Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL+Q] Wymiana silnika a skrzynia biegów

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL+Q] Wymiana silnika a skrzynia biegów

Post autor: lgorek » 13 gru 2011, 18:59

Witam

Na wiosnę chce wymienić mój silnik AFB który ma 290k km przebiegu (ma swoje za sobą i przygody z tak zwanymi "mechanikami" przez co wałki dostały za swoje bo zły olej wlali) na jeden z dwóch czyli BCZ 163KM lub BAU 180KM. Jednak mam pytanie jak do tego wszystkiego ma się skrzynia biegów. Obecnie mam DQT i nie mam raczej z nią problemów za wyjątkiem obecnie troszkę twardego sprzęgła ale może to być związane ze starym sprzęgłem, wysprzęglikiem lub pompą sprzęgła. Muszę też spróbować odpowietrzyć/przelać wysprzęglik i zobacze co będzie.

Jednak wracając do tematu czy ze skrzynią DQT nie będzie problemów z połączeniem jej do nowego silnika najprawdopodobniej BCZ 163KM. Z tego co orientowałem się jest tam chyba inne sprzęgło.

Będzie skrzynia DQT pasować do BCZ jak tak to czy nie będzie z nią problemów??

lgorek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lgorek » 13 gru 2011, 22:28

Czyli skrzynia powinna wytrzymać zarówno 163KM jak i 180KM i pasować bez problemu.

Mam pytanie czym się różni sprzęgło 150KM od 180KM ?? bo zauważyłem że są to dwa różne zależne od mocy, nie są one zamienne ? bo jak skrzynia pasuje do silnika to i sprzęgło też powinno oraz czy w quattro też jest dwumasa ?

Najbardziej chciałbym BCZ, moc ta mi wystarczy tylko aby wszystko działało jak należy to będzie git.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja