Witajcie
Pytanko co sprawdzić i jak wyeliminować błąd(czy wymiana przepływki konieczna)
Dajcie znać jakie są objawy takiej awarii, moje c5 jeżdzi bez problemu(jedyne co przyuważyłem to lekko nie równe niskie obroty.
Błąd przepływomierza 16486 - niskie napięcie, brak osprzętu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
U mnie ciagle jest blad 16487 (za wysokie napiecie wejscia) i chyba z 2 razy zamiast tego pojawil mi sie wlasnie ten 16486. Mi tez autko jezdzi elegancko,spalanie normalne,test przeplywki na 3 biegu w logach bardzo dobrze i tez tylko wolne obroty faluja miedzy 680-720 obrotow. Psikalem tym samostartem na wtyczke od przeplywki ale to nic nie dalo. Tez nie wiem gdzie problem moze byc,slyszalem ze wymiana przeplywki nic nie dawala.
Zerknij na mój temat:
aeb-18-150-km-a6-c5-18t-98-odpala-i-gas ... t78249.htm
Miałem ten sam problem:
- sprawdź czy nie masz wody pod akumulatorem bo u mnie zaczęło się od zatkanego odpływu i małej "powodzi" pod aku
- jak już kolega wcześniej napisał sprawdź przewody. Wiązek na tym etapie bym nie rozbierał tylko miernikiem sprawdził czy idą sygnały do wtyczek z komputera i czy napięcia są prawidłowe.
- sprawdź bezpieczniki
- wyczyść styki na wtyczce i gnieździe do przepływki i przy komputerze - u mnie były lekko zaśniedziałe i być może to było powodem błędu
- jak to wszystko nie pomoże to chyba zostanie albo wymiana przepływki albo wymiana kompa
I jeszcze jedno: ponoć przy tym błędzie czyszczenie czujnika przepływomierza nie jest konieczne i nic nie da bo błąd nie jest związany z podawaniem błędnych wartości tylko z jakością sygnału lub jego odbiorem przez komputer.
aeb-18-150-km-a6-c5-18t-98-odpala-i-gas ... t78249.htm
Miałem ten sam problem:
- sprawdź czy nie masz wody pod akumulatorem bo u mnie zaczęło się od zatkanego odpływu i małej "powodzi" pod aku
- jak już kolega wcześniej napisał sprawdź przewody. Wiązek na tym etapie bym nie rozbierał tylko miernikiem sprawdził czy idą sygnały do wtyczek z komputera i czy napięcia są prawidłowe.
- sprawdź bezpieczniki
- wyczyść styki na wtyczce i gnieździe do przepływki i przy komputerze - u mnie były lekko zaśniedziałe i być może to było powodem błędu
- jak to wszystko nie pomoże to chyba zostanie albo wymiana przepływki albo wymiana kompa
I jeszcze jedno: ponoć przy tym błędzie czyszczenie czujnika przepływomierza nie jest konieczne i nic nie da bo błąd nie jest związany z podawaniem błędnych wartości tylko z jakością sygnału lub jego odbiorem przez komputer.
Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi latać...