Witam,
jak w temacie, czy ma ktoś doświadczenie z odmą firmy Topran? Mam na myśli odmę długą, łączącą pokrywy zaworów z ezektorem.
Czy jest ona coś warta? Cena w aso dosyć odpychająca (465zł) a obecna, którą mam zamontowaną to jakiś chiński badziew, w którym nawet wymiar im się jakoś nie zgodził i trzyma się to na słowo honoru. Topran kosztami bardziej zachęca, ale zmieniać na kolejne badziewie trochę mija się z celem.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc
2.4 AGA - odma topran
Przed chwilą skończyłem wymianę , jakościowo jest nieźle w porównaniu do oryginalnej to niebo a ziemia (oryginalna trzymala sie tylko na kurzu wystarczylo dotknąć i po odmie:P)macko93 pisze:Może być i chińczyk, byle działał :D i był dobrze zwymiarowany, bo obecnie mam jakieś qualitate parts, czy inne cudo, które po prostu nie sięga do wylotu lewej głowicy, i jest o jakieś 2-4cm przesnunięte względem mocnowania przy cewce
Wymiana długiej jest prosta i szybka gorzej z krótką ja osobiscie nie poradziłem sobie z prawidłowym podpięciem krótkiej rurki niestety za mało tam miejsca obie miałem z toprana , i krótka wytrzymała dużo nerwów co wg mnie świadczy o jej nie najgorszej jakości
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7T BEL 265KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Co do krótkiej, akurat wczoraj robiłem, z odpieciem jej jest problem. Mi pomogło odkrecenie kanału od przepustnicy i dopiero odpiąłem odme krótką
Dodatkowo wtedy polecam przeczyścić przepustnice na ile jesteśmy a stanie, u mnie nagromadziło się tam trochę syfu. A później adaptacja.
Swoją drogą, ciekawe czy po wymianie całej odmy, eżektora oraz za niedługo uszczelek pod zaworami przestanę czuć olej w środku samochodu

Swoją drogą, ciekawe czy po wymianie całej odmy, eżektora oraz za niedługo uszczelek pod zaworami przestanę czuć olej w środku samochodu

Myślę, że takMixTape pisze:Swoją drogą, ciekawe czy po wymianie całej odmy, eżektora oraz za niedługo uszczelek pod zaworami przestanę czuć olej w środku samochodu

Odmę krótką raz już wymieniałem. No bez odkręcenia tego plastikowego kanału ciężko, choć wykonalne. Przy czym zmieniałem to na wyciągniętym ezektorze, więc miałem ciut więcej miejsca do manewru.
- Toperz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
Jeżeli cieknie np z zaślepki wałka wydechowego na prawej głowicy to nie przestanie bo stamtąd bardzo często leci prosto na rozgrzany wydech. Podobnie jest jak cieknie z pod uszczelki napinacza...MixTape pisze:Swoją drogą, ciekawe czy po wymianie całej odmy, eżektora oraz za niedługo uszczelek pod zaworami przestanę czuć olej w środku samochodu
Fuck Fuel Economy