Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ALG 2.8 193 KM] Cięzko zapala i czasem gaśnie.

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
janekA6quattro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALG 2.8 193 KM] Cięzko zapala i czasem gaśnie.

Post autor: janekA6quattro » 12 gru 2013, 22:43

Witam.Panowie mam problem z odpalaniem jak jest zimny silnik (np.po nocy ) a mianowicie zapala za drugim lub trzecim razem i najpierw jakby na dwa cylindry , póÂźniej coraz więcej i po paru sekundach chodzi normalnie. Tak jest niemal za każdym razem.Często też jak wyluzuje to zgaśnie.Na benzynie i na gazie jest tak samo.. Wymieniłem czujnik temp. płynu na oryginalny i pompke paliwa orza regulator ciśnienia paliwa.Bez efektu <uoee> Na kompie wywala ten czujnik temperatury oleju i coś z przepustnicą.Tak mechanik mówił.Co to może być?ÂŚwiece,przewody są oki.
prędkość nie zabija ,tylko nagłe zatrzymanie!!!

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 12 gru 2013, 23:11

sprawdz ciś paliwa manometrem bezpośrednio po zgaszeniu silnika a póżniej po 1 godz .prawidłowe wartości znajdziesz w elsie -możę masz rozszczelniony układ paliwowy
.dodatkowo podejrzyj temp w vag w blokach mierzonych tego nowego czujnika są bardzo awaryjne a nowy nie znaczy sprawny.
do tego wyjaśnij co z tą przepustnicą a pózniej czyszczenie przepustnicy oraz adaptacja

janekA6quattro
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: janekA6quattro » 13 gru 2013, 19:30

dzięki kolego. po adaptacji przez jakiś czas nie gasła a z odpalaniem czasem lepiej ale później lipa.To gaśnięcie miałem od bardzo dawna a z odpalaniem to od miesiaca.Po wymianie czujnika prawidłowe są wskazania temperatury na liczniku.Kurcze może wyjmę tą przepustnicę i wymyję ale na dworze to ciężko będzie.Latem to oki....coś jeszcze poradzicie?
prędkość nie zabija ,tylko nagłe zatrzymanie!!!

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 13 gru 2013, 19:37

Pojeździj jeden dzień na samej pb i zobaczymy jak odpali po nocy. Ważne aby nie używać lpg podczas tego testu. Bo możliwe że lpg rozjeżdża korekty lub reduktor, wtryski puszczają gaz.

długas
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2001
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: długas » 14 gru 2013, 08:55

janekA6quattro, Miałem podobny problem w BMW w silniku 2.8 i przyczyną był.....filtr paliwa.Był tak zapchany że ledwo co paliwo puszczał i ciężko odpalał a jak już to gasł.Po wymianie jak ręką odjął.Wymień filtr-na pewno nie zaszkodzi.
Audi A6 forum w Polsce - https://a6klub.pl

enduro7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 1997
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Paliwo: Benzyna

Post autor: enduro7 » 14 gru 2013, 11:09

janekA6quattro pisze:dzięki kolego. po adaptacji przez jakiś czas nie gasła a z odpalaniem czasem lepiej ale póÂźniej lipa.To gaśnięcie miałem od bardzo dawna a z odpalaniem to od miesiaca.Po wymianie czujnika prawidłowe są wskazania temperatury na liczniku.Kurcze może wyjmę tą przepustnicę i wymyję ale na dworze to ciężko będzie.Latem to oki....coś jeszcze poradzicie?
wskazania temp na liczniku pochodzą od innego czujnika .sprawdz czujnik temp dla sterownika ecu .podejżyj w vagu co pokazuje na zimno -temp otoczenia i po nagrzaniu ok 90 st. one są często bardzo wadliwe ciśnienia paliwa sprawdziłęś?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja