Tylko i wyłącznie program, reszta opcji odpada nie bedzie to jeździć prawidłowo powie Ci to każdy kto ma choćby troszkę pojęcia. Efekt nie współmierny do doładowania na samym mbc, tylko i wylacznie meczenie auta.Kuku1985 pisze:Wiem że odkopię temat z przed pięciu lat, ale właśnie się zastanawiam nad zakupem MBC... i mam kilka pytań związanych z problemami po jego montażu.
Opcja I - można zamontować MBC po między Turbo a WG
Efekty: i tu nic nie wiem co i jak dalej... czy coś zmienia czy jak (zielone pojęcie)
Opcja II - montujemy MBC zamiast N75 a N75 wywalamy
Efekty: Auto wpada w tryb awaryjny
Pytanie: Czy można błąd trybu awaryjnego pominąć za pomocą VAG'a lub w jakiś inny sposób
Opcja III - montujemy MBC zamiast N75 a N75 zostawiamy podpiętego tylko wtyczką
Efekty: Mamy podłączone MBC bez błędu trybu awaryjnego, jednak mamy N75, które praktycznie nic nie daje i prawie jest zbędne
W tym wszystkim co czytałem to jedni polecają, ale większość odradza MBC i radzi dawać program. Wiem też że samo MBC nic nie da bo to tylko zwiększy ilość powietrza no ale ja mam wydajniejsze wtryski co za tym idzie większa dawka paliwa, więcej powietrza no i jakiś efekt jest. Przy montowaniu MBC są wymagane dodatkowe zegary takie jak BOOST no i EGT aby widzieć jakie mamy doładowanie i czy czasem nie spalimy tłoków.
Pytanie: Wiem że można VAG'iem ustawić kont wtrysku, czy mieszankę także? czy zmieniając same wtrysku już została zwiększona dawka?
Jest też Opcja IV: dać N75J zamiast N75 czy MBC zwiększy to ciśnienie o 0.2bara teoretycznie turbo jest na 0.5 co dało by 0.7 jednak to nie 1.0 czy 1.2 mało tego gdzieś też od kogoś słyszałem że turbo jest ustawiane elektronicznie przez komputer... no i pytanie czy byłą by opcja N75J 0.7 + ustawienie komputerem na 1.0 tylko jak? w sensie samemu nie jadąc do żadnego tunera po program![]()
Jak widać niezła rozkmina, może ktoś udzieli odpowiedzi na niektóre z tych pytań i moich wątpliwości.
BTW co to jest kont ?