Witam
Chciałbym poradzić się w sprawie problemy, który wystąpił jakieś 8 miesięcy temu. Mianowicie, na zimnym silniku (np. po nocy) po włączeniu silnika zaczyna on drżeć bardzo odczuwalnie, wskazówka obrotomierza również delikatnie drga. Po ok. 30 sekundach wszystko się uspokaja i silnik pracuje normalnie. Jeżdżę z tym problemem od tamtego czasu, jako że nie było dodatkowych objawów.
Zaczęło mnie to jednak denerwować i poszukałem trochę na forum. Wyczyściłem przepustnicę (niektórzy sugerowali takie rozwiązanie) i nie to nie dało. Adaptacje u mnie z tego co wiem jest automatyczna (30 sekund po przekręceniu kluczyka bez włączania silnika). Jestem w kropce, nie wiem co robić dalej. Potrafię naprawić pierdółki, zawieszenie, moduł abs, ale gdy usterka jest niejasna zaczynam się gubić. Nadmienię tylko, że pod komputerem niczego nie pokazuje. Niedawno wymieniłem też świece (jakieś dwa miesiące po wystąpieniu problemu).
Prośba o pomoc. Zastanawiałem się nad silnikiem krokowym, ale czy wtedy nie było by takiego problemu za każdym razem przy odpalaniu? U mnie występuje to tylko na zimnym. Jak odpalę ze dwie godziny później jest już dobrze. Dopiero po 5-8 godzinach znowu pojawia się problem.
A6 C5 2001 - silne drgania na zimnym silniku
-
- Forum Audi A6 / A7