Czuć paliwo podczas jazdy ....
Czuć paliwo podczas jazdy ....
Witam! Mam dość dziwny problem. Wczoraj zakładałem gaz w moim aucie. Wszystko ładnie, pięknie chodzi - naprawdę super (jeszcze nie miałem instalacji w żadnym aucie). Tylko pojawił się jeden problem. Podczas jazdy jak otworzę okno czuję zapach prawdopodobnie benzyny, nawet jak jadę ponad 100km/h czy to na gazie czy na benzynie. Zaznaczam, że z nawiewów nic nie czuć. Okna są zamknięte klima chodzi nic nie czuć, ale tylko otworze moje okno to czuć paliwo. Pierwsze co pojechałem do gazownika z rana bo na początku zdawało mi się, że to gaz (autosugestia założyłem gaz jest problem z wyciekiem gazu). Sprawdziliśmy wszystkie połączenia, mocniej dokręciliśmy, testy na drodze z kompem żadnych spadków ciśnienia gazu wszystko wygląda dobrze (zakład w którym robiłem od ponad 12lat zakłada instalację lpg, mam 3 znajomych, którzy mają też ten sam motor co ja w audi i robiło u niego i żadnych problemów...) Fakt dwie opaski były trochę słabo dokręcone więc po dokręceniu sprawdziliśmy szczelność wszytko ok. Przejechałem się w sumie nic nie czułem. Ale popołudniu znowu pojeździłem i otwieram okno znowu czuję zapach ale jestem przekonany, że to jednak benzyna. Kumpel, który ze mną miał okazję jechać też stwierdził, że benzyna. Zadzwoniłem do gazownika, powiedział, że raczej nie ma możliwośći aby coś się stało podczas instalacji. Na postoju nawet jak gazuję nic nie czuję. Napewno z komory silnika nic nie czuć bo obwąchałem cały silnik z paroma osobami kilka razy i nic... Co to może być? Nie mam możliwości wejsć pod samochód ani pojechać do gazownika jutro z braku czasu ale nie daje mi to spokoju. Auto ładnie chodzi na jednym i drugim paliwie. Postaram się w piątek zajrzeć pod auto ale prosiłbym o jakieś pomysły, co wy na to? Być może to jakiś zbieg okoliczności z tą instalacją lpg ale dziwnie, że przedwczoraj na bank nic nie było czuć. Czesto sprawdzam auto na programie VCDS i nic nigdy nie miałem problemów..
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
masz przypadłość podobną do mojej .u mnie to samo po załózeniu gazu .miejsce skąd wydobywa się zapach to schowek w bagażniku po stronie pasażera i stąd idzie na wnętrze przy otwartym oknie .na przeglądzie testowałem elektronicznym wykrywaczem i to pochodzi ze schowka .problem w tym żę tam nie idą zadne inst paliwowe te są na zewnątrz w obudowanym kanale w nadkolu wlew gazu mam koło wlewu paliwa ale tam wygląda wszystko ok .od 3 lat nie rozszyfrowałem tej zagadki możę ktoś podpowie .wygląda na błąd montarzu wlewu gazu ale co i jak zchrzaniono nie wiem .możę ktoś podeśle mam pomocne wskazówki
dzięki kolego za wskazówkę! Tylko jakim cudem tak się dzieje. To moźe być problem powiązany z instalacją wlewu... ja też mam pod klapką pełny wlew gazu. Najlepsze, że w ciągu ostatnich 5 miesięcy dwóch moich znajomych robiło instalację u tego gościa i też mają audi a6 avant 2.4v6 i nic nie spierniczył u nich... ogólnie koleś widać, że zna jednak audi z tego co zaobserwowałem... Ja postaram się dokładnie obejrzeć całą instalację tylko myślę, że dopiero w sobotę będę miał czas.
Czytałem parę tematów na różnych forach i co się doczytałem.. Na forum vectry, fiata parę osób miało ten sam problem, jak się okazało pomógło im tylko wymiana jednej prostej części- mianowice korka wlewu paliwa.. :shock: Z kolei dlaczego u nas problem powstał po zamontowaniu lpg sądzę, że podczas instalacji wlewu gazu prawdopobonie naruszyli wlew benzyny. Zacznę od tego bo przy nieszczelnym wlewie jak wiele osób opisuje na necie też potrafi śmierdzieć benzyną podczas jazdy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Dzisiaj przyglądałem się wlewowi paliwa i tam nie ma zabardzo przy instalacji wlewu gazu coś zepsuć praktycznie nie ma tam żadnej ingerencji w orginalny układ... Kurczę jest to dziwne dlaczego po instalacji lpg momentalnie zaczęło smierdzieć. Wycieków żadnych nie zauważyłem. W której dokładnie częsci z porzodu jest ten pochłaniacz oparów benzyny? enduro7 ja wąchałem cały bagażnik na postoju ale nic tam nie wyczułem. Też mam tam subwoofer i nie widzę co dalej jest ale prawdopobodnie jest tam rura wlewu benzyny. Musiałbym chyba kogoś zamknąć w bagażniku i jechać żeby sprawdzić czy to z tego miejsca daje
Myślę, że problem tkwi albo z odpowietrzeniem baku czyli tez zawór (gdzie się znajduje?) lub nieszczelny wlew paliwa lub sprawdzić ten pochłaniacz oparów ewentualnie.

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 1997
- Moje auto: A6 C5
- Silnik: 1.8T AJL 180KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
mi capi ze schowka przy subie i stąd daje na wnętrze szczególnie jak otworzę okno i położe siedzenia .zapach oparów benz jest intensywny żę reaguje na nie nawet elektroniczny czujnik spr instalacji gazowych jak sondę włózy się do schowka to sygnalizuje opary gazu -benzyny -węglowodory . co ciekawe nie zawsze śmierdzi
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7