[ INNY] A6 C5 2002r 1.8T AWT 91-92 stopnie na wskazówce temp
[ INNY] A6 C5 2002r 1.8T AWT 91-92 stopnie na wskazówce temp
witam, na wskazniku temperatury cieczy po zagrzaniu mam wskazowke lekko poza pion na jakies 91-93stopnie, zima tego nie mialem, od niedawna to zauwazylem, kilka razy zdarzylo mi sie ze gdy zgasilem zagrzany silnik i odpalilem ponownie to temperatura chwilowo wskoczyla na jakies 96stopni i wyrownala sie do tych obecnych 91-93 stopnie, sprawdzalem kanalem klimatyzacji i na kanale c34 pokazuje 94 stopnie i powoli wzrasta od zimnego silnika a na kanale c35 wzrasta szybciej ale do rownych 90 stopni,
ktory z kanalow jest wlasciwy?
posiadam vag 311 ale nie wiem jak sprawdzic tam temperature bo mam po angielsku, wiecie gdzie wejsc zeby to sprawdzic?
czy moze to byc objaw padajacego juz termostatu?
pozdrawiam
ktory z kanalow jest wlasciwy?
posiadam vag 311 ale nie wiem jak sprawdzic tam temperature bo mam po angielsku, wiecie gdzie wejsc zeby to sprawdzic?
czy moze to byc objaw padajacego juz termostatu?
pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbyszek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Nie będe się wypowiadał na temat C5 ale w C6 3.0 TDI przy 90 stopniach książkowych dopuszalne są wachnięcia + - 3 do 4 stopni. Myślę że nie ma co rwac szat przy takich odchyłkach, ale trzeba obserwować. Ale najważniejsze to kiedy był płyn chłodniczy wymieniany? Bo jak ze 4 lata temu to może być przyczyna.
Pozdr
Pozdr

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Paliwo: Benzyna+LPG
Bądź czujnika temperatury.MBiały pisze:czy moze to byc objaw padajacego juz termostatu?
Grupa 004 trzecia pozycja. Najlepiej sprawdź rano czy wskazuje zbliżoną temperaturę do temperatury otoczenia i jaką na rozgrzanym.MBiały pisze:posiadam vag 311 ale nie wiem jak sprawdzic tam temperature bo mam po angielsku, wiecie gdzie wejsc zeby to sprawdzic?
Wisco sprawne

płynu od kupna auta nie wymienialem i podejrzewam ze poprzedni wlasciciel od sprowadzenia do polski tez, hmm moze i plyn jest stary i juz nie trzyma parametrow, jutro postaram sie sprawdzic vagiem pozycje 004,
jak wymusic na wisco zeby sie zalaczylo? bo jak silnik pracuje to wisco mi chodzi ale chyba nie na najwyzszych obrotach
rozumiem ze mam wpisać ten kod "004" w address word(01 - 7F)?
dzieki panowie i jak sprawdze to dam znac co pokazalo. pozdro
jak wymusic na wisco zeby sie zalaczylo? bo jak silnik pracuje to wisco mi chodzi ale chyba nie na najwyzszych obrotach
rozumiem ze mam wpisać ten kod "004" w address word(01 - 7F)?
dzieki panowie i jak sprawdze to dam znac co pokazalo. pozdro
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
termostat otwiera się przy 91 lub 92 oC. jeśli zgasisz silnik, który jest rozgrzany a wiadomo że wtedy nie ma krążenia płynu chłodzącego to jest normalne, że wtedy temperatura może wzrosnąć jeszcze bardziej. najważniejsze, że po odpaleniu wraca do normalnego poziomu.
myślę, że na razie nie masz się czym przejmować, obserwuj jak zachowuje się wskazówka podczas jazdy i podczas postoju np. w korku ( przy dużych upałach może też wzrosnąć). jeśli wzrośnie powyżej wartości, które podajesz podczas jazdy to wtedy pisz i coś poradzimy.
jak rozkminisz vaga to sprawdÂź czy wskazania na zegarach są takie same jak na kompie, jeśli nie to wymień czujnik, bo to pierwsza przyczyna przekłamań. zanim wymienisz poczytaj o tym na forum, żebyś nie kupił badziewia, które wysiądzie po kilku miesiącach.
myślę, że na razie nie masz się czym przejmować, obserwuj jak zachowuje się wskazówka podczas jazdy i podczas postoju np. w korku ( przy dużych upałach może też wzrosnąć). jeśli wzrośnie powyżej wartości, które podajesz podczas jazdy to wtedy pisz i coś poradzimy.
jak rozkminisz vaga to sprawdÂź czy wskazania na zegarach są takie same jak na kompie, jeśli nie to wymień czujnik, bo to pierwsza przyczyna przekłamań. zanim wymienisz poczytaj o tym na forum, żebyś nie kupił badziewia, które wysiądzie po kilku miesiącach.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
w twoim przypadku ewidentnie padnięty czujnik temperatury, temperatura na zegarach i na vagu powinna być taka samagsmfon pisze:Ja ma taki problem ze vag po 20 minutach postoju na jałowym pokazuje od 100 do 104 stopni a wskazówka na tablicy 90...
[ Dodano: 2013-05-27, 11:27 ]
więc wszystko jest ok. tak jak pisałem wcześniej termostat otwiera się przy 92oC więc różnica jednego stopnia czy nawet 2 jest do przyjęcia.MBiały pisze:zrobilem tym autem wczoraj 200 kilometrow i temperatura szytwno stoi na tych 93 stopniach, nie waha sie nic, jak juz sie rozgrzeje to tak trzyma caly czas...
Tylko ze do 90 idzie rowno z vag'iem a póÂźniej tylko vag dochodzi do 104 a wskazówka do 90. Bo jesli tak to dziś kupie czujnikgrzałka pisze:w twoim przypadku ewidentnie padnięty czujnik temperatury, temperatura na zegarach i na vagu powinna być taka samagsmfon pisze:Ja ma taki problem ze vag po 20 minutach postoju na jałowym pokazuje od 100 do 104 stopni a wskazówka na tablicy 90...
Było: A6 C4 2.5TDi 115KM - Dobrze wspominane
Obecne: A6 C5 2.5TDi AKE 180KM - Miodzio![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
Obecne: A6 C5 2.5TDi AKE 180KM - Miodzio
![;] ;]](https://a6klub.pl/images/smilies/krzywy.gif)
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
chyba, że coś nie tak na zegarach i wskazówka dochodzi tylko do 90 a dalej nie chce.
sprawdzałeś temp. na vagu podczas jazdy czy tylko na postoju? na postoju łatwo może się zagrzać do wyższej temperatury. jeśli podczas jazdy cały czas utrzymuje się 104 to będzie czujnik jeśli temp spadnie do 90 a na zegarach cały czas to samo to raczej zegary.
sprawdzałeś temp. na vagu podczas jazdy czy tylko na postoju? na postoju łatwo może się zagrzać do wyższej temperatury. jeśli podczas jazdy cały czas utrzymuje się 104 to będzie czujnik jeśli temp spadnie do 90 a na zegarach cały czas to samo to raczej zegary.
- phpbb3 forum A6
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
zdjecie vaga ktore umiescilem 93 stopnie bylo na postoju jak sie zagrzal, jak przejechalem dzis pare kilometrow to na vagu wyswietlilo sie 95 stopni, przed jazda zimny pokazywal podobnie jak na dworzu 15 stopni wiec chyba 5 stopni to juz nie jest -/+.... czujnik zatem pokazuje prawidlowo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.