[INNY] 1.8T szapie, telepie po odpaleniu
[INNY] 1.8T szapie, telepie po odpaleniu
Mam problem z moją audi po odpaleniu auta.
ok. 5-10 sek. po odpaleniu auto zaczyna nierówno pracować tj.
na jałowym obroty falują, jest spadek obrotów, że czasem potrafi zgasnąć sam.
po odpaleniu gdy jadę bądź są wyższe obroty auto strzela z wydechu, też jakby się dławiło.
dla silnika bez różnicy czy ciepły czy zimny.. prawie zawsze to występuje.
Objaw tak samo samoistnie się naprawia. tzn. po krótkiej chwili obroty się normują i jest ok.
Dodam też że mam LPG i gdy jest ciepły po przełączeniu na gaz objaw ustaje zaraz po jego przełączeniu.
Świece wymieniłem na inne, tak samo czujnik temp. - bez zmian. Odłączyłem elektrozawór w parowniku by wyeliminować problem LPG - bez zmian.
myślałem że jest to problem z paliwem ale nie mam problemu z rozruchem auta... zawsze odpali nawet jak sam sobie zgaśnie.Po czasie też jazda autem jest bezproblemowa
jakieś pomysły sugestie?
ok. 5-10 sek. po odpaleniu auto zaczyna nierówno pracować tj.
na jałowym obroty falują, jest spadek obrotów, że czasem potrafi zgasnąć sam.
po odpaleniu gdy jadę bądź są wyższe obroty auto strzela z wydechu, też jakby się dławiło.
dla silnika bez różnicy czy ciepły czy zimny.. prawie zawsze to występuje.
Objaw tak samo samoistnie się naprawia. tzn. po krótkiej chwili obroty się normują i jest ok.
Dodam też że mam LPG i gdy jest ciepły po przełączeniu na gaz objaw ustaje zaraz po jego przełączeniu.
Świece wymieniłem na inne, tak samo czujnik temp. - bez zmian. Odłączyłem elektrozawór w parowniku by wyeliminować problem LPG - bez zmian.
myślałem że jest to problem z paliwem ale nie mam problemu z rozruchem auta... zawsze odpali nawet jak sam sobie zgaśnie.Po czasie też jazda autem jest bezproblemowa
jakieś pomysły sugestie?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
hmm różnice podzespołów jakie różnią pracę silnika na gazie i benzynie? Z możliwych składników które różnią pozostaw te które mają powiązanie z dawkowanie ponieważ na pewno nieraz występuje go nadmiar.
Rezultat.
Wtryski
Sondy lambda (złe korekty)
Lecz to zacznij sprawdzać dopiero jak sprawdzisz i wkleisz błędy!!!!
Zaświtało mi również możliwość która pasuje do 5-10s i usterka w tym układzie może powodować takie objawy...
Usterka układu z wtórną pompom podciśnienia... jak tu leży przyczyna to błędy wyplują informacje o tym.
Rezultat.
Wtryski
Sondy lambda (złe korekty)
Lecz to zacznij sprawdzać dopiero jak sprawdzisz i wkleisz błędy!!!!
Zaświtało mi również możliwość która pasuje do 5-10s i usterka w tym układzie może powodować takie objawy...
Usterka układu z wtórną pompom podciśnienia... jak tu leży przyczyna to błędy wyplują informacje o tym.
- Patryk1981
- Forum Audi A6 / A7
LPG ma swoją mape , mi jak ustawiali to przestawiał kropki na kompie " mapa "krts pisze:Łukasz13, być może masz rację.. zastanawia mnie czemu na LPG jest ok
krts pisze:Łukasz13, Diagnoza słuszna...

Audi A6 C5 1.8t AWT-BFB całkiem nieźle dmuchnięte ,powiedzmy na 200 HP -- Szatan nie silnik