Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5 1.8 125KM] Czujnik temperatury płynu chłodzącego

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KrisAudiManiak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.8 125KM] Czujnik temperatury płynu chłodzącego

Post autor: KrisAudiManiak » 24 mar 2017, 16:13

Cześć. Jakiś czas temu przestała mi się podnosić wskazówka temp.wody (po przekręceniu na zapłon unosi się delikatnie za każdym razem czyli licznik ok!) Podjechałem z tym problemem do znajomego mechanika , powiedział mi żebym kupił czujnik nowy który jest w wężu na dole i go wymienił i problem napewno zniknie!, ponieważ nie może być to nic innego gdyż auto normalnie grzeje , wąż do góry gorący ten dolny też ciepły ale delikatnie mniej niż górny , płyn w zbiorniczku oczywiście też stan :) zanim kupiłem nowy czujnik minęło pare dni w tym czasie na codzien autem jeździłem i zauważyłem że czasami normalnie wskazówka podosi się i wskazuje 90 C.... więc ok zakupiłem czujnik wymieniałem na kanale ... kostka normalnie podpięta i ??..... dalej to samo :( :( rozgrzałęm auto a wskazówka dalej leży , chce jeszcze dziś przejechać nim kilkanaście kilometrów i upewnić się że jest zero reakcji ale myśle że to niemal pewnie że nie podniesie się. .. Błagam pomózcie !

Drugą sprawą jest to że stary czujnik i nowy róznią się od siebie ! !

Tak wygląda stary : https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1R723OFXX ... -VW-B5.jpg

A tak nowy (taki sprzedali mi w sklepie motoryzacyjnym : https://4.allegroimg.com/s400/01f2db/1b ... 138fb801a4

Różnią się nie tylko kolorem ale i tym wkładem co wchodzi w otwór . Proszę pomózcie , chciałbym sam naprawić ten problem a nie nabijać w kabzę mechanikom <stres>
Kris

damian12759
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: damian12759 » 24 mar 2017, 17:31

sprawdź vagiem lub na klimatroniku jakie wskazania masz z czujnika na zegary i na ecu. sparwdź też wiazkę czy nie jest gdzieś przetarta. ja miałem przypadek że jedna blaszka w kostce przegniła i nie łączyła co skutkowało ciągłym błędem w ecu.

Awatar użytkownika
Patryk1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Patryk1981 » 25 mar 2017, 05:00

kolego opiszę to na przykładzie 1.8t

ten niebieski jest faktycznie w wężu chłodnicy i on nie pokazuje żadnych info na zegary on ma coś do klimy lub wentylatora , ten zielony czujnik temperatury daje info na zegary i dla ECU jaka jest aktualnie temperatura a komp dawkuje paliwo proporcjonalnie do wartości i ten zielony jest montowany do króćca za głowicą i tam szukaj problemu .

nazwa tego zielonego to G62 - wpisz w google : " czujnik wody g62 1.8 " : i poprzeglądaj grafikę to Ci pomoże go zlokalizować .
Audi A6 C5 1.8t AWT-BFB całkiem nieźle dmuchnięte ,powiedzmy na 200 HP -- Szatan nie silnik :)

Awatar użytkownika
KrisAudiManiak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KrisAudiManiak » 25 mar 2017, 12:53

Dodano: 2017-03-25, 10:10
[quote="damian12759"]sprawdź vagiem lub na klimatroniku jakie wskazania masz z czujnika na zegary i na ecu. sparwdź też wiazkę czy nie jest gdzieś przetarta. ja miałem przypadek że jedna blaszka w kostce przegniła i nie łączyła co skutkowało ciągłym błędem w ecu.[/quote]

Włąsnie nie posiadam mozliwości podłączenia. Wiązka jest ok napewno sprawdzałem kilka razy nawet . Tak na marginesie co dokładnie musze posiadac aby móc podłączac kompa pod auto i jak to robić ogolnie ?

Dodano: 2017-03-25, 12:53
Więc tak jak napisał Patryk tak i zrobiłem . Kupiłem ten drugi czujnik dziś który znajduje się za silnikiem zapłaciłem chyba mega dużo bo aż 64 zł ... myślałem ze max 20 będzie kosztował ale ok. Poczekałem aż wystygnie silnik troche i wziąłem się za wymiane . Zdemontowałem plastikowy duży wąż od powietrza gdyż jest wtedy lepsze dojście do owego czujnika , wymontowałem kostke , zawleczke i czujnik wymieniłem na nowy (troche płynu ubyło ) i efekt ? DZIAŁA ! <radocha> <radocha> <radocha> Dzięki za pomoc Patryk1981 :> :> <hura>
Jednak nie zawsze mechanik musi mieć racje ;p ;p <lol>
Kris

Awatar użytkownika
Patryk1981
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Patryk1981 » 25 mar 2017, 19:28

Fajnie że pomogłem , szerokości :)
Audi A6 C5 1.8t AWT-BFB całkiem nieźle dmuchnięte ,powiedzmy na 200 HP -- Szatan nie silnik :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja