Witam serdecznie.
Chciałbym sie dowiedziec który silnik bardziej polecacie przy zakupie. Chciałbym silnik zagazowac.
Interesuje mnie który jest bardziej godny polecenia.
Pozdrawiam
[A6 C5] 2.4 czy 2.8
-
- Forum Audi A6 / A7
Przed kupnem szukałem 2.4, ale kupiłem 2.8 bo akurat taki się trafił w atrakcyjnej cenie i atrakcyjnym stanie (od kolegi forumowego zresztą). Teraz czytając posty mam wrażenie, że na 2.8 ludzie bardziej narzekają na problemy IMHO. Co do spalania to sprawa mocno dyskusyjna. Przykład z życia, moja audica z quattro i tiptronikiem pali 17 w mieście (Pb) a ojca też z Q i tipem ale w silniku 2.4 pali tych litrów 14. To nie jest zbliżone spalanie.
Co do mocy to oba silniki mają ich pod dostatkiem do normalnej jazdy, choć zdaję sobie sprawy, że dla niektórych i 300 będzie mało
Co do mocy to oba silniki mają ich pod dostatkiem do normalnej jazdy, choć zdaję sobie sprawy, że dla niektórych i 300 będzie mało

Hmmm moje 2.8 w automacie i quattro spala po mieście koło 15 benzyny natomiast na trasie koło 10 litrów.
Mam założona nową gazownie i spisuje się rewelacyjnie.
Powiem Ci, jeżeli zależy Ci na mocy to jednak kierował bym się ku 2.8, chociaż powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś znacznie lepszego pod względem przyspieszenia
Co do awaryjności to napewno lubi olej kapać natomiast cała reszta jest kwestią zadbania silnika przez poprzedniego właściciela.
Mam założona nową gazownie i spisuje się rewelacyjnie.
Powiem Ci, jeżeli zależy Ci na mocy to jednak kierował bym się ku 2.8, chociaż powiem szczerze, że spodziewałem się czegoś znacznie lepszego pod względem przyspieszenia

Co do awaryjności to napewno lubi olej kapać natomiast cała reszta jest kwestią zadbania silnika przez poprzedniego właściciela.
- Slawek 100
- Forum Audi A6 / A7
Panowie 2.4 vs 2.8 to jest temat już nawet zdecydowanie większy niż zwykła rzeka
Nie wiem skąd się wzięły opinie o zbliżonym spalaniu jak z autopsji to co najmniej 3l/100km więcej.
Po za tym drugą sprawą jest ubezpieczenie OC silnik 2.8 wchodzi już w najwyższy próg cenowy.
Jeśli chodzi o awaryjność to oba silniki mają bardzo podobną budowę więc i usterki podobne. Często gnębią je wycieki oleju z różnych dziwacznych miejsc po za tym to dosyć trwała konstrukcja.
Czy te paręnaście KM robi różnicę?
Jeździłem i tym i tym. W sumie czuć, że 2.8 mocniejszy ale nie jest to kolosalna różnica.
Sam zdecyduj, który lepszy.
P.S. w szukajce znajdziesz dziesiątki podobnych tematów
Pozdro

Nie wiem skąd się wzięły opinie o zbliżonym spalaniu jak z autopsji to co najmniej 3l/100km więcej.
Po za tym drugą sprawą jest ubezpieczenie OC silnik 2.8 wchodzi już w najwyższy próg cenowy.
Jeśli chodzi o awaryjność to oba silniki mają bardzo podobną budowę więc i usterki podobne. Często gnębią je wycieki oleju z różnych dziwacznych miejsc po za tym to dosyć trwała konstrukcja.
Czy te paręnaście KM robi różnicę?
Jeździłem i tym i tym. W sumie czuć, że 2.8 mocniejszy ale nie jest to kolosalna różnica.
Sam zdecyduj, który lepszy.
P.S. w szukajce znajdziesz dziesiątki podobnych tematów
Pozdro
- Slawek 100
- Forum Audi A6 / A7