Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.0]Check engine bład pozycji wału lub przy

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Handal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.0]Check engine bład pozycji wału lub przy

Post autor: Handal » 29 gru 2007, 00:15

Czy ktos juz miał problem z czujnikami pozycji wału napedowego i/lub przyspieszenia?

Moj przypadek:
Dałem do serwisu moja A6 na wymiane rozrzą;du. Po wymianie zapala mi sie kontrolka check engine. Serwis powiedział ze wał jest OK, a uległ uszkodzeniu czujnik położenia wału. Zbieg okoliczności - niemożliwe w/g mnie. Silnik pracuje normalnie, przyspieszenie jest normalne, tzn. takie jak było, na wolnych obrotach chodzi też normalnie, skrzynia automat zachowuje sie też OK, tylko kotrolka świeci. Test komputerowy wykazuje to co juz napisałem. czy jest możliwe , że wał jes żle polozony do układu zaworowego i zaplonowego poprzez zle wymieniony rozrzą;d czy uszkodzilitylko czujnik, bo w zbiegi okoliczności to nie wierzę.

Za porady będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2007, 10:56 przez Handal, łącznie zmieniany 1 raz.
Handal

Awatar użytkownika
p@pier
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: p@pier » 29 gru 2007, 09:28

witam.....a czy przed wstawieniem auta paliła sie ta kontrolka?.....jesli nie to nie odpuszczej jedz tam i żą;daj wydania sprawnego auta niech naprawiaja na ich koszt nie odpuszczaj najpierw łagodnie a jak to nie da rezultatów postrasz ich

Handal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Handal » 29 gru 2007, 20:19

Właśnie tu są; moje obawy, kontrolka nigdy się nie świeciła.
mnie zastanawia czy żle wymienili rozrzą;d czy tylko uszkodzili czujnik przy wymianie rozrzą;du, bo to, że to ich wina jest bezsprzeczne.

Umówiłem się z nimi na 3-01-2008, ale jestem ciekaw opinii innych na temat techniczny, co jest bardziej prawdopodobne ponieważ 1-01 wyjeżdżam w trase okoló 1200km, i tak troche juz z obawami czy wrócę :-/
Handal

may
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: may » 18 sty 2008, 21:32

Byc moze trzeba zrobic reset tego bledu. Ja tak mialem przy wymianie oleju w skrzyni. Po wymianie pojawil sie servise oil
Jacek

Handal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Handal » 19 sty 2008, 10:35

dzieki za podpowiedz, sprawa okazała sie prozaiczna a jednocześnie duzo nauczyła mnie i mechaników w serwisie. Wyjasniam: jeżeli odłaczy sie jakiś czujnik a jednocześnie właczy sie kluczyk stacyjki (bez uruchamiania silnika) to komputer rejestruje błą;d. Ponadto kasowanie błedów poprzez tzw. zwykle przejsciówki do Laptopów, lub tzw. uniwersalne sterowniki do VW&Audi nic nie daje, komputer w pojeżdzie lukuje informacje o błedach nie tylo w jednym miejscu. Dopiero reset błedu za pomocą; nowego przyrzą;du (profesjonalnego) daje efekty na stałe.
Handal

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja