Witam wszystkich serdecznie !
Pisze tutaj w imieniu mojego taty (poniewaz ja jezdze innym autem - wybacznie moje ew. bledy dot. tego samochodu).
Problem jest taki, samochod jest dosyc intensywnie eksploatowany, codziennie odpalany i jezdzony. Nie jest na pewno w zaden sposob katowany, wszystko robione na bierzaco. No i od paru dni zaczal pojawiac sie klopot ze wskazaniami na desce rozdzielczej, najpierw zachowywal sie tak jakby padl czujnik temperatury (lezal zupelnie - termostat nowy), pozniej wskaznik paliwa zaczal co chwila pokazywac rezerwe czasami skoczyl na polowe, innym razem na 3/4... zeby zaraz po chwili opasc i wyswietlic komunikat na kompie o rezerwie. Oczywiscie zdarza sie przy tym takze tzw. dyskoteka (zapalaja sie losowo kontrolki, nie raz migna, innym razem swieca sie przez kilka sekund).
Nie wiem czy to istotne ale dodam ze najprawdopodobniej zadzialo sie tez cos ze stacyjka, tzn po odpaleniu kluczyk nie wraca samoczynnie do pozycji wyjsciowej (II) trzeba go cofnac delikatnie i wtedy juz np. zalacza sie klimatronik. Jak to naprawic, oraz czy moglo to miec wplyw na ww. usterke ?
Z gory dziekuje i bardzo prosze o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie !
[ BDV 2.4 170 KM] Choinka na desce rozdzielczej - czy padlo
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
I moze to wlasnie powodowac taka dyskoteke na desce ?
Dodam ze z ta stacyjka to juz jakis czas temu sie zadzialo, i bylo wszystko okej, a poniewaz tata byl w szpitalu to nie chcialo mu sie tam grzebac i jak to powiedzial - sa istotniejsze sprawy w tej chwili niz to ze kluczyk nie wraca sam do danej pozycji.
No i bylo ok, a od ok tygodnia, moze dwoch pojawily sie takie wlasnie klopoty.
Tata sie przerazil ze komputer(ECU) szlag trafil i juz chcial auto sprzedawac
Dodam ze z ta stacyjka to juz jakis czas temu sie zadzialo, i bylo wszystko okej, a poniewaz tata byl w szpitalu to nie chcialo mu sie tam grzebac i jak to powiedzial - sa istotniejsze sprawy w tej chwili niz to ze kluczyk nie wraca sam do danej pozycji.

Tata sie przerazil ze komputer(ECU) szlag trafil i juz chcial auto sprzedawac

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- 19Maaarcin89
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2000
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: FWD
Mozesz zaczac od tej kostki ale mi sie wydaje ze to cos innego.
Ja mialem rozwalona kostke w stacyjce i tez musialem kluczyk sam cofac. Jezdzilem tak rok czasu i nic sie z kontrolkami nie dzialo tylko jak nie cofnelem kluczyka to nie bylo klimatyzacji i nie dzialaly kierunkowskazy, moze cos jeszcze ale juz nie pamietam.
Ja mialem rozwalona kostke w stacyjce i tez musialem kluczyk sam cofac. Jezdzilem tak rok czasu i nic sie z kontrolkami nie dzialo tylko jak nie cofnelem kluczyka to nie bylo klimatyzacji i nie dzialaly kierunkowskazy, moze cos jeszcze ale juz nie pamietam.