Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

audi a6 c5 2.7 biturbo czujnik halla

Silniki benzynowe
Awatar użytkownika
bendzji
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2018
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Napęd: Brak
Skrzynia: Automat
Paliwo: Diesel

Post autor: bendzji » 27 kwie 2015, 22:30

no te się wypina łatwo , gorzej te np. od czujnika temperatury płynu chłodniczego

Yellow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yellow » 27 kwie 2015, 22:33

[quote="szydera"]Doczytałem :-)
Tą wtyczkę bardzo łatwo powinno się wypiąć. Wciskasz ten drucik i powinna wyjść. Ciężko tak z pamięci laikowi rozpoznać rodzaj wtyczki :-) zwłaszcza jak ci się śnią po nocach.
Odkrecenie i wypiecie wtyczki to pikuś. Problem może być z przewodem który biegnie obok czujnika i wchodzi metalowym kruccem do bloku, bodajże jest to przewód wodny. Ha z kolegą doszliśmy di dego momentu i się poddałem, powód brak czasu i płynu na wymianę a zająć warsztatu nie mogłem ;-)

szydera, a co z tym przewodem wodnym? Przeszkadza w wyjęciu czujnika, czy jakiś inny problem?

szydera
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szydera » 27 kwie 2015, 22:38

Odepnij wtyczkę i zobacz czy zmienił się błąd na vagu. Tylko po zdjęciu wtyczki pewnie bedzie trzeba odpalić.

[ Dodano: 2015-04-27, 22:38 ]
Yellow pisze:
szydera pisze:Doczytałem :-)
Tą wtyczkę bardzo łatwo powinno się wypiąć. Wciskasz ten drucik i powinna wyjść. Ciężko tak z pamięci laikowi rozpoznać rodzaj wtyczki :-) zwłaszcza jak ci się śnią po nocach.
Odaecenie i wypiecie wtyczki to pikuś. Problem może być z przewodem który biegnie obok czujnika i wchodzi metalowym kruccem do bloku, bodajże jest to przewód wodny. Ha z kolegą doszliśmy di dego momentu i się poddałem, powód brak czasu i płynu na wymianę a zająć warsztatu nie mogłem ;-)

szydera, a co z tym przewodem wodnym? Przeszkadza w wyjęciu czujnika, czy jakiś inny problem?

problem był taki. Czujnik odkręcony odpieta wtyczka a czujnik nie chciał wyjść bo cholerstwo blokowało się o rzeczony przewód. Brakowało może 1mm ;-) a ja nerwowo nie wytrzymałem a Marcin miał już całe ręce pocięte. Ale mi nie dał nic popsuć he he
Zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy i szybszy:)))

Yellow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yellow » 27 kwie 2015, 22:50

To chyba SAI, wtyczka i przewód wodny który przeszkadza (po pierwszej wymianie może warto przedłużyć). W tle czujnik halla

http://fotosik.pl/pokaz_obrazek/066161f51b728ab1.html

Już poprawiam, muszę przećwiczyć.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2015, 22:56 przez Yellow, łącznie zmieniany 2 razy.

szydera
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szydera » 27 kwie 2015, 22:55

Nie wyświetla zdjęcia. Może wrzuć link.
Zawsze znajdzie się ktoś mądrzejszy i szybszy:)))

Yellow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Yellow » 01 maja 2015, 16:26

Zrobione <cwaniak>

Nie umiem powiedzieć jaki jest skutek, ale wymieniłem czujnik na nowy, nie sprawdziłem wtyczki i pracy czujnika pod względem elektrycznym (nie mam miernika, a sklepy dziś pozamykane ;)

Od węża wodnego bardziej przeszkadza metalowa rurka, która łączy się z gumową, która wchodzi do zaworu od systemu SAI. Odgiąłem ją delikatnie w dół poza obrys czujnika i poszło. Po wymianie usunąłem błędy, pojeździłem tylko trochę, błąd na razie nie wrócił, będę obserwował.

Dzięki za wsparcie.

Razem ze wzrostem temperatury powietrza problem (pewnie czasowo) ustąpił. Wykasowałem błąd i od tygodnia się nie pojawia, jednak potrzebna będzie konsultacja ze znającym się na rzeczy elektrykiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja