Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Czuć paliwo podczas jazdy ....

Silniki benzynowe
kamil-2k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Czuć paliwo podczas jazdy ....

Post autor: kamil-2k » 16 lip 2014, 22:25

Witam! Mam dość dziwny problem. Wczoraj zakładałem gaz w moim aucie. Wszystko ładnie, pięknie chodzi - naprawdę super (jeszcze nie miałem instalacji w żadnym aucie). Tylko pojawił się jeden problem. Podczas jazdy jak otworzę okno czuję zapach prawdopodobnie benzyny, nawet jak jadę ponad 100km/h czy to na gazie czy na benzynie. Zaznaczam, że z nawiewów nic nie czuć. Okna są zamknięte klima chodzi nic nie czuć, ale tylko otworze moje okno to czuć paliwo. Pierwsze co pojechałem do gazownika z rana bo na początku zdawało mi się, że to gaz (autosugestia założyłem gaz jest problem z wyciekiem gazu). Sprawdziliśmy wszystkie połączenia, mocniej dokręciliśmy, testy na drodze z kompem żadnych spadków ciśnienia gazu wszystko wygląda dobrze (zakład w którym robiłem od ponad 12lat zakłada instalację lpg, mam 3 znajomych, którzy mają też ten sam motor co ja w audi i robiło u niego i żadnych problemów...) Fakt dwie opaski były trochę słabo dokręcone więc po dokręceniu sprawdziliśmy szczelność wszytko ok. Przejechałem się w sumie nic nie czułem. Ale popołudniu znowu pojeździłem i otwieram okno znowu czuję zapach ale jestem przekonany, że to jednak benzyna. Kumpel, który ze mną miał okazję jechać też stwierdził, że benzyna. Zadzwoniłem do gazownika, powiedział, że raczej nie ma możliwośći aby coś się stało podczas instalacji. Na postoju nawet jak gazuję nic nie czuję. Napewno z komory silnika nic nie czuć bo obwąchałem cały silnik z paroma osobami kilka razy i nic... Co to może być? Nie mam możliwości wejsć pod samochód ani pojechać do gazownika jutro z braku czasu ale nie daje mi to spokoju. Auto ładnie chodzi na jednym i drugim paliwie. Postaram się w piątek zajrzeć pod auto ale prosiłbym o jakieś pomysły, co wy na to? Być może to jakiś zbieg okoliczności z tą instalacją lpg ale dziwnie, że przedwczoraj na bank nic nie było czuć. Czesto sprawdzam auto na programie VCDS i nic nigdy nie miałem problemów..

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 16 lip 2014, 22:50

masz przypadłość podobną do mojej .u mnie to samo po załózeniu gazu .miejsce skąd wydobywa się zapach to schowek w bagażniku po stronie pasażera i stąd idzie na wnętrze przy otwartym oknie .na przeglądzie testowałem elektronicznym wykrywaczem i to pochodzi ze schowka .problem w tym żę tam nie idą zadne inst paliwowe te są na zewnątrz w obudowanym kanale w nadkolu wlew gazu mam koło wlewu paliwa ale tam wygląda wszystko ok .od 3 lat nie rozszyfrowałem tej zagadki możę ktoś podpowie .wygląda na błąd montarzu wlewu gazu ale co i jak zchrzaniono nie wiem .możę ktoś podeśle mam pomocne wskazówki

kamil-2k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamil-2k » 16 lip 2014, 23:14

dzięki kolego za wskazówkę! Tylko jakim cudem tak się dzieje. To moźe być problem powiązany z instalacją wlewu... ja też mam pod klapką pełny wlew gazu. Najlepsze, że w ciągu ostatnich 5 miesięcy dwóch moich znajomych robiło instalację u tego gościa i też mają audi a6 avant 2.4v6 i nic nie spierniczył u nich... ogólnie koleś widać, że zna jednak audi z tego co zaobserwowałem... Ja postaram się dokładnie obejrzeć całą instalację tylko myślę, że dopiero w sobotę będę miał czas.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 17 lip 2014, 00:52

daj znać jak coś będziesz wiedział najlepiej na forum i na priv ostatnio nie mogę śledzic forum na bierząco

kamil-2k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamil-2k » 17 lip 2014, 21:54

Nikt nie pomoże? Mam pytanie czy w audi jest takie coś jak pochłaniacz oparów benzyny. Nie wiem jak to się fachowo nazywa ale miałem taką puszkę w jednym z poprzednich aut.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 18 lip 2014, 07:57

jest pod nadkolem z przodu sterowany elektrozaworem nad przepustnicą

kamil-2k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamil-2k » 18 lip 2014, 23:26

Czytałem parę tematów na różnych forach i co się doczytałem.. Na forum vectry, fiata parę osób miało ten sam problem, jak się okazało pomógło im tylko wymiana jednej prostej części- mianowice korka wlewu paliwa.. :shock: Z kolei dlaczego u nas problem powstał po zamontowaniu lpg sądzę, że podczas instalacji wlewu gazu prawdopobonie naruszyli wlew benzyny. Zacznę od tego bo przy nieszczelnym wlewie jak wiele osób opisuje na necie też potrafi śmierdzieć benzyną podczas jazdy.

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: krzysiek-lex » 19 lip 2014, 09:53

A może problem tkwi w zaworze odpowietrzającym zbiornik paliwa? Mam podobnie jak Wy, i zauważyłem że często śmierdzi jak mam mało paliwa

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 19 lip 2014, 10:04

problem w tym żę nie śmierdzi przy korku a wewnątrz z schowka a tam jest tylko subwofer i nie ma chyba chyba żadnych inst paliwowych a może się mylę .może wypowie się ktoś kto wyciągał subwofer czy za nim jest coś co może śmierdzieć

kamil-2k
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kamil-2k » 19 lip 2014, 15:39

Dzisiaj przyglądałem się wlewowi paliwa i tam nie ma zabardzo przy instalacji wlewu gazu coś zepsuć praktycznie nie ma tam żadnej ingerencji w orginalny układ... Kurczę jest to dziwne dlaczego po instalacji lpg momentalnie zaczęło smierdzieć. Wycieków żadnych nie zauważyłem. W której dokładnie częsci z porzodu jest ten pochłaniacz oparów benzyny? enduro7 ja wąchałem cały bagażnik na postoju ale nic tam nie wyczułem. Też mam tam subwoofer i nie widzę co dalej jest ale prawdopobodnie jest tam rura wlewu benzyny. Musiałbym chyba kogoś zamknąć w bagażniku i jechać żeby sprawdzić czy to z tego miejsca daje ;) Myślę, że problem tkwi albo z odpowietrzeniem baku czyli tez zawór (gdzie się znajduje?) lub nieszczelny wlew paliwa lub sprawdzić ten pochłaniacz oparów ewentualnie.

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 19 lip 2014, 17:15

kamil-2k, tam gdzie jest sub niczego nie ma wszystko jest obudowane. mi sierdzi w aucie ale nie z tyłu a z przodu, albo raczej wszędzie czuć opary benzyny. zawór odpowietrzający jest pod maską, zamontowany na obudowie filtra powietrza, powinien cykać

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 19 lip 2014, 21:26

mi capi ze schowka przy subie i stąd daje na wnętrze szczególnie jak otworzę okno i położe siedzenia .zapach oparów benz jest intensywny żę reaguje na nie nawet elektroniczny czujnik spr instalacji gazowych jak sondę włózy się do schowka to sygnalizuje opary gazu -benzyny -węglowodory . co ciekawe nie zawsze śmierdzi

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 21 lip 2014, 10:17

nie zawsze? może właśnie jest to zależne od ilości paliwa w zbiorniku? sprawdź odpowietrzenie zbiornika a szczególnie ten odcinek od wlewu do zbiornika.

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: enduro7 » 21 lip 2014, 10:56

stan stały 1/4 do 0/5 zbiornika

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzysiek-lex » 22 lip 2014, 11:08

nie wiem na ile to jest prawda ale słyszałem że nasze autka lubią jak około 3/4 zbiornika.... sprawdzałeś te odpowietrzenie o którym pisałem wcześniej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl