[ INNY] 1.8T AWT 150KM - biało/żółta maź w przewodach
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomi
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T AWT 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[ INNY] 1.8T AWT 150KM - biało/żółta maź w przewodach
witam. Mam problem tego typu, że zauważyłem np w odmie, w zaworze DV czy też trochę na bagnecie olejowym taką żółtawą maź, konsystencją przypominającą lekko roztopione masło... Niby około 2 tygodnie temu czyściłem przewody, ale dziś zauważyłem że ten osad znów powstał. Co to może być i od czego mogło powstać? Jak się tego na dobre pozbyć, żeby znów się nie pojawiało?
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,
jest znów C5FL :D
Myślisz AUDI...
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
tak też mi powiedział mechanior, ale wolałem zapytać na forum... Swoją drogą to uszczelkę pod głowicą i tak zmienię.egoonn pisze:to sa opary oleju i olej ktory idzie z odmy przez metalowa rorke do dolotu , ta maz normalana sprawa , jest tam syfu ze ho ho , rozbieralem tez ostatnio u siebie to i zalozylem OCT i jest juz czysto
Mam tylko teraz dwa pytania, zadam tu,bo nie będę zakładał nowego wątku...
1. Co to jest OCT?? :P
2. Przy wymianie uszczelki głowicy co ponadto warto wymienić skoro już i tak będzie rozebrany silnik?? Nie wiem co i kiedy było tam wymieniane, bo dopiero od niedawna kupiłem te audi a chciałbym być pewnym że jeżdżę dobrym autem...
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Myślisz AUDI...
- Jigitt
- Forum Audi A6 / A7
Olej wymieniałem jakieś 3tyś temu, wcześniej ten jasny osad dość grubo zalegał nawet w rurce bagnetu... jak się okazało przy wymianie oleju ta rurka była tak spękana i dziurawa że dość sporo oleju przez nią gubił...Cin pisze:Zanim zaczniesz robic uszczelkę pod głowica, sprawdź dokładnie.
Po pierwsze wymien olej jesli nie był wymieniany, po drugie pogoĂą go z 400km jeśli mazi nie będzie, płynu nie ubywa to normalna sprawa w zimie przy niedogrzanym silniku.
Ubywało mi też płynu wcześniej, ale okazało się że zbiorniczek był pęknięty, po wymianie stan jest zachowany, wszystko to wymienione 3tyś temu za jednym razem, łącznie z rozrządem.
Teraz zauważam ten osad już tylko w odmie i tym plastikowym łączniku odmy... na bagnecie zostaje zam olej...
Może silnik się jeszcze oczyszcza??
Dziś wyjąłem odmę i ten łącznik i przeczyściłem to dokładnie... fe... jakby ktoś zwrócił

Zobaczę po kilkudziesięciu/kilkuset km czy znów się zapcha

Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...
Myślisz AUDI...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ernesto
- Rocznik: 1998
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.8T APU 150KM
- Kontakt:
OCT czyli oil catch tank , seperator olejuJigitt pisze:1. Co to jest OCT??
ta maz tez moze byc po oleju polsyntetyku lub co gozej po mineralu , ostatnio rozbieralem turbine ktora chodzila na 10w40 ale pare ladnych miesiecy , pod korkiem i w smoku i turbo zatkane tym olejem , poszla plukanka silnika , nowy olej , zmiana po 5 tysiach na nowy i ceramizer ( dodalem bo bylo nie rowno cisnienia na cylindrach ) teraz gra
co do uszczelki , jak zrobisz tak jak pisze i nie bedzie objawow o jakich pisal moj przedmowca to bym jej nawet nie dotykal