[Audi A6 C5] Zamiana Multitronica na Tiptronica
-
- Forum Audi A6 / A7
[Audi A6 C5] Zamiana Multitronica na Tiptronica
Ostatnio znajomy mnie zaskoczył myślą czy w swoim Audi może wymienić Multi na Tiptronic? Mianowicie powoli zbliża się do przebiegu 200.000 km i jak wielu pewnie już wie, jest to przebieg przy którym Multi będzie potrzebowało paru tysięcy złotych żeby dalej funkcjonować. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z taką przekładką?? Jak to wygląda z punktu widzenia mechanika-technicznie?
-
- Forum Audi A6 / A7
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Mi sie tez wydaje że się nie opłaca wymieniać. Za tipa zapłacisz tyle co za naprawe multi a gdzie robota i jakiekolwiek przeróbki. A pewności nie masz jakiego tipa kupisz.
A jak naprawisz multi u pana Sopy na śląsku jak tu kolega na forum poleca to pojeździsz 300tys a do tego czasu napewno sprzedasz i kupisz coś innego.
Takie moje zdanie.
Pozdro i powodzenia.
A jak naprawisz multi u pana Sopy na śląsku jak tu kolega na forum poleca to pojeździsz 300tys a do tego czasu napewno sprzedasz i kupisz coś innego.
Takie moje zdanie.
Pozdro i powodzenia.
-
- Forum Audi A6 / A7
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Tu masz o kolesiu który przeszedł trochę z multi i o panu SopieStreetrufio pisze:Na początek dziękuję za info. Pan Sopa to kto?? Jeśli mogę prosić o info na pw. Jakoś tak bardziej wierzę w TIPa i dlatego pytamy!!!
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ltitronica
i jeszcze trochę tu, poczytaj warto.
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... sc&start=0

-
- Forum Audi A6 / A7
Wielkie dzięki za pomocfassi1 pisze:Tu masz o kolesiu który przeszedł trochę z multi i o panu SopieStreetrufio pisze:Na początek dziękuję za info. Pan Sopa to kto?? Jeśli mogę prosić o info na pw. Jakoś tak bardziej wierzę w TIPa i dlatego pytamy!!!
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... ltitronica
i jeszcze trochę tu, poczytaj warto.
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... sc&start=0
- Audi A6 Warsztat
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Zbigniew
- Rocznik: 2008
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Swap multi na tipa mija się z celem ze względów finansowych i komfortowych. Wiadomo że kultura pracy skrzyni multitronic bije na łeb tiptronica. I z każdych względów wolałbym zrobić remont skrzyni multitronic, niż kombinować nad wymianą na tipa czy manuala, bo tu przy swapie koszty też są nie małe. Konkretnie, czyli profesjonalnie zregenerowana skrzynia multitronic posłuży tak samo parę set tysięcy kilometrów.
Poza tym, jeśli kupuje się samochód klasy A6 trzeba liczyć się z kosztami... Inaczej można zastanawiać nad zakupem samochodu marki fiat czy jakichś koreańczyków...
Poza tym, jeśli kupuje się samochód klasy A6 trzeba liczyć się z kosztami... Inaczej można zastanawiać nad zakupem samochodu marki fiat czy jakichś koreańczyków...
Warsztat, naprawy Audi A6.
-
- Forum Audi A6 / A7
Mój silnik to 3.2 FSI wiec czesto wystepowaly w Quattro czyli z Tipem. Chcialbym zmienic skrzynie bo mój multi strasznie szarpie i ciagle mam tryb awaryjny czyli wszystkie biegi podswietlaja sie na czerwono. Mieszkam w Angli i tu nie maja za bardzo pojecia o mechanice. Mam dobrego kolego ktory moglby mi pomuc w zabawie z przekladka. Dla tego pytalem czy duzo zachodu jest z tym. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiambendzji pisze:Nie do zrobienia jeśli fabrycznie twój silnik nie występował ze skrzynią tiptronic , a jeśli występował to ekonomicznie bez sensu i napotkasz wiele problemów z dopasowaniem komponentów elektryki ( jeśli to w ogóle możliwe )
maxwola84
-
- Forum Audi A6 / A7
Quattro tez chcialbym wrzucicbendzji pisze:No ale z Tipem chyba tylko w Quattro?
Zachodu dużo - najlepiej mieć drugie całe auto dawcę , osczędzisz szukania części

maxwola84