[ AEB 1.8 150 KM] bardzo nierówna praca silnika po uruchomie
[ AEB 1.8 150 KM] bardzo nierówna praca silnika po uruchomie
Witam:) moim problemem jest jak uruchomię silnik to bardzo skacze na obrotach, czasami pare razy zgaśnie:( już wiele żeczy sprawdziłem, wymieniłem i dalej nie ma poprawy:( wymieniłem już sonde za katem, świece, filtr powietrza, cewki, wszystkie przewodu podcisnieniowe, odme, kompresie terz już sprawdzałem i na wszystkich ma po 13,5 już sam nie wiem co jeszcze mam sprawdzić:( z góry dziękuje za podpowiedzi
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Re: bardzo nierówna praca silnika po uruchomie
u mnie kuleje na wolnych,moc słabsza i mam błąd przepływki i zbieram kase na nową, może u ciebie to samo.pozdroBYLLY871 pisze:Witam:) moim problemem jest jak uruchomię silnik to bardzo skacze na obrotach, czasami pare razy zgaśnie:( już wiele żeczy sprawdziłem, wymieniłem i dalej nie ma poprawy:( wymieniłem już sonde za katem, świece, filtr powietrza, cewki, wszystkie przewodu podcisnieniowe, odme, kompresie terz już sprawdzałem i na wszystkich ma po 13,5 już sam nie wiem co jeszcze mam sprawdzić:( z góry dziękuje za podpowiedzi
było:
Fiat 126p,Golf II,Golf III,Audi 80 B3,Opel Calibra
teraz:
Audi A6 C5 1.8T
Fiat 126p,Golf II,Golf III,Audi 80 B3,Opel Calibra
teraz:
Audi A6 C5 1.8T
kolego jeszcze jedno pytanie... masz silnik AEB czy AWT?
w temacie jest AEB wiec takie objawy jak opisujesz sa po padnietym module zapłonu ktory znajduje sie na obudowie filtra powietrza...
jak masz AWT to sondy powinny byc dwie... ta za katem malo wazna jest :P zobacz vagiem jak zachowuje sie sonda pierwsza (ona ma wiekszy wpływ na prace silnika)
w temacie jest AEB wiec takie objawy jak opisujesz sa po padnietym module zapłonu ktory znajduje sie na obudowie filtra powietrza...
jak masz AWT to sondy powinny byc dwie... ta za katem malo wazna jest :P zobacz vagiem jak zachowuje sie sonda pierwsza (ona ma wiekszy wpływ na prace silnika)
Ostatnio zmieniony 11 lut 2013, 12:23 przez Dagoth, łącznie zmieniany 1 raz.
Mercedes W124 2.0i -pierwsze auto 
VW Passat 1.8T AEB -pierwsze z salonu :P
Hyundai Tiburon V6 2.7 -nawet ciekawa przygoda...
Seat Ibiza 1.9TDI 131KM ASZ -taczanka
Audi A6 C5 1.8T AWT -to jest to...

kolego jakby to byly wypadajace zaplony/przeplywka itp to w AWT odrazu wywala blad... wiec bardzo dziwne to jest :P
jedno pytanko czy zmieniales filtr paliwa? zabity filtr paliwa moze byc...
jedno pytanko czy zmieniales filtr paliwa? zabity filtr paliwa moze byc...

Ciezko bedzie dojsc o co kaman bez błedów i logów dynamicznych... ja wymienilbym zawór DV i sprawdzil pierwsza sonde przed katem...
sprawdz na bieglu jalowym Grupy 31,32 jakie wartosci pokazuja
EDIT: kolego moze hard reset zrób (czasami jakims cudem pomaga) odłącz akumulator na pół godziny lub wiecej
sprawdz na bieglu jalowym Grupy 31,32 jakie wartosci pokazuja
EDIT: kolego moze hard reset zrób (czasami jakims cudem pomaga) odłącz akumulator na pół godziny lub wiecej

sonda z przodu jest dobra miałem tą z tyłu zepsutą to ją wymieniłem
[ Dodano: 2013-02-12, 15:35 ]
Halo jeszcze do tego wszystkiego dzisiaj jag go urochomiłem to jak dodawałem gazu to nie umiał się wkręcić na obroty:(
[ Dodano: 2013-02-22, 22:05 ]
Halo ostatnio wykręciłem zawór EGR i w tym kolanku przy silniku było tyle sadzy że nie było przelotu, wyczyściłem wszystko ale nadal nie ma poprawy:( już sam nie wiem co dalej mam robić
[ Dodano: 2013-02-12, 15:35 ]
Halo jeszcze do tego wszystkiego dzisiaj jag go urochomiłem to jak dodawałem gazu to nie umiał się wkręcić na obroty:(
[ Dodano: 2013-02-22, 22:05 ]
Halo ostatnio wykręciłem zawór EGR i w tym kolanku przy silniku było tyle sadzy że nie było przelotu, wyczyściłem wszystko ale nadal nie ma poprawy:( już sam nie wiem co dalej mam robić