Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ALF 2.4 165 KM] Audi A6 C5 głośny układ wydechowy

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
Bartees_06
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ALF 2.4 165 KM] Audi A6 C5 głośny układ wydechowy

Post autor: Bartees_06 » 21 kwie 2014, 12:27

[center]Witam, mam problem z moimi 4 kółkami, a mianowicie mowa tu głośnym chodzeniu auta na zimnym silniku. Zmartwiło mnie to i postanowiłem wjechać na kanał i doszedłem do tego że strasznie dużo wody ucieka z elementów zaznaczonych na czerwono, zatkałem je azbestem i zdecydowanie poprawa, wiem że nie jest to rozwiązanie na stałe ale no piszę bo nie wiem za co mam się zabrać... Liczę na waszą pomoc, a oto zdjęcie:

Obrazek [/center]

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 21 kwie 2014, 12:45

Bartees_06 pisze:doszedłem do tego że strasznie dużo wody ucieka z elementów zaznaczonych
Woda w układzie wydechowym skrapla się z powietrza ,spalin, zbiera się ze ścianek wewnątrz tłumików .Nawet czasami jak depniesz z krzyżówki to potrafi ciurkiem cieknąć z końcówki wydechu. Jak przyłożysz rękę do spalin to po chwili będzie mokra. Jak przejedziesz dłuższą trasę woda odparuje z układu ale przez noc się znowu zbierze. Zjawisko w benzyniakach jak najbardziej normalne, tym bardziej z LPG.

A że wycieka Ci w tym miejscu a nie paruje, to wina tego iż masz tam nieszczelność czyli dziury. Musisz odkręcić opaski (łączniki) i założyć nowe, bo te pewnie są skorodowane. Możliwe że rura też już będzie koło nich "przeżarta" więc będziesz musiał albo dopasować i dospawać, albo wymienić na nową. W zależnożci w jakiej jest kondycji układ który masz na zdjęciu.
Warsztat, naprawy Audi A6.

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual

Post autor: krzysiek-lex » 21 kwie 2014, 12:53

nie za bardzo wiem jak to napisać.... jak byś to rozebrał to z jednej strony na rurze powinny byc nacięcia ułatwiające ściśnięcie obejmami, ja bym to rozebrał, przeczyścił i poszerzył te nacięcia ( zrobił większe szczeliny) ułatwi to ściśnięcie opaskami czy obejmami. potem przesmarować specjalną pastą i złożył z powrotem do kupy oczywiście uprzednio przydałoby się kupić nowe obejmy. może tak a może ktoś będzie miał inny pomysł. napisałem tak bo zrozumiałem że w tych miejscach masz nieszczelny wydech

Bartees_06
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bartees_06 » 21 kwie 2014, 13:25

tak dokładnie jest tam nieszczelny, najlepszym pomysłem bedzię dać nowe obejmy, i naciąć rurę, pisałem bo nie byłem pewny czy tam nie ma żadnej uszczeleczki która mogła się wypalić, jeszcze raz dziękuję, w tygodniu się tym zajmę i napiszę jaki efekt to przyniosło...

Awatar użytkownika
Audi A6 Warsztat
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Zbigniew
Rocznik: 2008
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Kontakt:

Post autor: Audi A6 Warsztat » 21 kwie 2014, 13:27

Nie ma żadnych uszczelek, wszystko musi być pasowne <okok> Możesz spróbować poszukać dłuższe łączniki.
Warsztat, naprawy Audi A6.

krzysiek-lex
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2005
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual