrzucałem kiedyś na forum logi i kolega admin powiedział, że bloki chodzą swoim życiem, jeden inaczej i drugi inaczej, i że jest przestawiony rozrząd. I teraz pytanie, czy jest jakiś czujnik przez który może się tak dziać? Może to jakiś czujnik sieje ferment i przez to logi źle wyszły ? Jak sprawdzić rozrząd prócz tych logów które zrobiłem ?
Mam nowe kable, swiece, odme, ezektor i silnik jest uszczelniony, przepustnica wyczyszczona, przepływka pokazywała raczej dobre parametry. AAA no i auto spala mi po warszawie 19l LPG, sporo ? Nie wiem, to pytanie do was, bo ja sie już przyzwyczaiłem mam drugie auto które spala 30l PB i już przestałem się martwić że audi pali 19l gazu, ale może te 19l to trochę za dużo ? Próbowałem jeździć muskając pedał i mimo to wyszło 19l..

Druga sprawa to olej. Dolewam jakieś 400/500ml na 1000km. Mam drugie auto V8 i dolewam ok 200ml na 1000km... więc to też mnie zastanawia
Dlatego chciałem sięzapytać, bo mam do zmiany olej, aktualnie leje i lałem castrola 5w30 full synthetic. Auto mam od ponad 12lat, mam przejechane 140tys km, oryginalny przebieg, może to czas aby zmienic na jakiś inny olej ? od zawsze leje tego castrola który co raz mniej mi siępodoba, co o tym sądzicie ?

Od czego zacząć co sprawdzić najpierw odnośnie drgań i mulenia na rozgrzanym silniku ? Co wam wrzucić żebyście mi pomogli, bo moi mechanicy to idioci wiem więcej od nich...
I kwestia oleju, zmienić olej na inny przy tym przebiegu czy lać dalej castrola ?

sebastef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebastef » 13 maja 2018, 00:20

Cześć! Mam bardzo podobne objawy z tą różnicą że u mnienie bierze oleju. Udało Ci się coś ustalić?
Mój temat: 24-165km-1998r-trzesie-nie-bierze-oleju ... t93443.htm

Dawdoo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Dawdoo » 13 maja 2018, 12:11

tak, uszczelnienie silnika pokryw broków pod nastawnikami uszczelki, i nagle "spalanie oleju" spadlo bo przestał sie pocić i zmiana oleju z castrola na lepszy, i ustawienie prawidłowo rozrządu, miałem przestawiony o 23pkt na glowicy pasażera, i zmien olej jesli masz castrola, po zmianie na inny od razu przestało mulić na ciepłym, lepiej się wkręca, leje teraz valvoline maxlife 5w40, a po rozrządzie bajka, zamontowałem caly zestaw za 1300zl z simerami pompa napinaczem hydr., termostatem itd. bo i tak mialem do wymiany za 20tys wiec zamiast poprawiać stary to zamontowałem nowy, w końcu chodzi jak vka, od dołu ciągnie a nie od 2,5tys jak wczesniej i nie muli.

a co do twojego problemu to może głowice masz do roboty bo cisnienie dziwnie wygląda, a skoro był gaz źle ustawiony to może wypaliło.

sebastef
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebastef » 13 maja 2018, 17:56

Dzięki za odpowiedź! Też strzelam w głowicę, aktualnie jestem na etapie sprawdzania cen w Łodzi i wyboru mechanika. Chce zdjąć głowicę wyszlifować/ wymienić zawory, wymienić pierścienie tłokowe, uszczelki pod głowicą i oczywiście planowanie. Coś jeszcze powinienem przy okazji zrobić? A może o czyms zapomniałem?
Olej leje vavoline 5w40 też, sprawdzę jeszcze raz ten rozrząd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja