[A6C5] Bagnet suchy, olej jest, raz wyskoczyła kontrolka
- -=Rafal=-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Robert
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
[A6C5] Bagnet suchy, olej jest, raz wyskoczyła kontrolka
Witam mam problem takiego typu. Otóż 6 000 km temu był wymieniany cały olej. Weszło tam 5,5L. Wszystko ładnie pięknie, ale dziś na rondzie, podczas zawracania wywaliła mi ikonka od oleju, zjechałem z ronda i od razu zgasła. No ale ja jako pedant musiałem sprawdzić. Wyciągam bagnet, mokry, wycieram, wkładam ponownie, wyjmuje i bagnet suchy jak pieprz. Odpaliłem auto, nic nie wyskakuje wszystko ok. O co loto? Dolać czy co?
Tam jest Castrol 10W40 silnik V6 193KM 2,8L. HELP!!
Tam jest Castrol 10W40 silnik V6 193KM 2,8L. HELP!!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Dziwne bo mi do 2,4 weszło 6 litrów.. Jeśli na zakrętach zapala się kontrolka to zapewne powierzchnia oleju jest grubo poniżej bagnetu.. a sprawdzałeś olej na zimnym czy ciepłym silniku? Radziłbym dolać jak najszybciej bo kontrolka będzie się zapalać coraz częściej.. Zacznij od 0,5l i sprawdź na bagnecie czy jest powyżej minimum
ale są dwie.. jedna mówi: tak, druga mówi: nie
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Patryk
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
- -=Rafal=-
- Forum Audi A6 / A7
Nie, żadnych wycieków. Sprawdzany dwa dni temu na stacji diagnostycznej. Oleju jako tako nie brakuje, bo tylko jeden raz na dość ostrym rondzie mi pikło i jak wyjechałem na prostą to od razu zgasło. Ale teraz jak tak patrzę to było go za mało wlane, nie 5,5 a minimum 5,8 a 6 by było już super, no i jest dopuszczalne żeby brał 1l/1000km. A że nie było dolewek to mógł wziąć nawet 6l. I to by było normalne. Więc to że brakuje 1-2L to raczej normalne. Ja tak wnioskuję :roll:
No wlasnie brakuje poziom oleju sprawdzasz miarka a nie kontrolka . na zegarach zaswieci ci na czerwono jak naprawde przegioles z poziomem oleju bo pompa zamiast oleju zassała powietrze (prawdopodobnie na rondzie sila odsrodkowa zabrala na moment resztki oleju z miski jak tylko olej wrocil kontrolka znikla) Radze raz na tydzien sprawdzac poziom oleju na zimnym silniku przed odpaleniem-=Rafal=- pisze:. Oleju jako tako nie brakuje, bo tylko jeden raz na dość ostrym rondzie mi pikło i jak wyjechałem na prostą to od razu zgasło.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Silnik: 2.5TDI AAT 115KM
- Kontakt:
- -=Rafal=-
- Forum Audi A6 / A7
Hehe, no tak tak. Już uzupełniłem. Pierwsza dolewka 1,25L. Poziom jest na minimum, na tej pomarańczowej końcówce. Poczekam pół godzinki jak spłynie i doleje dalej. Myślę, że z literek jeszcze wejdzie. Wychodzi na to, że wyparowało 1,5L... Nie chcę po prostu przelać i dlatego czekałem aż wszystko ścieknie dokładnie. Bo potem nie będę miał jak zlać nadwyżki.