[ALF 2.4 165 KM] Audi A6 C5 głośny układ wydechowy
-
- Forum Audi A6 / A7
[ALF 2.4 165 KM] Audi A6 C5 głośny układ wydechowy
[center]Witam, mam problem z moimi 4 kółkami, a mianowicie mowa tu głośnym chodzeniu auta na zimnym silniku. Zmartwiło mnie to i postanowiłem wjechać na kanał i doszedłem do tego że strasznie dużo wody ucieka z elementów zaznaczonych na czerwono, zatkałem je azbestem i zdecydowanie poprawa, wiem że nie jest to rozwiązanie na stałe ale no piszę bo nie wiem za co mam się zabrać... Liczę na waszą pomoc, a oto zdjęcie:
[/center]
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Woda w układzie wydechowym skrapla się z powietrza ,spalin, zbiera się ze ścianek wewnątrz tłumików .Nawet czasami jak depniesz z krzyżówki to potrafi ciurkiem cieknąć z końcówki wydechu. Jak przyłożysz rękę do spalin to po chwili będzie mokra. Jak przejedziesz dłuższą trasę woda odparuje z układu ale przez noc się znowu zbierze. Zjawisko w benzyniakach jak najbardziej normalne, tym bardziej z LPG.Bartees_06 pisze:doszedłem do tego że strasznie dużo wody ucieka z elementów zaznaczonych
A że wycieka Ci w tym miejscu a nie paruje, to wina tego iż masz tam nieszczelność czyli dziury. Musisz odkręcić opaski (łączniki) i założyć nowe, bo te pewnie są skorodowane. Możliwe że rura też już będzie koło nich "przeżarta" więc będziesz musiał albo dopasować i dospawać, albo wymienić na nową. W zależnożci w jakiej jest kondycji układ który masz na zdjęciu.
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.7TDI 180KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
nie za bardzo wiem jak to napisać.... jak byś to rozebrał to z jednej strony na rurze powinny byc nacięcia ułatwiające ściśnięcie obejmami, ja bym to rozebrał, przeczyścił i poszerzył te nacięcia ( zrobił większe szczeliny) ułatwi to ściśnięcie opaskami czy obejmami. potem przesmarować specjalną pastą i złożył z powrotem do kupy oczywiście uprzednio przydałoby się kupić nowe obejmy. może tak a może ktoś będzie miał inny pomysł. napisałem tak bo zrozumiałem że w tych miejscach masz nieszczelny wydech
-
- Forum Audi A6 / A7
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic