Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ AEB 1.8 150 KM] Błąd 515, spadki mocy

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzyżak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ AEB 1.8 150 KM] Błąd 515, spadki mocy

Post autor: krzyżak » 04 paź 2012, 07:49

Witajcie :)
Przeglądam forum, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Oto problem: na komputerze stale wyświetlany jest błąd 515 - czujnik Halla. Wiem tez, że rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek - czy to może powodować błąd czujnika?

Pytanie 2: Czy powyższe może powodować, że samochód po przekroczeniu 4 tys. obr. nagle traci moc, jakby mu zaczynało brakować paliwa, przy czym przez cały zakres jest jakiś słabowity?

I jeszcze jedno pytanie - gdzie w ogóle w AEB jest ten czujnik??

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 04 paź 2012, 16:42

krzyżak pisze:Oto problem: na komputerze stale wyświetlany jest błąd 515 - czujnik Halla. Wiem tez, że rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek - czy to może powodować błąd czujnika?
Tak, przestawienie rozrządu, nawet o jeden ząbek może wskazywać na błąd czujnika.
Dlatego popraw ustawienie rozrządu jeśli jesteś pewien o jego przestawieniu. Będzie to korzystne dla prawidłowej pracy Twojego silnika.
A czujnik Halla znajduje się pod górną osłoną rozrządu.

Awatar użytkownika
krzyżak
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzyżak » 05 paź 2012, 08:01

Za miesiąc, dwa planuję wymianę rozrządu więc chyba nie będę już nic teraz ustawiać, ale sprawdzę ten czujnik, może znajdę jakąś usterkę. Strasznie to wnerwia, kiedy autko się już ładnie rozkręci i w najlepszym momencie moc spada :[

Dzięki za podpowiedź :)

[ Dodano: 2012-11-08, 14:12 ]
Pozwolę sobie na jeszcze jeden post, bo jeden z problemów został rozwiązany - spadek mocy i szarpnięcie przy 4 tys. obr. było spowodowane odcinaniem gazu i przerzucaniem na benzynę, gaziarzowi "się kliknęło'' i zamiast na 8 tys przestawiło na 4 przełączenie... A i spróbuję znaleźć ten czujnik halla na podmianę, bo okazuje się, że ten rozrząd "chyba" jest przestawiony, ale majster nie jest taki pewien... jak się samemu nie sprawdzi to tak to jest <uoee>

[ Dodano: 2013-02-28, 10:14 ]
Dokończę wątek: rozrząd wymieniony, czujnik Halla niestety też, bo mimo ustawienia rozrządu nadal wywalał błąd 515 "przerwa lub zwarcie do plusa". Efekt został osiągnięty - samochód ciągnie ładnie od 2 tys. obr., przy depnięciu do końca rwie jak się patrzy <okok> Czujnik Halla do mojego silnika to Bosch 0232 101 024, zamienny nr: 058 905 161B - to tak dla potomnych :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja