Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ANK 4.2 340 KM] Chwilowy brak iskry na cylindrze

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 10 sty 2018, 11:49

Jak gazownik podłączy komputer od razu będzie widział czy coś się nie dzieje z wtryskiwaczem. Jak zamieni miejscami, problem się przeniesie to już będzie pewnik. Jakie masz w ogóle wtryskiwacze gazowe i ile przejechane ma auto na nich? No i najważniejsza kwestia to daj znać po poprawce rozrządu i wizycie u gazownika <okok>

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 10 sty 2018, 12:11

Witam,

Montaż instalacji robiłem u tego samego gazownika on również posiada identyczne S6 prywatnie.
Komponenty wybierałem z wysokiej półki. Wtryskiwacze LPG mam Keihin-y, sama instalacja ma ok. 28 tyś na razie bez zarzutu.(3 lata)

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mazdomania » 10 sty 2018, 12:19

No to już wiem u kogo wszystko robiłeś ;) U nas na forum już go 3 lata nie było, ale konto ma. Na lpgforum też ma konto i wrzucał kiedyś foty z gazowania S6 tylko nie wiem czy Twojego czy swojego. Jego nick to pawel216 z tego co pamiętam ;)

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 10 sty 2018, 12:23

Witam,

Zgadza się. Nie będę robił mu reklamy ale majster z niego jest bardzo dobry dlatego powierzyłem mu swoja S6 i nie żałuję.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mazdomania » 10 sty 2018, 12:49

To niech teraz ogarnie Ci autko i miejmy nadzieję, że skończą się problemy. Jakby nie było daj znać czy udało się wszystko zrobić <okok>

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 10 sty 2018, 13:52

Witam,

Źle zrozumiałaś. ;)
Dzisiaj zawoze auto do poprawy rozrządu pompa cieknie 2 śruby urwanie. Poszedł silikon...i podcieka. Osoba z polecenia Audi A8 Forum....wydaje mi się że nie poszło tak jakbym chciał. Teraz będzie ponowny demontaz rozrzadu i rozwiercanie śrub zastanawiam się dlaczego teraz a nie za pierwszym razem. :[

Co do majstra bardzo dobrego miałem na myśli majstra od Lpg czyli pawel216....Co do instalacji jaką zaproponował i w jaki to sposób zrobił nie mam zarzutów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mazdomania » 10 sty 2018, 23:13

Nie mnie to oceniać, ale nie powinno się wypuszczać klienta z bublem. Jak uszkodził, zdarza się, nikt nie jest nieomylny, to powinien od razu powiedzieć, że dłużej się zejdzie i poprawić, ale niestety jest jak jest. Może teraz do porządku ogarnie. No i druga sprawa jak sam pisałeś problem z wypadaniem zapłonu zaczął się po jego robocie, więc też powinien to ogarnąć i oddać sprawne auto....

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 11 sty 2018, 10:20

Cześć,

Tak jak piszesz...
Natomiast wypadanie zapłonu po wymianie rozrządu pojawiło się ok. tyg. po wymianie, ale za to pojawiło się zbyt uboga mieszkanka na Bank 1 wcześniej było tylko na Bank 2.

Natomiast wczoraj zostawiłem auto i mam odczucie, że pomimo reklamowanej fachowości na forum A8 mechanik się poddaje...wydaje mi się, że jakby u mnie auto stało w garażu wszystkiego bym spróbował, rozwiercenia mniejszymi wiertłami na końcu wykretak lub spróbowania napawania na śrubę materiału z wykorzystaniem podkładki z otworem M6 jako osłony (taka jest śruba) aby zminimalizować rozpryski i przyspawanie nakrętki czegokolwiek...a mam wrażenie, że wczoraj stwierdził, że będzie ciężko i słabo to widzi...co robić? Za to zaproponował jakiś magiczny proszek na bazie drobinek srebra do ukladu chłodzenia i powiedział, że takie coś zadziała. Ja jestem sceptyczny takim rozwiązaniom, moje stanowisko jest takie rozwiercać...tym bardziej że planuję w te wakacje pojechać do Chorwacji z 2 dzieci i żoną. nie chcę jeździć bombą tykającą i z wiecznym poczuciem, że jest popelina.
Co do rozrządu to odpowiedź była, że być może napinacz jeden nie działa właściwie itp.

Powoli zaczynam wątpić nawet w tych fachowców co inni polecają....

Pozdrawiam
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mazdomania » 11 sty 2018, 11:21

Czytając to co napisałeś to mi partaczem/druciarzem śmierdzi, a nie faktycznie dobrym mechanikiem. Na żle przykręconą i cieknącą pompę wody proszek do układu chłodzenia.... Nie ma to jak z auta klasy premium robić szrota.... Cycki opadają <zalamka>

Z tym napinaczem uszkodzonym to chyba typowa gadka po nieudolnej wymianie rozrządu. Ja swoją odstawiłam na początku do serwisu Porsche - gość wtedy tylko Porsche i Audi robił, niby rewelacyjny mechanik, a zapłaciłam za sam rozrząd z wymianą 4080zł,(okazało się, że termostatu nie wymienił, a to podstawa w tym silniku, bo dostęp jest później kiepski) pod vagiem wyszło źle, pojechałam do niego i on też, że to wina rozpadających się napinaczy. Rok szukałam kogoś kto mi to poprawi. Znalazłam, chłopak ustawił jak trzeba, zrobiłam 80tkm i jakoś odpukać po dziś dzień na tych samych napinaczach jest silnik.

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 11 sty 2018, 13:23

Witam,

I widzisz...mam mechanika, który twierdzi, że da się ustawić dużo lepiej tłumaczył mi coś o odkręcaniu kół pasowych o kręceniu wałem kilkanaście razy i sprawdzeniu powtórnym znaków, a ten twierdzi, że ustawił dobrze na znakach, a jest co jest. Jak się go wcześniej zapytałem czy był dobrze ustawiony rozrząd przed wymianą powiedział, że tak, a teraz jest -11 i -7 to co napinacz nagle padł?
Chyba jak ogarnie mi temat pojadę po odbiór auta z Vagiem i sprawdzę grupe 093. Jak będzie rozjazd poza tolerancje to już sam nie wiem co mam robić dalej...zapewne zacznie mówić, że nie da się lepiej...bo coś tam.
Wczoraj jeszcze stwierdził, żeby skorygować te -11 i -7 to on nie wiem za bardzo w która stronę wałkiem kręcić i o ile..co wydało mi się dziwne.
Dziwne po wymianie rozrządu teraz problem z 8 cylindrem i jeszcze napinacz padł...

pozdrawiam
Pozdrawiam

marcin85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0T CREH 340KM
Skrzynia: Automat
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: marcin85 » 11 sty 2018, 20:18

byłeś u sheryfisha?? bo ostatnio z wrocka polecali go właśnie i też znam kogoś co nie jest zadowolona z roboty, co do lpg to wiem o kim mówisz i tutaj nie może być zastrzeżeń

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 11 sty 2018, 20:20

Odpowiem politycznie...u mechanika....
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mazdomania » 13 sty 2018, 12:02

marcin85, Przeczytaj uważnie, do Pawła oddał auto.

Yokusti
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yokusti » 13 sty 2018, 12:13

Jest światło w tunelu. Podobno jest zamówiony jakiś magik do stworzenia narzędzia do rozwiercanie srob prostopadle w bloku....koniec przyszłego tygodnia powinno być gotowe....
Mam nadzieję że ta historia będzie miała happy end i rozrząd będzie miał wartości bliższe tolerancjom.

Pozdrawiam
Pozdrawiam

czoorny
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Daniel
Rocznik: 2015
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 3.0 TDI 272KM
Kontakt:

Post autor: czoorny » 13 sty 2018, 19:32

Mazdomania pisze:No to jak same zera, a na końcu enabled to dobrze ;) To są grupy z wypadaniem zapłonów. Widocznie w momencie jak miałeś podłączony komputer to akurat na żadnym cylindrze zapłon nie wypadł ;)

Tak, rozrząd jest źle ustawiony. W grupie 093 3 i 4 kratka. U Ciebie są wartości -11, -7, a powinny być jak najbliżej zera. Teoretycznie tolerancja jest +/- 4 no i ważne, aby obie głowice były równo ustawione. Czy to ma związek z wypadaniem zapłonu na 8 cylindrze? Niestety nie.
Witam, u kolegi po logach widać, że ewidentnie jest rozjechany rozrząd, czy ma to wpływ na wypadanie zapłonów? oczywiście, że tak skoro nie ma synchronizacji między zaworami a tłokiem....

[ Komentarz dodany przez: mat1324: 2018-01-13, 19:46 ]
Proszę o nie reklamowanie własnej działalności <okok>. Następne zwrócenie uwagi będzie skutkowało ostrzeżeniem!
Ostatnio zmieniony 13 sty 2018, 20:26 przez czoorny, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja