Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Audi a6c5 2.4 Wiskoza - dalsza jazda

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
lpokarse
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Audi a6c5 2.4 Wiskoza - dalsza jazda

Post autor: lpokarse » 27 cze 2017, 09:37

Cześć,
Mam takie pytanie.
Podczas jazdy nawet tej do 200 km za raz temp nie przekracza 90 stopni na desce, nic się nie gotuje, itp.
Klimatyzacja chodzi na pół gwizdka, tzn, działa, ale nie schładza mocno, tylko tak odczuwalnie minimalnie. Gdy włącze ECON czuje ciepłe powietrze, gdy załącze klimę, już schładza ale minimalnie zimnym powietrzem (w innej audi jest mega zimno już). Klimatyzacja, sprężarka działa.

Mechanik stwierdził, że mam uszkodzoną wiskoze, wiatrak gdy odpalę klimatyzację włącza się na 2 bieg i słychać jak samochód na postoju wydobywa z siebie dźwięki niczym ze śmigłowca.

Wiem, że musze to zrobić, ale w ten weekend mam wyjazd pilny i musze mieć samochód na pokonanie 400 km. Pytanie brzmi czy mogę? Nic się nie stanie gdy klimę calkowicie wyłącze i będę tak jechał ciągiem 200km? Jak wspomniałem wcześniej, temperatura w normie zawsze, klima chodzi na pół gwizdka tylko, ale na 200% jest sprawna, problem jest z wentylatorem chłodnicy, wiskozą. Chodzi naprawdę ostro podczas włączonej klimy na postoju.

PS. ten jeden wentylator z obserwacji to kręci się raz lekko, raz w ogóle, raz kręci normalnie. Nie wiem o co chodzi, ale wczoraj jak sprawdzałem kręcił ledwo ledwo.

maniocek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maniocek » 27 cze 2017, 15:30

Wiskoza, duży wiatrak na chłodnicy, nie ma nic wspólnego z klimatyzacją.
Wiskoza nie ma "biegów", wszystko zależy jak mocno olej złapie w sprzęgle wiskotycznym.

Mówisz o małym wentylatorze, od klimy, który wspomaga dużą wiskozę gdy trzeba.
lpokarse pisze: ale na 200% jest sprawna,
A nabijałeś ją ostatnio?
Jak nie to skąd wiesz że czynnik nie uciekł?
Pomogłem?
Kliknij POMÓGŁ, niby nic, a reputację buduje.

lpokarse
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lpokarse » 27 cze 2017, 17:14

Ostatnio nabijalem kilka dni temu, chlodzi ale lekko.
Dokladnie ten wentylator wchodzi na 2 bieg i kreci jak w śmigłowcu. Ten duzy nie kreci lub lekko kreci wentylator. Temp nigdy nie przekracza 90 stopni. Czy mogę podjechac w trase bez włączonej klimy? Czy jakies ryzyko jest, ze cos pojdzie? Czy ryzyko bedzie jak ciągle klima bedzie chodzila?

maniocek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: maniocek » 27 cze 2017, 21:41

lpokarse, powiem tak, znawcą nie jestem, ale coś tam powiedzieć mogę.

Mówisz że duży nie kręci lub kręci, to pasuje.
Sprawdź motyw-mały wentylator, symuluje helikopter(chodzi na 2 biegu).
Jeżeli wtedy duży nie kręci się/kręci się powoli/jesteś w stanie zatrzymać go, to masz wiskozę do wymiany.
lpokarse pisze:Czy mogę podjechac w trase bez włączonej klimy? Czy jakies ryzyko jest, ze cos pojdzie? Czy ryzyko bedzie jak ciągle klima bedzie chodzila?
W tym wypadku, wyłączenie klimy wpłynie tylko na zmniejszenie obciążenia silnika, co za tym idzie będzie się mniej grzać.
Jednakże, nawet jak masz wyłączoną klimę, a komputer wykryje że masz za wysoką temperaturę, uruchomi wentylator elektryczny.
Pomogłem?
Kliknij POMÓGŁ, niby nic, a reputację buduje.

Awatar użytkownika
kiler22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: kiler22 » 27 cze 2017, 22:11

mówiąc w dużym skrócie i odpowiadając na twoje pytanie <lol>
na trasie nie będzie żadnego problemu bez względu na to czy klime włączysz czy nie
gdybyś się musiał zatrzymywać , stać w korku wtedy trzeba już obserwować temperaturę
gdybyś już nic nie mógł zrobić żeby ją zbić (dotyczy tylko stania w korku bo w czasie jazdy pęd powietrza będzie zastępował wentylatory ) to ja kiedy miałem problemy z wiatrakami włączałem ogrzewanie na max i działało <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl