[ Dodano: 2011-06-17, 01:59 ]
No to mam trochę dłużej mi zeszło ale zawsze..
dodam, że auto na LPG chodziło w sumie miało być na PB..
zagór daj znać jakie wnioski..
Odniosę się do tego, bo konkluzja błędna. Popatrz na to w ten sposób:Zagór pisze:Więc już wiem, - jeden ząbek na kole rozrządu w B1 za wcześnie - krótko mówiąc ma na B1 zmienioną fazę w SPAM do B2, i B1 skuteczniej się napełnia mieszanką, co skutkuje skróceniem czasu wtrysku.
Konkluzja - zmienić położenie paska na kółku B1 - i będzie GIT
Jak chcesz mogę zerknąć na samej PB..Zagór pisze:Niedobrze, że na LPG
VCDS 10.6.0 a ty masz ..6.3 może tutaj jest różnica, nie wiem kupiłem od kolegi z forum..Zagór pisze:Hmm i jakieś masz dziwne opisy tych pól- u mnie jest opis - phase camshaft position i to tego wartości w jakich ma się mieścić - używasz VCDS Lite???
chyba na +3 ale czy coś to zmienia..Zagór pisze:U Ciebie wałki w tym samym położeniu B1/B2= (-3) st.
Nie mam pojęcia, moje ma -2, 2.7BT też na -1 czy też 0, może po prostu moje ma ostrzejsze wałki i dlatego są na minusie i to większym niż w 2.7BT, reszta posiadaczy V8 pewnie nie ma VCDS'a,arkadiuso pisze:chyba na +3 ale czy coś to zmienia..
Niby tak, ale nie do końcazbig_wwl pisze:Odniosę się do tego, bo konkluzja błędna. Popatrz na to w ten sposób:
- przepływka mierzy powietrze - powiedzmy że jest go X;
- ECU zakłada, że to powietrze rozdziela się dokładnie po połowie pomiędzy bankami, czyli w B1 powinno być X/2 i tyle samo w B2;
- ECU leje na każdy bank tyle paliwa, żeby było stechiometrycznie, czyli na całość paliwa Y na B1 i B2 powinno przypadać po Y/2;
- obserwując lambdy ECU koryguje paliwo w bankach. Ponieważ Ty w B1 korekty masz na minus, to znaczy, że wpada tam mniej niż połowa powietrza X i dlatego trzeba lać mniej paliwa - stąd korekty na minus właśnie. Z tego samego powodu w B2 korekty wyjdą Ci na "+", w końcu jest tam więcej niż X/2 powietrza.
Mam nadzieję, że obrazowo opisałem
Dane z V6, na pewno będą w jakimś stopniu pomocne - da to ogólny zarys ustawienia - wiem że ARE ma (-1) - oba banki - rozrząd robiony niedawno na blokadach.arkadiuso pisze:odświeżam.. bo sam jestem ciekaw jak to będzie u innych.. Zagór, może pomiar z V6 też będzie choć trochę pomocny..
Mimo roboty na blokadach, jest szansa to zrobić źlegelus pisze:moj tez na blokadach byl robiony jak cos..
czyli co? mówisz że koła rozrządu na wałki też muszą być odpowiednie założone, jeśli tak to w jaki sposób jak tam jest stożek.Zagór pisze:Mimo roboty na blokadach, jest szansa to zrobić źlegelus pisze:moj tez na blokadach byl robiony jak cos..
Ale są pewne warunki specjalne.....
- wymiana kół (tak było w moim przypadku) i niewłaściwa kolejność wykonywania prac
- brak ściągacza do kół i nie poluzowanie ich, a pozostawienie ich nabitych na wałki
Jest jeszcze jedna możliwość walnięty czujnik Halla, który to położenie mierzy, ale czujniki się zamieni zanim przystąpią do sprawdzenia ustawienia rozrządu. Objawy raczej na to nie wskazują wartość jest stała, nie pływa, nie zmienia się, w przypadku walniętego czujnika.