Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ ALG 2.8 193 KM] Brak mocy, do 200km/h ledwo dobija

Silniki benzynowe
Kaiser26
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Kaiser26 » 03 lis 2013, 01:06

V-power trochę daje. Jak sprawdzałem swojego to na 98 poszedł 282 km/h a na setce z Shella 288/290 z lekkiej górki więc jakaś tam różnica chyba jest. W przyspieszaniu w okolicach 100/h nie czuję za wiele chyba, że różnica LPG vs Racing to tak jak najbardziej czuć. U Ciebie zdecydowanie trzeba poszperać dokładniej w bebechach, bo uważam że ani sprzęgło, ani benzyna nie jest tutaj winowajcą.

MaxisSTG2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MaxisSTG2 » 04 kwie 2016, 22:43

Witam. Trochę odkopie jeśli można.
mam taki sam problem jak tutaj autor opisał:
"Do tego mam powolną reakcje na pedał gazu (czytałem podobny temat z tym że o 3.0 asn) na gazie czy benzynie po nagłym" no i "Teraz mam gorszy problem, jak jest ciepło mam 12 do setki."...

Auto też dużo pali, na pewno uszczelka przy kolektorze wydechowym do roboty. Vag pokazuje błąd czujnika położenia wałka. Auto jest strasznie zamulone.

Tutaj filmik dzisiaj nagrany:

A na 5ce na TipTronicu przyśpieszenie od 100 do 120 trwa z 20 sekund. żeby w miarę normalnie przyśpieszyło (chociaż i tak szału nie ma) potrzeba kick down zrobić aż na 2kę... <nerwus>

Pomożecie coś? :|

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 05 kwie 2016, 00:37

Sprawdzić czujnik położenia wałka. Pojechać do Gaziarzy, bo LPG mógł ci namieszać w mapach. Poszukaj na forum jak zrobić logi dynamiczne i wrzuć na forum. Bez tego to nikt ci nic nie powie :)

MaxisSTG2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MaxisSTG2 » 06 kwie 2016, 19:10

Moj znajomy mechanik (niestety wyjeżdża w tą sobotę i nie będę mógł na szybko ogarniać) ma vaga i sprawdziliśmy autko. Pokazało kilka błędów tylko w silniku, które po skasowaniu się już więcej nie pojawiły OPRÓCZ właśnie czujnika położenia wałka. Wymieniliśmy go , ale błąd powrócił po przejechaniu się chociaż że auto lepiej reagowało na gaz - teraz znów strasznie ospale reaguje..

Opiszę kilka rzeczy co jest z autem.
- Ospale reaguje na gaz
- Brak Mocy (szczególnie brak rano gdy jest bardzo zimno, to już w ogóle nie chce jechać)
- Nierówna praca silnika ( )
- Jak jest goraco na dworze , kręci i kręci i odpala dopiero po kilku-kilkunastu sekundach (tak jak tutaj )
- Spalanie W TRASIE przy normalnej jeździe (w porywach do 150) 15.5 litra wyszło

Może to coś jak narazie pomoże. Wiadomo nie mam czasu szybko wysłać logów czy nawet samemu pojechać na vaga bo pracować trzeba i jakoś dojeżdżać :)

Pozdrawiam i czekam na jakieś odpowiedzi

Edit: Tak przyśpiesza na 5ce na Tipie przy pełnym gazie

Jakby ktoś miał chciałbym zobaczyć jak u Was wygląda przyśpieszenie

Ziomek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1998
Silnik: 1.8T ANB 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Ziomek » 06 kwie 2016, 19:30

No to przyspieszanie to tragedia. Warto mieć kabel i VCDSa, sam byś sobie logi zrobił i można było by pogadać na forum.

mrporpoise
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Leszek
Rocznik: 1999
Silnik: 2.5TDI 163KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mrporpoise » 06 kwie 2016, 21:45

Oj tam od razu VCDSa do C5... ;) VAG Com + zwykły kabelek za 30 zł styka.

Przyśpiesza zdecydowanie zbyt słabo. Problemy wyglądają na... problemy z rozrządem. Albo ci przeskoczył albo jest jakiś problem z czujnikiem... nadal. Czy mechanik sprawdził ustawienie rozrządu? Czy tylko sczytaliście błędy? :) Kiepska sprawa.

MaxisSTG2
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MaxisSTG2 » 11 kwie 2016, 20:16

Tylko błędy i wymieniliśmy czujnik ale to dało tylko to że przez pare dni troszkę lepiej reagował na gaz.
Hm no to muszę podjechać i sprawdzić rozrząd tym razem

[ Dodano: 2016-04-11, 20:16 ]
No to przepływkę wymieniłem i po czasie auto zaczęło lepiej reagować na gaz. Mam jeszcze sondy ale nie wiem czy sam dam rade je wymienić i czy potem nie muszę czasem jechać na kompa.
Ogólnie auto zrobiło się żwawsze jednak jeszcze to nie jest to co ma być (np. na 5ce to cięęężko dobić do 180). Założyłem też letnie 18tki 225/245 a i tak czuje ze lepiej jedzie niz na zimowych 16 także jest już jakiś postęp ;-)
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja